Prentenatlas Nijkerk 600 jaar

22 december 2011 om 00:00 Nieuws

NIJKERK - Bij de viering van 600 jaar Nijkerkse stadsrechten hoort een een kloeke historische prentenatlas, waarin de rijke geschiedenis van de stad tot leven komt. Dat was het oordeel van Rotary Nijkerk, Stichting Oud Nijkerk en Koninklijke BDU Uitgevers. De atlas moet in 2013 de viering van Nijkerk 600 jaar stadsrechten luister bijzetten.

door Henk Brinkman

De Rotaryleden David van de Velde en Bertil van de Ridder - de laatste van drukkerij Van de Ridder - zijn samen met Merit Roodbeen van Koninklijke BDU Uitgevers al enige tijd bezig met het project. Er is nu ook een stichting opgericht met als doel fondsen te werven. Van de Velde: ,,Een stichting is een rechtspersoon en dat maakt het makkelijker om subsidies te verkrijgen. En om de fondsenwerving te vergemakkelijken hebben we Gerard van den Tweel gevraagd om als voorzitter van deze stichting te willen fungeren.'' En Van den Tweel zegde zijn medewerking toe. Samen het Harm Heimensen en Jan Bakker vormt hij het stichtingsbestuur, die als doel heeft te investeren in de Prentenatlas Nijkerk 600 jaar.

Iedereen de zolder op!

Het eerste wat Gerard Van den Tweel wil is dat elke Nijkerker op zolder naar verborgen schatten gaat zoeken. ,,Ik vind het een prachtig idee om de Nijkerkse geschiedenis in prenten te vertellen. En er zijn ongetwijfeld nog heel wat prenten te vinden. Bij instellingen als Kreativiteitscentrum De Brink, de Volksuniversiteit, noem maar op. Maar ook bij particulieren.''

David van de Velde vertelt over de opzet van de Prentenatlas. ,,Het wordt een unieke uitgave met schilderijen, pentekeningen, schilderijen, gouaches. Nee, geen foto's. Als bij een onderwerp geen prenten voorhanden zijn, moeten we die door Nijkerkse kunstenaars laten maken. De vijftig vensters van de Nijkerkse canon van de geschiedenis vormen het hart van de atlas.'' Bertil van de Ridder: ,,Die vensters worden aangevuld met vijftig andere onderwerpen. We denken aan bijzondere landschapselementen, sport, (stads)boerderijen. Er is al een werkgroep van 70 mensen bezig met de voorbereiding. Allerlei vrijwilligers zijn bereid om hun kennis van één van de onderwerpen te benutten en daarvan een goed leesbare tekst bij de prenten te maken. Het is een boek van en voor Nijkerkers.'' Van den Tweel benadrukt dat ook Hoevelakense onderwerpen een plek krijgen in de atlas. ,,Ook Hoevelaken maakt deel uit van de Nijkerkse geschiedenis.''

Toegankelijke prijs

Aan een Prentenatlas van een dergelijke omvang hangt meestal een flinke prijskaart. De nieuw opgerichte stichting gaat daarom fondsen werven om het boek voor een betaalbare prijs aan alle inwoners aan te kunnen bieden. Van den Tweel: ,,Als je eraan zou willen verdienen, moet je al gauw 39,95 euro vragen, maar dat vinden we teveel. We denken aan een prijs van 9,95 euro. Daarom gaan we de gemeente om subsidie vragen, maar ook het Nijkerkse bedrijfsleven zullen we benaderen. Als we daarin slagen - en daar geloof ik in - heeft straks iedere inwoner van Nijkerk deze prachtige uitgave in de kast staan.''

Prenten gezocht

Voor een deel van de onderwerpen zijn in de diverse archieven al afbeeldingen gevonden. Voor een ander deel van de onderwerpen zoeken de initiatiefnemers dus nog prenten. Op de websites van Nijkerk 600 jaar www.nijkerk600jaar.nl en die van Stichting Oud Nijkerk www.stichtingoudnijkerk.nl is een lijst te raadplegen van prenten/afbeeldingen die er nu nog worden gezocht. Alle technieken komen hiervoor in aanmerking zolang het maar geen foto betreft.

Wie thuis aan de muur, op zolder of op zijn werk een prent heeft hangen die goed past bij een van deze onderwerpen, en de prent of het kunstwerk ter beschikking wil stellen voor opname in dit prachtige jubileumboek, kan contact opndemen via de mail met Merit Roodbeen m.roodbeen@bdu.nl of met Harm Heimensen via het telefoonnummer (06-22880998 of 033-2453450).

Geef daarbij s.v.p. naam en adresgegevens door, het onderwerp waarvoor men een prent denkt te hebben, en (indien mogelijk) een foto van het kunstwerk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie