Jerry Geurtsen, de rechtsback van het eerste van Sparta Nijkerk, heeft een trainerscontract bij FC Utrecht getekend.
Jerry Geurtsen, de rechtsback van het eerste van Sparta Nijkerk, heeft een trainerscontract bij FC Utrecht getekend. ARJEN GERRITSMA

Sparta Nijkerk-speler wordt trainer bij profclub

Voetbal

NIJKERK Als voetballer behaalde Jerry Geurtsen niet het profvoetbal, maar de eerste stappen om dat als trainer wel te bereiken zijn inmiddels gezet. De rechtsback van het eerste van Sparta Nijkerk heeft een contract bij FC Utrecht getekend en daar wil hij zich verder ontwikkelen als trainer. ,,Stapje voor stapje, maar De Galgenwaard zou wel een ultieme droom zijn.”

Al meerdere jaren is de basisspeler van Sparta Nijkerk jeugdtrainer. Spakenburg, Nieuwland en zijn huidige club staan op zijn trainers-cv en daar wordt nu FC Utrecht aan toegevoegd. Terug naar de club waar hijzelf als speler ooit actief was en het schopte tot de voormalig A1. ,,Het is mooi om weer terug te zijn. Deze kans heb ik met beide handen aangegrepen en ik hoop hier de volgende stappen te kunnen zetten." 

[MOOIE KANS] De inwoner van Amersfoort kiest zijn woorden zorgvuldig en praat al écht als een oefenmeester. Bij FC Utrecht wordt hij onderdeel van een viermans-staf bij de JO13-1 en die functie kreeg hij niet zomaar aangewezen. ,,Ik speelde vorig jaar met mijn team van ASC Nieuwland tegen FC Utrecht. Daar sprak ik met de trainer en die contacten zijn altijd gebleven. Ik besloot pasgeleden de stoute schoenen aan te trekken en hem te vragen wanneer de sollicitatieprocedures startte.”

Geurtsen mocht, mede door zijn trainers- en voetbal-cv, uiteindelijk op gesprek komen en tijdens dat gesprek wist hij de profclub te overtuigen van zijn kwaliteiten. En dus keert de speler van Sparta Nijkerk terug op het oude nest. ,,Deze kans komt precies op het juiste moment. Ik hoop volgende week mijn HBO-studie af te ronden en kan mij daarna focussen op het trainerschap.”

[ONTWIKKELEN] Geurtsen gaat spelers trainen die de droom hebben om het eerste van FC Utrecht te halen. ,,Wij trainen met z’n vieren en daardoor kun je ook spelers individueel begeleiden. In mijn tijd had ik één trainer die met twintig man bezig was, dus ik vind dit een goede ontwikkeling. De spelers die wij trainen, gaan voor het eerst op een groot veld spelen. Je kunt hen dus veel bijleren en bijbrengen. Daar gaat voor mij ook een mooie uitdaging liggen. Toch is het ook belangrijk dat ze de onbevangenheid van het kind behouden. Plezier en presteren gaan bij een betaald voetbalorganisatie op die leeftijd namelijk hand in hand.”

Fouten durven en mogen maken, dat is wat de Sparta Nijkerk-speler hoopt mee te geven aan de talenten. Hij begeleidt de spelers met de eerste stappen naar het grote mannenvoetbal en ziet voor zichzelf ook mogelijkheden. ,,Natuurlijk heb ik ambitie. De Galgenwaard - de thuisbasis van het eerste - halen zou een ultieme droom zijn, maar zo ver ben ik nog lang niet en hoogstwaarschijnlijk is het niet eens realistisch. Maar deze kans, bij een betaald voetbalorganisatie, is schitterend en vanuit hier moet ik mijzelf blijven ontwikkelen.”

[TWEEDE DIVISIE] Als voetballer blijft Geurtsen actief in het eerste van Sparta Nijkerk en wil hij, samen met zijn teamgenoten, revanche nemen. Het huidige seizoen stopte abrupt en dat terwijl de Spartanen leken te promoveren naar de tweede divisie. Nu dat door omstandigheden niet is gelukt, willen zij aankomend seizoen laten zien dat het afgelopen jaar geen toevalstreffer was. ,,We hebben er de selectie voor”, is Geurtsen duidelijk. ,,We gaan opnieuw meedoen om de prijzen en willen graag naar het hoogste amateurniveau.”

Zelf heeft Geurtsen al twee seizoenen een basisplaats in het shirt van de Nijkerkse club. Na zijn overgang van SDC Putten speelde hij eerst op het middenveld, maar wordt hij nu vooral ingezet als rechtsback. Is dat aankomend seizoen ook zijn positie? ,,Nou…”, zegt Geurtsen met een lach. ,,Van de week hadden we met de nieuwe selectie een voorstelrondje en toen zei ik dat ik middenvelder was. De trainer tackelde dit direct… dus ik zal gewoon weer voor de rechtsbackpositie in aanmerking komen. In ons systeem vind ik dat trouwens geen enkel probleem; ik heb veel de bal in het bezit en kan mee opkomen. Dus ja, ook qua voetballer kan ik mij blijven ontwikkelen.”

Door Jeroen van der Veer

advertentie