Sparta Nijkerk in degradatienood

20 april 2011 om 00:00 Voetbal

Jasper Bremmer 0-1; Erik Rothman 0-2

Nacompetitie lijkt het hoogst haalbare

NIJKERK - Sparta Nijkerk heeft zichzelf zaterdag een slechte dienst bewezen door op eigen veld te verliezen van sc Genemuiden (0-2). Het veldoverwicht en de kansen waren er wel, maar het scoren deden alleen de gasten.

Sparta Nijkerk maakte de bedoelingen in het thuisduel tegen sc Genemuiden duidelijk. Er moest gewonnen worden en om dat te bereiken was er weer eens een plaats in de basiself ingeruimd voor Albert van Nijhuis. Samen met Maurice van der Wilt was hij zo vaak een succesvol duo, wat de Spartanen in deze beslissende fase van de competitie goed zouden kunnen gebruiken.

De eerste kansen waren dan ook voor de Nijkerkers die fel vooruit probeerden te spelen. Van Nijhuis was het meest dichtbij na een misverstand in de Genemuider defensie, maar wist niet te scoren. Één van de eerste kansen voor Genemuiden betekende wel meteen een treffer. Na een overtreding op Martijn Jansen mocht Jasper Bremmer aanleggen voor een vrije trap. Hij deed dit feillos en bracht zijn ploeg op 0-1.

Langzaam maar zeker namen de Nijkerkers het duel in handen, al kwam spits Cornelia nog een keer heel gevaarlijk voor het doel van Onland. Gelukkig wist hij het net niet te vinden, zodat de schade tot de rust beperkt bleef tot 0-1. Vlak na de pauze kreeg Sparta Nijkerk een onverwachte steun in de rug, omdat aanvaller Riemens van Genemuiden zijn tweede gele kaart ontving voor het wegtrappen van de bal.

Het werd de aanleiding voor een langdurig Nijkerks offensief op het doel van Genemuiden. Aan de ene kant deden de Spartanen het goed door het spel goed breed te houden en continu druk te houden op de verdediging. De tweede stap, het daadwerkelijk creëren van kansen, was eens tuk minder goed verzorgd. Te vaak werd de bal ‘op goed geluk’ voor het doel geslingerd, waar de lange verdedigers goed het oog op hadden.

Het offensief leidde wel tot enkele grote kansen, onder meer voor Jeffrey van den Brink, Maurice van der Wilt en Marc van der Vegte, maar geen van allen wist doelman Albert Flier te passeren. Gaandeweg de tweede helft nam het aantal kansen af en werd Sparta Nijkerk alleen nog gevaarlijk met schoten uit de zogenaamde tweede lijn van Buitenhuijs en Van der Vegte. Goede wil was er voldoende, maar de creativiteit en slimmigheid om een doelpunt te forceren bleef achterwege.

Genemuiden kwam nog eenmaal in de buurt van het doel van Onland. In de blessuretijd werd een buiteling van Cornelia beloond met een strafschop. Rothman benutte dit buitenkansje dankbaar en schonk zijn ploeg de 0-2 en daarmee de handhaving in de Topklasse.

Die handhaving is voor Sparta Nijkerk nog ver weg met nog drie wedstrijden te spelen deze competitie. Met het sterk spelende ARC als concurrent lijkt de huidige nacompetitieplaats het hoogst haalbare. Rechtstreekse degradatie is echter ook nog allerminst weggewerkt. De komende duels tegen Excelsior’31, Harkemase Boys en CSV Apeldoorn zijn er nog zeker zes punten nodig om niet rechtstreeks af te zakken naar de Hoofdklasse.

Zaterdag de eerste in de reeks, een uitduel tegen Excelsior’31 in Rijssen. Nu de nood zo hoog is, wordt het tijd dat er punten worden gepakt. Hoe, dat boeit niemand, als ze maar komen. In Rijssen moet de eerste stap richting handhaving worden gezet vanaf 14.30 uur.

advertentie
advertentie