Gemeente Nijkerk niet verantwoordelijk voor de dood van 11-jarig jongetje

12 april 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK/ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie zal geen strafrechtelijk vervolg geven aan een ongeval aan de Koningspage in Nijkerk op 23 maart 2011. Die dag raakte de 11-jarig Tygo bedolven onder een hoeveelheid zand en bezweek later aan de gevolgen hiervan.

Op verzoek van het Openbaar Ministerie deed de recherche in samenwerking met de Inspectie SZW (voorheen Arbeidsinspectie) en het ministerie van Volksgezondheid, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM) onderzoek naar de omstandigheden waaronder het incident plaats vond. Daarbij is gekeken of de gemeente of een ander (rechts-) persoon in strafrechtelijke zin een verwijt gemaakt kan worden voor de dood van het jongetje.

Het zand was twee dagen voor het ongeval in opdracht van de gemeente gestort voor werkzaamheden. Uit onderzoek is gebleken dat het zand op een veilige manier was gestort in een zogenaamde talud-vorm. Het terrein was niet met hekken afgezet. Het instorten van een deel van het talud was een gevolg van het feit dat het overleden jongetje en zijn vriendje bezig waren een tunnel te graven in het talud. Het talud raakte instabiel en is ingestort.

Voor de strafrechtelijke beoordeling van dit ongeval is van belang of er een rechtstreeks verband bestaat tussen eventueel nalatig handelen van een (rechts-) persoon en de dood van het jongetje. Het Openbaar Ministerie concludeert dat dit rechtstreekse verband er niet is. Om die reden kan dit noodlottige ongeval naar het oordeel van het OM niet tot strafvervolging leiden. De ouders van het overleden jongetje en de ouders van zijn vriendje zijn op de hoogte gebracht van dit besluit.

advertentie
advertentie