Een lekker fris begin van 2012 met 155 deelnemers aan nieuwjaarsduik!

2 januari 2012 om 00:00 Nieuws

HOEVELAKEN - In navolging van Scheveningen heeft ook Hoevelaken nu zijn jaarlijkse Nieuwjaarsduik. En wat voor een! Bij Recreatiepark 't Overbos aan de Scheidingsweg in Hoevelaken meldden zich op zondagmorgen 1 januari om 12.00 uur in totaal maar liefst 155 deelnemers om het nieuwe jaar met frisse moed te beginnen.

door Gerrit Steen

Met de aanwezige fotografen meegerekend die, met laarzen weliswaar, ook in het water stonden, waren er zelfs meer dan 175 enthousiastelingen die het ijskoude water trotseerden. En dat waren er beduidend meer dan vorig jaar, toen had eigenaar Nico Schreuder vanwege de strenge vorst een paar dagen van tevoren al een groot wak in het centimeters dikke ijs gemaakt om de Nieuwjaarsduik mogelijk te maken.

Record deelname

Nico Schreuder: ,,Mede door de zachte weersomstandigheden deden er nu anderhalf keer zoveel mensen als vorig jaar mee. Dat neemt niet weg dat het nu evengoed wel koud is om aan de duik mee te doen, maar voor veel mensen is het een mooi fris begin van het nieuwe jaar''. Nadat een korte warming up door Nico zelf werd verzorgd, werd het startlint doorgeknipt door wethouder Gert Boeve uit Amersfoort, waarna de meute al joelend en spetterend het ijskoude water trotseerde. Daarna snel terug richting de kant, waar partners en ouders van de jongere deelnemers klaarstonden met een heerlijk warme badjas of handdoek. Daarna nog even warmspringen en snel de kleren aan. Wat een verfrissend begin van het nieuwe jaar!

Traditie

Vervolgens snel aan de snert en glühwein om weer op temperatuur te komen, daarna gezellig bijkletsen op de after party in het restaurant onder het genot van een Nieuwjaarsborrel. Gezien het grote succes van de Nieuwjaarsduik willen Nico en Anita Schreuder er een jaarlijks terugkerende happening van maken, volgend jaar meer dan 200 deelnemers is de doelstelling.

Zandvoort

Kerst 1959. Ok van Batenburg en vier vrienden maken als opening van het officiële open water zwemseizoen een proefduik vanaf het Zandvoortse strand. Dit bevalt zo goed, dat hij besluit een paar dagen later, op 1 januari 1960, samen met zijn zwemvereniging Njord'59 wederom de zee in te duiken. Hiermee is de eerste Nieuwjaarsduik langs de Nederlandse kust een feit. En zelfs de erwtensoep ontbrak niet. Na afloop van deze en de daaropvolgende duiken zorgde Oks moeder voor zelfgemaakte erwtensoep. Velen hebben in de loop der jaren het voorbeeld van Ok gevolgd, want op steeds meer plaatsen in Nederland staat 1 januari in het teken van de traditionele Nieuwjaarsduik.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie