Ontvoerder Freya Svasek geen onbekende van de politie

24 februari 2012 om 00:00 Nieuws

NIJKERK-HOEVELAKEN - De 39-jarige man uit Hoevelaken, die vorige week is opgepakt in verband met de ontvoering van de 31-jarige Freya Svasek, is bepaald geen onbekende van de politie. Vorig jaar was hij ook al betrokken bij gewelddadige incidenten.

De Stad Nijkerk berichtte op 10 augustus hij door een vijf man sterk arrestatieteam uit zijn woning aan de Prinsenhof in Hoevelaken werd gehaald. Dat gebeurde op zaterdag 6 augustus. Maar een week eerder was hij ook al aangehouden na een wilde achtervolging in Hoevelaken. ,,Het leek wel wildwest op straat'', aldus één van de ooggetuigen destijds. De man werd uiteindelijk aangehouden, maar weigerde mee te werken aan een bloedonderzoek waarop zijn rijbewijs werd ingevorderd. De Hoevelaker bleek een hoeveelheid harddrugs bij zich te hebben.

Op zaterdag 6 augustus werd hij gearresteerd door een arrestatieteam van de politie. Volgens politiewoordvoerder Paul Koetsier werd hiervoor gekozen omdat de politie zichzelf wilde beschermen tegen de verdachte. De politie zou beschikken over voldoende informatie die deze arrestatie rechtvaardige, aldus Koetsier.

De 39-jarige Hoevelaker zat ook al een gevangenisstraf uit vanwege mishandeling van zijn vrouw. Hij zou psychische problemen hebben en drugs en alcohol gebruiken. Buurtbewoners toonden zich allerminst blij met de situatie en vreesden voor herhaling.

Buurtbemiddeling heeft toegezegd met betrokkenen te gaan praten om de problemen op te lossen. De bewoners van de Oranjewijk zijn allerminst blij met de situatie en maken zich ongerust, zij vrezen voor herhaling. Wijkagent uit Gijs van Veldhuizen zei destijds: ,,Het gaat in de Oranjewijk inderdaad om heftige zaken. Die zijn echter veelal op één persoon terug te voeren. Maar dat de buurt ongerust is, snap ik best. Er moet naar mijn gevoel ook wel wat gebeuren met de betreffende man.''

Burgemeester Gerard Renkema liet weten op de hoogte te zijn van de problemen in de Hoevelakense wijk. Renkema vorig jaar: ,,Met de politie is afgesproken dat de persoon in kwestie op bijzondere aandacht van de politie kan rekenen. Ik weet ook dat de politie er behoorlijk bovenop zit. Maar het is niet eenvoudig in dit soort situaties de juiste maatregelen te treffen. Daarvoor gelden nu eenmaal wettelijke beperkingen. Bij overlastgevers in een huurwoning is het soms mogelijk om via de verhuurder, vaak een woningbouwcorporatie, maatregelen te treffen, maar dat is hier niet aan de orde, omdat het niet om een huurwoning gaat. En buurtbemiddeling kan alleen iets doen als beide partijen bereid zijn in gesprek te gaan op vrijwillige basis.''

advertentie
advertentie