Maurice de Ruiter is klaar voor de belangrijke fase die Sparta Nijkerk staat te wachten.
Maurice de Ruiter is klaar voor de belangrijke fase die Sparta Nijkerk staat te wachten. Aalt Guliker

Maurice de Ruiter wil Sparta Nijkerk kampioen maken

Voetbal

NIJKERK Maurice de Ruiter kwam om twee redenen naar Sparta Nijkerk en is hard op weg deze doelen te realiseren. De liefde voor het spelletje heeft de topamateurspits weer teruggevonden en nu moet de club nog kampioen worden. Ondanks de voorsprong van vijf punten op de nummer twee ODIN'59 is iedereen bij Sparta Nijkerk nog wat voorzichtig, behalve De Ruiter. ,,Toen ik moest kiezen voor welke club ik ging spelen, heb ik gezegd dat wie ik ook kies, ik hen kampioen zou maken. Ik weet dus wat mij te doen staat."

De 28-jarige aanvaller zegt het met flink wat bravoure, maar hij kiest zijn woorden zorgvuldig. Natuurlijk is De Ruiter niet op zijn mondje gevallen, maar hij heeft geleerd van het verleden. Nog altijd kleeft er een randje aan de spits, die bij DVS'33 en IJsselmeervogels niet prettig vertrok. ,,Weet je wat het is", zegt hij na de oefenwedstrijd tegen Eemdijk (1-1). ,,Wat mensen van mij vinden en zeggen doet mij niet zoveel. Dat zijn mensen die mij niet kennen en het vanachter hun computer typen. Natuurlijk ben ik niet altijd de ideale schoonzoon geweest, maar wie wel? Bij Sparta Nijkerk hadden en hebben ze ook belangstelling voor de mens Maurice en ik wil dat vertrouwen terugbetalen."

FINALES Dat deed de aanvaller al door zijn handtekening onder een driejarig contract te zetten, maar De Ruiter wil meer. De aanvaller heeft mede door blessures iets minder wedstrijden gespeeld dan hem lief is. Zo stond hij de afgelopen tien weken hij langs de kant met een gebroken arm. Gek genoeg was dat ook de fase waarin Sparta Nijkerk duels verloor en het gat van tien punten verkleind zag worden naar vijf. Of dat door de afwezigheid van De Ruiter komt? Hijzelf vindt van niet. ,,Nee, absoluut niet zelfs. De jongens die er nu stonden hebben ook veel kwaliteiten. We hadden in sommige wedstrijden gewoon niet het geluk. Wel is het irritant dat je dan langs de lijn staat, want je wil je teamgenoten graag helpen."

Ik zou het heel lekker vinden om tegen DVS'33 de winnende te makenInmiddels is de aanvaller weer fit en wil hij zijn voeten laten spreken. Na zijn armbreuk - opgelopen in het duel tegen Jong Almere City - lijkt hij weer klaar voor een basisplaats. Afgelopen weekend pakte hij al zijn doelpuntje mee als invaller en dit hoopt de doelpuntenmachine volgende week zaterdag ook te doen. Dan neemt zijn club het op tegen DVS'33, de vereniging waar hij ruim tien jaar heeft gevoetbald. De Ruiter was er publiekslieveling, tot het intern botste en hij vertrok. ,,Voor mij persoonlijk is het een bijzondere wedstrijd, maar ik ben ook nuchter. Als wij willen promoveren, is dit één van de finales die nog komen. Toch zou ik het heel lekker vinden om tegen DVS'33 de winnende te maken. Ik heb nog altijd respect voor die club en bepaalde mensen, maar sommigen snoer ik graag de mond."

VOORGEVOEL Ondanks dat de 1.90 meter lange spits nog niet zo heel lang bij Sparta Nijkerk speelt, kan hij nu al concluderen dat hij de juiste keuze heeft gemaakt. Meerdere clubs zagen hem graag in hun tenue voetballen, maar de keuze ging naar de derde divisionist uit Nijkerk. ,,Ik heb naar mijn vader geluisterd", bekent De Ruiter. ,,Als hij een voorgevoel heeft, klopt het. Ik had zelf goede gesprekken met trainer Eric Speelziek en technisch man Arjen Ruitenbeek en mijn pa bekeek wedstrijden van Sparta om te zien of de vereniging wat voor mij zou zijn. Hij vertelde mij dat dit een goede club was en ik heb naar zijn mening en voorgevoel geluisterd. Dat bevestigde mijn indruk die ik van Sparta had."

Vooral Eric Speelziek is belangrijk daarin, moet De Ruiter toegeven: ,,Die man kan alles. Hij zorgt ervoor dat wij een team zijn en maakt iedereen even belangrijk. Of het nou een jeugdspeler is of oud-prof Gino Coutinho; hij behandelt echt iedereen hetzelfde. Het is dan ook de verdienste van Eric dat wij dit seizoen als promovendus op de eerste plaats staan. Daarnaast heb ik bij grote clubs gespeeld, maar nergens werd elke training zo fanatiek getraind als hier. Elke keer is het volle bak. Dat bevalt mij wel, moet ik zeggen."

Qua mentaliteit liet ik wat steekjes vallenAls De Ruiter de vraag wordt gesteld of hij niet onder zijn niveau speelt, is hijzelf duidelijk. ,,Ik heb het talent en de kwaliteiten waarmee ik misschien prof had kunnen zijn. Maar qua mentaliteit liet ik wat steekjes vallen. Om prof te zijn heb je het allebei nodig. Dus als je het zo bekijkt, was ik niet goed genoeg. Bij Sparta wil ik gewoon weer plezier in het spelletje hebben, nadat vorig seizoen eigenlijk een weggegooid jaar was. De liefde voor het spelletje heb ik bij Sparta Nijkerk weer teruggevonden en daar ben ik de club dankbaar voor. Mede daarom heb ik mijn contract ook met drie jaar verlengd. Ik kon ook naar andere verenigingen, die hoger spelen, maar ik heb opnieuw naar mijn gevoel geluisterd. Ik zit hier echt op mijn plaats."

advertentie