SV Huizen en Blauw Geel’55 uit Ede gaven een demonstratie Walking Football.
SV Huizen en Blauw Geel’55 uit Ede gaven een demonstratie Walking Football. Arjen Gerritsma/Graphic Sound

Nieuw in Nijkerk: Walking Football

28 maart 2019 om 07:00 Sport

NIJKERK De Unie van Vrijwilligers (UVV) Nijkerk en Voetbalvereniging Sparta Nijkerk introduceerden vorige week een nieuwe sport voor zestigplussers: Walking Football. Dit is een relatief nieuwe voetbalvorm voor ouderen die actief willen blijven.

Belinda van der Horst

Bij Walking Football worden nagenoeg dezelfde regels gehanteerd als bij het gewone voetbal. Alleen wordt Walking Football gedaan in wandeltempo en wordt er gespeeld op een kwart veld. Er mag niet worden gerend, de bal mag niet boven heuphoogte komen en slidings zijn uit den boze. Samen genieten, verantwoord bewegen en sociale contacten opdoen staan voorop.

Gerard van Zwol, UVV-projectleider van Walking Football, heeft het initiatief genomen. ,,Ik zag op televisie dat oud-voetballer Sjaak Swart aan Walking Football doet. Ik dacht meteen aan Sparta Nijkerk als locatie en het werd daar, evenals bij de UVV, enthousiast ontvangen. Ik acht het niet uitgesloten dat ik mezelf ook bij Walking Football aansluit." Sjaak Swart nam onlangs deel aan het Wereldkampioenschap Walking Football, samen met een aantal oud-internationals.

Johan Evers, voorzitter van v.v. Sparta Nijkerk, zei in zijn toespraak: ,,Voetbal is voor iedereen. Walking Football hadden we nog niet. We zijn blij dat de UVV ons heeft gevraagd. Vanaf donderdag 4 april stelt Sparta zijn locatie en toebehoren een keer per week beschikbaar voor Walking Football. Het eerste seizoen is dat kosteloos. De UVV verzorgt de inschrijving en organisatie."

KNVB Jorrit Smit, productmanager volwassenen van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB): ,,Overal in Nederland wordt Walking Football opgezet en lokaal ondersteunt door de KNVB. Zelfredzaamheid staat wel voorop. Walking Football is in 2013 geïntroduceerd vanuit Engeland. Inmiddels zijn er driehonderd deelnemende clubs met 4500 deelnemers. Daarvan heeft vijfendertig procent nooit gevoetbald. Regels zijn er om de spelvorm veilig te maken."

SOCIALE CONTACT Smit benadrukte dat Walking Football het sociale contact bevordert, eveneens een speerpunt van de UVV. Hij noemde ook een voorbeeld van een mantelzorger die niet alleen plezier aan Walking Football beleeft, maar zich hieraan ook oplaadt om de mantelzorg vol te kunnen houden. Walking Football wordt ook wel gebruikt als onderdeel voor fysiotherapie.

De heren van SV Huizen en Blauw Geel'55 uit Ede gaven vorige week een demonstratie. Walking Football heeft onterecht een stoffig imago. Er werd een sportieve en leuke pot voetbal gespeeld waar men duidelijk plezier aan beleefde. Uitwisselingen met andere teams behoren ook tot de mogelijkheden.

Vanaf donderdag 4 april aanstaande kan men elke donderdag van 14.00 tot 16.00 uur Walking Football spelen op het sportcomplex van v.v. Sparta Nijkerk, Nachtegaalsteeg 1 in Nijkerk.

Informatie: e-mail: walkingfootball@uvvnijkerk.nl of Gerard van Zwol, mobiel: 06-26392585.

Belinda van der Horst
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie