Hans van der Haar kijkt optimistisch naar de toekomst.
Hans van der Haar kijkt optimistisch naar de toekomst. BDU archief

Werk Van der Haar bij Lienden plots voorbij

28 december 2018 om 07:19 Sport/sport

HOEVELAKEN Dertig jaar lang bestaat het leven van Hans van der Haar vooral uit voetbal. En als het aan hem ligt, komen daar nog vele jaren bij. ,,Mijn hobby is mijn werk geworden en tegelijk nog steeds datgene waar ik het liefst mee bezig ben. Mooier kan toch eigenlijk niet?"

Rob Schoon

Van der Haar woont in Stoutenburg, tegenwoordig gemeente Leusden, maar hij voelt zich sterk verbonden met Hoevelaken. ,,Ik ben dus ook begonnen met voetbal bij sc Hoevelaken, totdat ik op mijn dertiende de overstap maakte naar de jeugd van FC Utrecht. Maar ook qua winkels en scholen zijn we erg gericht op Hoevelaken."

VEEL GEZIEN Als speler maakte hij zijn profdebuut bij Haarlem en had een carrière die onder andere langs De Graafschap, KFC Uerdingen, SSV Ulm 1846, Bregenz, ADO Den Haag, FC Utrecht en de Dayton Dutch Lions leidde. ,,Ik heb wel wat gezien in mijn voetballeven. De tijd in Duitsland was voetballend het meest indrukwekkend, maar de Verenigde Staten natuurlijk ook. Bij FC Utrecht was het wellicht het meest succesvol, met winst van de KNVB beker, Europees voetbal en de Supercup."

Van der Haar bewaart echter aan vrijwel elke club goede herinneringen. Opvallend genoeg binnen Nederland vaak zogenaamde volksclubs. ,,Ik denk dat het toeval is, maar het zijn allemaal mooie clubs, waar ik me thuis voelde. Bijvoorbeeld bij De Graafschap ben ik nog altijd erg welkom en bij FC Utrecht ben ik natuurlijk ook werkzaam geweest als trainer."

RECHT VOOR ZIJN RAAP Na zijn afscheid als voetballer bij Veensche Boys was hij daar één seizoen assistent van Richard van Vliet, voordat hij vertrok naar FC Lienden. ,,Overdag spitsentrainer en assistent-trainer bij FC Utrecht en 's avonds trainer bij Lienden, een mooie combinatie."

Na een tussenstap naar Spakenburg, keerde hij vorig seizoen terug bij Lienden. ,,Ik pas wel bij clubs waar wat reuring is. Zelf ben ik recht voor zijn raap en ik hou van clubs waar dat kan. Het moet ergens om gaan en dat mag best druk geven. Aan zogenaamd middenmoot-gedrag heb ik een hekel, je moet altijd ambitieus zijn."

Afgelopen week kwam er ineens een einde aan het avontuur bij FC Lienden, toen het team werd teruggetrokken uit de Tweede Divisie. ,,Natuurlijk wisten we dat er wat speelde, maar het besluit kwam toch onverwacht. Aan de andere kant past het wel bij de club. ,,Het startte met een knal en dus eindigt het ook met een knal." Het betekent wel dat Van der Haar op zoek moet naar een nieuwe uitdaging.

AVONTUUR ,,Voorlopig ben ik vooral druk met mijn spelers te helpen. Zij willen voetballen en als het kan, zal ik ze helpen. Daarna ga ik zelf op zoek naar een mooie uitdaging, er zijn al wat contacten. Mijn grootste voorkeur gaat uit naar werken in de Verenigde Staten, maar dat sluit alle andere opties zeker niet uit. Ik wil sowieso binnen het voetbal blijven, want dat is het mooiste vak wat er is."

Rob Schoon
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie