TEC Tiel en Sparta Nijkerk kwamen woensdagavond tegen elkaar in actie.
TEC Tiel en Sparta Nijkerk kwamen woensdagavond tegen elkaar in actie. Arjen Ruitenbeek

Sparta Nijkerk speelt eerste wedstrijd in coronatijd: 'Het voelde als vanouds'

Voetbal

NIJKERK Het was een beetje onwerkelijk, maar daarom niet minder fijn; het nietszeggende oefenwedstrijdje tussen TEC Tiel en Sparta Nijkerk. De strijd tussen beide ploegen was de eerste (oefen)wedstrijd sinds de coronacrisis en na wekenlang voetballen zonder duels, mochten de spelers ein-de-lijk weer fysiek contact hebben binnen de kalklijnen. ,,Als je voetbalt, ben je al die corona-regels snel vergeten."

,,Een bevrijding", zo noemden enkele spelers van de Nijkerkse formatie het gegeven dat er weer normaal gevoetbald kon worden. Alhoewel, normaal? Wat is in dit tijdperk nog normaal. Er mochten 'slechts' 250 toeschouwers het sportpark op en zij werden meerdere keren in het duel verzocht om anderhalve meter afstand te houden. Verder dronken spelers uit hun eigen bidon, konden supporters niet uitbundig juichen bij één van de zes doelpunten en moest de staf op de reservebank wel anderhalve meter afstand houden.

Op het veld was dat wel anders. Vanaf het eerste moment gingen beide ploegen tekeer als jonge honden en was het eerste doelpunt al snel te bewonderen. Uiteindelijk ging Sparta Nijkerk met 4-2 onderuit, maar eigenlijk was er niemand die daar over sprak. Het onderwerp was voor, tijdens én na de wedstrijd vooral het coronavirus en eigenlijk concludeerde iedereen dat -ondanks alle beperkingen rondom dit duel- het best te doen was. 

,,We trainen natuurlijk al even en sinds vandaag was het weer mogelijk om fysiek contact te hebben", vertelde Sparta Nijkerk-aanwinst Roy Bakkenes, terwijl zijn teamgenoten nog de resterende 30 minuten uit moesten spelen. ,,Nu vond ik dat niet zo erg, want ik ben niet zo van de duels, maar raar was de afgelopen voetbalperiode wel."

,,Soms zelfs frustrerend", moet de van DOVO overgekomen middenvelder eerlijk bekennen. Daarom genoot hij dan ook extra van de eerste minuten in het Sparta Nijkerk shirt. ,,Over de uitslag moeten we het maar niet hebben, maar het was wel lekker om weer op een normale manier te voetballen. Of het onwennig was? Nee, het voelde als vanouds. Trainen zonder fysieke duels, dat was pas onwennig."

Het publiek dat aanwezig was -een enkeling werd toegang tot het complex geweigerd omdat het maximale aantal van 250 was bereikt- zag woensdagavond zes doelpunten en twee rode kaarten, maar de Spartanen zullen ongetwijfeld het meest hebben genoten van de terugkeer van Rob Diderik. Na maanden blessureleed mocht hij woensdag zijn rentree maken. ,,Heerlijk", glunderde de verdediger. ,,Ik moet zeggen dat ik deze wedstrijd meer met mijn knie bezig was dan met alles rondom corona."

Ik weet van mijn naasten dat zij zich aan de regels houden, maar doen de voor mij onbekende tegenstanders dat ook?De knie hield het goed en Diderik speelde een pijnvrije wedstrijd. Het zorgde ervoor dat zijn telefoon na afloop roodgloeiend stond. Allen wilden hem feliciteren met zijn terugkeer op het voetbalveld en een enkeling vroeg hoe het nou was, voetballen tijdens de coronacrisis. ,,Het is natuurlijk allemaal dubbel", weet ook Diderik. ,,Je moet anderhalve meter afstand houden, maar niet tijdens een wedstrijd. Ik weet van mijn naasten dat zij zich aan de regels houden, maar doen de voor mij onbekende tegenstanders dat ook? Ik moet daar misschien maar niet te lang over nadenken. Het zijn nou eenmaal de regels en daar houd ik mij aan. Morgen, als ik met vrienden wat ga eten, is er gewoon weer anderhalve meter afstand.” 

Na de wedstrijd, of in het geval van Bakkenes na zijn wissel, kon er ook weer gewoon gedoucht worden. Waar na de trainingen de spelers thuis moesten douchen, konden zij zich door de RIVM-versoepelingen nu gewoon in de kleedkamer afspoelen. ,,En dan vergeet ik mijn handdoek", zei Bakkenes lachend. ,,Ik dacht dat de club dat had geregeld."

Het was wat onwennig. Dat zijn Bakkenes en Diderik wel met elkaar eens, maar het was óók weer fijn om een wedstrijd te spelen. Het smaakt naar meer. Toch moeten ze nog even wachten; de Spartanen gaan nu drie weken op vakantie en hervatten daarna de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Tijd voor revanche, want na het mislopen van de promotie (Sparta Nijkerk stond eerste, maar door het afgebroken seizoen konden zij niet naar de Tweede Divisie) is de hunkering naar succes groter dan ooit.

door Jeroen van der Veer

advertentie