Hoevelaken geflatteerd onderuit in Vaassen

16 april 2012 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN -Het duel der koplopers, zo kon de wedstrijd tussen VIOS Vaassen en sc Hoevelaken van afgelopen zaterdag het best worden bestempeld. VIOS als koploper in de competitie en Hoevelaken als lijstaanvoerder van de derde periode hadden allebei maar één opdracht: winnen om in de race te blijven. VIOS won met de harde scorebordcijfers 4-1, maar die uitslag deed absoluut geen recht aan het vertoonde spel. Tot aan de tachtigste minuut kon de wedstrijden alle kanten op, maar toen VIOS voor de 3-1 tekende, was de Hoevelakense hoop vervlogen.

Net als in de uitwedstrijd tegen Oene begon sc Hoevelaken met een ijzersterke 'bank'. Raymond Buis, Peter van den Berg, Bas Buitink, Jan Weyn (allen geblesseerd), Peter van der Weerd, Dennis de Haas en Jelle Groosjohan (allen geschorst) moesten de wedstrijd vanaf de zijlijn volgen. Dat gaf Jan van den Heuvel de gelegenheid, om Vincent van Vliet (terug van een schorsing), Maurice Veldhuis (terug van een blessure) en Milan van den Hoeven een basisplaats te geven en dat pakte wonderwel goed uit. Hoevelaken speelde een sterke wedstrijd, waarin het voldoende kansen kreeg om VIOS erg veel pijn te doen. De treffers vielen echter aan de andere kant, waar Erik Koldenhof al na acht minuten eenvoudig werd vrijgespeeld en vrij kon doorlopen naar doelman Mick Bos. Hoevelaken ging met de jonge ploeg echter niet bij de pakken neerzitten en maakte het de kwetsbare verdediging van VIOS regelmatig lastig met goed opgebouwd spel en veel druk op de bal. De grootste kans voor de rust viel te noteren in de 32e minuut, toen Ruud Kassenaar na een fraai opgezette aanval doeltreffend leek uit te halen. Op miraculeuze wijze werd de bal echter voor de doellijn gekeerd. Uit de hoekschoppen die daaruit voortkwamen was het een grote hectiek in het Vaassense strafschopgebied, maar tot een treffer leidde dat niet. Hoevelaken kreeg zelfs nog een tweede domper te incasseren. Waar een 1-0 ruststand een resultaat met perspectief voor Hoevelaken leek, werd vlak voor het rustsignaal de bal vanuit een hoekschop over de lijn gefrommeld.

De start van de tweede helft was voor Hoevelaken een droomscenario. Na een mooie aanval kreeg Erik van de Lagemaat de bal voor zijn sterke linkervoet, om vanaf ruim twintig meter vol uit te halen. Kansloos voor de doelman verdween de bal hard in de bovenhoek.

De treffer van Hoevelaken betekende een stormloop op het doel van VIOS. De jonge Hoevelakense ploeg vocht voor iedere meter en leek in de 55e minuut op gelijke hoogte te komen. Bij een hard schot van Ruud Kassenaar lag de doelman echter in de weg en dat deed hij drie seconden later opnieuw bij de rebound van Maurice Veldhuis, die een sterke rentree maakte. Een kwartier later werd de moegestreden middenvelder vervanger door debutant Martijn de Jong, na opnieuw niet tot scoren te zijn gekomen na een schot op doel.

Vier honderd procent kansen vielen er voor Hoevelaken te noteren in de tweede doorgang en waar het Hoevelakense publiek zat te wachten op de gelijkmaker, ging een oude voetbalwet in werking: wanneer je zelf vergeet te scoren, gaat de bal er aan de andere kant in. Dat gebeurde in de 78e minuut en twee minuten later nogmaals. Tom Springveld werd nog even ingebracht, maar dat was slechts voor de statistieken.

Met de borst vooruit konden de spelers van Hoevelaken het veld verlaten. De uitwedstrijd tegen VIOS mag als één van de meest interessante van het seizoen worden gezien. Vanwege het getoonde veldspel ging een groot deel van het publiek dan ook niet ontevreden naar huis. Maar de tas met punten bleef leeg. Hoopvol voor Hoevelaken was echter dat Stroe, de belangrijkste concurrent voor de periodetitel, niet verder kwam dan een puntendeling. Hoevelaken blijft lijstaanvoerder in de derde periode, gezamenlijk met VIOS, dat al een periodetitel heeft.

Komende zaterdag speelt Hoevelaken thuis tegen VVOP, de nummer twee op de ranglijst. Stroe ontvangt dan koploper VIOS. Het blijft derhalve ongemeen spannend in de slotfase van de competitie, en voor Hoevelaken dan vooral in de derde periode. Na de clash van komende zaterdag volgen er nog twee duels, thuis tegen DSV '61 en uit tegen Swift '64. Na Hoevelaken A1 en het dameselftal hoopt ook de hoofdmacht van sc Hoevelaken op een toetje in de maand mei.