Portret Daniëlle Terpstra
Portret Daniëlle Terpstra My Eye Fotografie

Enige dagopvang voor inwoners van Nijkerk die altijd open bleef tijdens Corona

27 mei 2020 om 18:27 Nieuws Deel je nieuws

Tijdens de gehele coronacrisis is er één dagopvang die nooit haar deuren sloot. “Het sluiten van dagbestedingen zorgt voor een enorme druk op de mensen die er gebruik van maken. Met alle risico’s van dien”, zegt oprichter Daniëlle Terpstra van Stichting De Dorpswerkplaats stellig. “Ik roep aan alle collega’s dan ook op om hun dagopvang zo snel mogelijk te openen en daarmee overbelasting van de crisisdienst te voorkomen.”

Diverse cliënten geven aan dat dagbesteding de enige houvast is in deze geïsoleerde corona-tijd en bang te zijn zonder deze houvast weer terug te vallen naar onder andere suïcidaal gedrag. De locaties in Ermelo hebben direct de anderhalve meter afstand in acht genomen. Voor de locatie in Harderwijk is twee weken de tijd genomen om de aanpassingen te doen.

Isolatie veroorzaakt toestroom voor crisisdienst

Uit onderzoek blijkt dat na elke crisistijd het aantal mensen met depressieve klachten stijgt. Met alle gevolgen van dien. Psychiater Jeroen Terpstra van het Psychiatrisch Expertische Centrum vertelt: “Mensen die naar een dagbesteding gaan, behoren tot een kwetsbare groep met een kleiner sociaal netwerk. Ik zie een toename van deze doelgroep binnen de crisisdienst, omdat zij nergens anders heen kunnen en daardoor in crisis raken.”

Onderneemster Danielle Terpstra is eigenaar van de enige dagopvang die tijdens de coronacrisis haar deuren direct heeft opgehouden. “Elke dag dat ik de deuren opendoe tijdens deze lock-down zie ik direct hoe enorm veel dat voor de cliënten betekent. Ik wil mensen oproepen om zoveel mogelijk aangepast open te gaan en hun cliënten te helpen”, aldus Terpstra.

Creatieve broedplek in geïsoleerde tijd

Daniëlle Terpstra richtte in 2016 haar eerste dagbesteding in: De Dorpswerkplaats. Een plek waar mensen met een beperking zich creatief kunnen ontwikkelen in een beschermde omgeving. Op dit moment zijn er drie locaties waar mensen tijdens hun dagopvang worden gestimuleerd om op een andere manier naar alledaagse voorwerpen te kijken. De doelgroep is heel divers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie