Oud-Nijkerker Bert van Veluw schrijft boek

27 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Het eerste exemplaar van Van Veluws studie ‘Waar komt het kwaad vandaan? Over God, schepping, evolutie en de oorsprong van het kwaad’ wordt zaterdag 20 november in IJsselmuiden aangeboden aan dr. Arjan Plaisier, scriba (secretaris) van de Protestantse Kerk in Nederland. Tevens wordt dan een symposium gehouden. Een bekende dichter (dr. André Troost), een filosoof die tegenwoordig nogal naam maakt (prof.dr. René van Woudenberg) en een publicerend theoloog (dr. Guus Labooy) reageren als eersten op het boek waaraan Van Veluw naast zijn drukke bezigheden als predikant de afgelopen zeven jaar heeft gewerkt.

NIJKERK - Waar komt het kwaad vandaan? Over deze levensvraag schreef dr. A.H. van Veluw, opgegroeid in Nijkerk en nu predikant van de hervormde gemeente ‘De Hoeksteen’ in IJsselmuiden, een lijvig boek, dat de komende maand verschijnt.

door Jan Kas

Doolhof

,,Het probleem van het kwaad is binnen het christelijk geloof misschien wel het grootste dat er bestaat. Soms lijkt het er zelfs op dat het bestaan van het kwaad het geloof in God onmogelijk maakt’’, aldus dr. Van Veluw, die de lezer meeneemt in een zoektocht naar de oorsprong van het kwaad. Allerlei wegen in de doolhof van vragen naar het ‘waarom’ worden verkend. Systematisch theoloog Van Veluw zet de moeilijkste punten uiteen en bespreekt ze kritisch. Zo komen onder andere de zinloosheid van het bestaande kwaad en Gods volmaakte goedheid en almacht aan de orde. Vervolgens behandelt de auteur de vraag in hoeverre de mens een ‘vrije wil’ heeft en in hoeverre hij of zij daarom verantwoordelijk gesteld kan worden voor het ‘morele kwaad’.

Het grootste deel van het boek wordt echter besteed aan de prangende vraag naar het waarom van het zogenoemde ‘natuurlijke kwaad’, dat wil zeggen het kwaad ten gevolge van aardbevingen, vulkaanuitbarstingen, overstromingen, ziektes en ongelukken. Van Veluw zet de oplossingen die in de loop der tijden zoal zijn aangedragen, op een rij en zoekt naar de waarheidselementen van elke optie. Uitgebreid worden daarbij de vragen rond schepping en evolutie met betrekking tot dit kwaad belicht. Van Veluw biedt een uitgebreide uitleg van de eerste hoofdstukken van het bijbelboek Genesis rond de vragen naar de goedheid van de schepping en de oorsprong van het kwaad.

Op vele punten doet de auteur volgens hem verhelderende voorstellen. Hij komt onder andere met een opmerkelijke, door hem vanuit de Bijbel onderbouwde visie op de functie van de figuur van de duivel in relatie met de vrije wil van de mens.

Daarnaast laat hij zien dat een bepaald historisch verstaan van de zondeval van de mens in overeenstemming gebracht kan worden met evolutionistische gegevens in de schepping. Vandaaruit geeft biedt dit boek ook een, aldus Van Veluw, verrassende kijk op de leer van de erfzonde. Die doctrine kan men volgens de schrijver niet missen, wil men de menselijke situatie en het probleem van het kwaad juist verstaan.

Handboek

Uitgeverij Groen in Heerenveen presenteert de studie van Van Veluw als ,,een compleet handboek rond de verschillende vragen met betrekking tot het kwaad’’. Dr. Van Veluw, geboren in 1956, studeerde theologie aan de Universiteit Utrecht. In 2002 verdedigde hij zijn dissertatie ‘De straf die ons de vrede aanbrengt: Over God, kruis, straf en de slachtoffers van deze wereld in de christelijke verzoeningsleer’ aan de Rijksuniversiteit Groningen.

u Zie voor het programma van het voor iedereen toegankelijke symposium in kerkelijk centrum ‘De Hoeksteen’, Goudplevier 103 in IJsselmuiden (aanvang: 14.00 uur) de internetsite www.hoeksteenkerk.nl.

advertentie
advertentie