Schrijfster Kim Moelands signeert bij Roodbeen

Nieuws

NIJKERK - Op zaterdag 11 februari komt schrijfster Kim Moelands, bekend van haar bestseller Ademloos en haar nieuwste boek Grenzeloos, signeren in Boekhandel Roodbeen in Nijkerk. Kim Moelands, die in de herfst van 2010 een levensreddende dubbele longtransplantatie onderging, is al jaren een warm pleitbezorger van orgaandonatie. In haar nieuwste boek Grenzeloos beschrijft ze op indringende wijze hoe haar gezondheid achteruit holt terwijl haar wil om te leven groeit. "Ik ben letterlijk op sterven na dood. Ik kan niet ademen. Als een pop lig ik in een ziekenhuisbed. Slangen in mijn lijf. Wachtend. Op dat verlossende bericht. Dat er donorlongen voor me zijn die me een tweede kans op leven geven."

Ze geloofde er niet in, maar vier jaar na het overlijden van haar geliefde Ron, vindt Kim een nieuwe liefde. Jan weet haar zo diep te raken dat ze alsnog besluit het onzekere traject voor een dubbele longtransplantatie in te gaan. Haar enige kans in het gevecht tegen de dodelijke taaislijmziekte. Lopen gaat nauwelijks meer, zonder zuurstofslang kan ze niet leven en ze krijgt de ene klaplong na de andere. En altijd is daar Jan, die haar omringt met zijn liefde, optimisme en oplettendheid. Hij is tijdens de langdurige ziekenhuisopnames dag en nacht bij Kim, waakt over haar en gaat de strijd aan met ego's en miscommunicatie.

Uiteindelijk komt Kim op de 'internationale hoog urgentielijst' en zijn er net op tijd donorlongen. Maar hoe ziet het leven er na een transplantatie uit?

Kim Moelands voert al jaren het debat over verandering van het donorregistratiesysteem. Ze ging hierover onder andere in discussie met Hans van Baalen in het programma Pauw & Witteman. "Het is ongelooflijk dat jaarlijks 200 mensen overlijden door een tekort aan organen terwijl dat grotendeels onnodig is." Moelands pleit voor het ADR-systeem, het Actieve Donor Registratie systeem waarbij iedereen donor is tenzij je nee zegt. Moelands: "Nee zeggen is ook een keuze, maar maak alsjeblieft een keuze. De keuze overlaten aan je familie na overlijden is lastig omdat deze vraag dan op het moeilijkste moment gesteld moet worden. Vaak hebben familie's achteraf spijt van een 'nee' maar dan zijn die organen verloren. Familie en nabestaanden van orgaandonoren mailen mij heel vaak om te zeggen dat ze heel veel troost hebben gehaald uit het feit dat van meerdere mensen het leven gered werd, dankzij de organen van hun dierbare."

Signeersessie: Zaterdag 11 februari 2012 van 14.00 uur tot 16.30 uur in Boekhandel Roodbeen, Verlaat 13 in Nijkerk.

Voor meer info: www.kimmoelands.nl of www.boekhandelroodbeen.nl

advertentie