‘Het volkslied in een lege ArenA, dat was echt bizar’

28 dec, 07:00 Voetbal
anp / Maurice van Steen
Dwight Lodeweges als bondscoach tijdens de UEFA Nations League wedstrijd tussen het Nederlands elftal en Italië in de Johan Cruyff Arena.
Dwight Lodeweges als bondscoach tijdens de UEFA Nations League wedstrijd tussen het Nederlands elftal en Italië in de Johan Cruyff Arena.

VOORTHUIZEN Hij voetbalde in Voorthuizen, Canada en Amerika. Was trainer in onder andere Harderwijk, Japan, Canada, Abu Dhabi en Zwolle. De Voorthuizense globetrotter Dwight Lodeweges (63) was in 2020 twee keer bondscoach van Oranje en voegde zo een hoofdstuk toe aan zijn imposante palmares. ,,2020 was gewoon bizar.’’

Begin met Dwight Lodeweges een gesprek over voetbal, waar ook ter wereld of over wie dan ook. De Voorthuizenaar ‘ontdooit’ onmiddellijk en raakt nauwelijks meer uitgesproken. Een voetbaldier in optima forma. Maar bovenal is hij een liefhebber, een échte liefhebber. ,,Ach, voetbal is zo prachtig. Als het puur om het spelletje voetbal gaat dan vind ik dat zóoo geweldig.’’

Hoewel Lodeweges niet snel van zijn stuk is te brengen kijkt hij toch met een ‘speciaal gevoel’ terug op de periode dat er na de eerste lockdown weer gevoetbald kon worden. ,,Als voetbalman was het heel vreemd allemaal. Als assistent-bondscoach ging ik veel naar wedstrijden in bijvoorbeeld Engeland, Italië, Duitsland en Spanje. We volgden alle spelers die mogelijk in aanme..