‘Eierhal ambachtelijk restaureren’

13 oktober 2010 om 00:00 Nieuws

Twee insprekers, Edward van der Kaaij en Saskia van de Berg van de beide stichtingen, hekelden het besluit van het college om de Eierhal af te breken en later weer op te bouwen. Volgens hen leverde dat teveel risico op dat de Eierhal onherstelbaar zou worden beschadigd, alleen maar terwille van 20 parkeerplaatsen.

Meerderheid raad achter besluit college NIJKERK - Het was een heftige en bij tijden emotioneel geladen discussie, vorige week in de commissie Grondgebied. De gemeenteraad en wethouder René Windhouwer voerden nader overleg over de wijze waarop de Eierhal moet worden gerestaureerd. Deskundige professor Asselbergs kantelde de discussie weer naar de rationele zijde. Daardoor trok hij ook PRO21 over de streep.

door Henk Brinkman

Ook vanuit de fracties van Lokaal Belang en PPP klonken verontruste en verontwaardigde geluiden. Harriët Horlings:,,Waarom deze keus? Stond het besluit al vast toen Asselbergs werd ingehuurd?” Patricia van de Hurk: ,,Het is een klucht. Het college heeft alles zo diffuus gemaakt, dat we blij mogen zijn dat we mogen reconstrueren.”

Joop van Ruler (CDA) zei dat zijn fractie unaniem achter het standpunt van het college was gaan staan. Dat leverde hem kritische vragen op, want voor de radio had Jan Poorter duidelijk een ander geluid laten horen, maar deze had zich bij de fractiestandpunten neergelegd.

Jan Duijnhouwer hekelde in eerste termijn de gehele gang van zaken, die hij spuugzat was. Volgens hem was er een bestemmingsplan vastgesteld door de raad met een ruimte voor 300 parkeerplaatsen. ,,Toen kwamen de dertig parkeerplaatsen als probleem op de agenda en daarna bleek de fundering van de Eierhal niet goed te zijn. Dit is ondoorzichtig en een verkeerde gang van zaken.”

René Windhouwer trachtte de commissie te overtuigen met het argument dat in de keuze voor reconstructie de stadsontwikkeling was meegenomen. ,,Dit legt een basis voor de komende honderd jaar.”

Adviseur Asselbergs haalde de emotionele kantjes uit het debat. ,,Ik heb geen verleden met de politiek van Nijkerk. Ik heb gekeken naar de mogelijkheden en alle opties meegewogen. Restauratie of reconstructie geven precies hetzelfde resultaat, mits je voldoende waarborgen schept voor een ambachtelijke restauratie. Ik heb ook een reputatie te verliezen.” Daarmee trok hij PRO21 over de streep.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie