Afbeelding
Aalt Guliker

Nog veel vragen over nieuwe subsidieregeling voor sportclubs

Overig

NIJKERK De nieuwe subsidieregeling voor sportclubs in de gemeente Nijkerk roept vragen op. Niet alleen bij voetbalclubs Sparta Nijkerk en Veensche Boys, die bang zijn veel geld mis te lopen, maar ook bij de gemeenteraad. Afgelopen donderdag gingen wethouders Nadya Aboyaakoub (tarieven) en Harke Dijksterhuis (subsidies) over dit onderwerp met de raad in gesprek tijdens een consulterende vergadering. 

De nieuwe subsidieregeling is volgens de wethouders bedoeld om de subsidies voor alle sportclubs in de gemeente recht te trekken. ,,Verenigingen kregen de afgelopen jaren voor dezelfde dingen een andere subsidie. De een kreeg bijvoorbeeld een bepaald bedrag voor een kunstgrasveld, de ander weer voor iets anders. Ons werd daarom vaak gevraagd dit recht te trekken voor alle verenigingen”, legt wethouder Dijksterhuis uit in een interview met Nijkerk Nieuws. De raadsleden lieten donderdag weten hun twijfels te hebben over de uitgangspunten van de nieuwe regeling. Ze misten definities en onderbouwing en hadden ook vragen over de staffels die gebruikt worden om de subsidies te verdelen. 

‘HET MOET EERLIJK ZIJN’ In een brief aan de gemeenteraad uitten Sparta Nijkerk en Veensche Boys onlangs hun grote zorgen. De nieuwe regeling zou betekenen dat verenigingen minder subsidie per lid ontvangen naarmate het aantal leden toeneemt. ,,Grotere verenigingen hebben meer mankracht en vrijwilligers en zouden het daarom met wat minder geld kunnen doen”, aldus Dijksterhuis. Maar volgens de twee voetbalclubs lopen zij hierdoor al snel 18.000 (Sparta Nijkerk) en 9.000 (Veensche Boys) euro mis. ,,In het verleden hebben de hockeyclub en korfbalvereniging teveel geld betaald. Dat willen we nu rechtzetten. De voetbalverenigingen gaan er iets op achteruit, omdat je op die manier differentieert”, legt Aboyaakoub uit. Echter, een te grote stijging van de contributie als gevolg van de nieuwe regeling moet volgens haar zoveel mogelijk voorkomen worden. ,,Het is geen sportclubje pesten. We willen een rijk en vitaal verenigingsleven en daar gaan we ook voor. Maar het moet wel eerlijk zijn.”

De consultatieronde heeft volgens Aboyaakoub nieuw licht geworpen op het plan. ,,We gaan er nu verder mee aan de slag, want we willen ons mooie verenigingsleven en onze sportcomplexen overeind houden.” Aboyaakoub en Dijksterhuis werken komende tijd verder aan het plan, daarna gaat het naar de raad. Ook zegt wethouder Aboyaakoub met de voetbalclubs in gesprek te gaan, om het over eventuele gevolgen van de nieuwe regeling te hebben. 

advertentie