De Koningsspelen in Nijkerk in 2019.
De Koningsspelen in Nijkerk in 2019. Harry Koelewijn

Koningsspelen gaan in aangepaste vorm door

Overig

NIJKERK (ANP) De Koningsspelen gaan in aangepaste vorm door op 23 april. Vanaf woensdag kunnen alle basisscholen zich inschrijven voor de negende editie. Het thema is IK+JIJ=WIJ. Daarmee wil de organisatie laten zien dat ‘samen’ nét dat beetje extra geeft. “In deze tijd hebben we elkaar hard nodig.”

In welke vorm de spelen plaatsvinden, kleinschalig op school of thuis, hangt af van de situatie met betrekking tot het coronavirus op 23 april, zegt initiatiefnemer Richard Krajicek. ,,Samen met de scholen en sportaanbieders doen we er alles aan om de kinderen - in deze onzekere tijden - een sportieve en positieve dag te bezorgen. Het is belangrijk om kinderen mee te geven dat een gezond ontbijt en lekker bewegen niet alleen leuk is, maar ook belangrijk.”

Het Koningsontbijt gaat dit jaar niet door en wordt verplaatst naar volgend jaar, vanwege de onzekere situatie en het feit dat er onvoldoende zicht is op de mogelijkheden en maatregelen op 23 april. ,,Gezamenlijk ontbijten op school binnen de op dit moment geldende adviezen, maatregelen en richtlijnen is niet wenselijk”, aldus de organisatie.

Deelnemende scholen bepalen zelf hoe zij de dag vormgeven, geeft de organisatie verder aan. Van de landelijke organisatie ontvangen ze hulpmiddelen om er in welke vorm dan ook een ‘waardevolle, positieve en gepaste dag’ voor de kinderen van te maken. Zo komen er een onlinebeweegprogramma in samenwerking met Zappsport, smaaklessen over het ontbijt en ontvangen ze onder meer een sport- en feestpakket.

Kinderen voor Kinderen brengt dit jaar wederom een Koningsspelenlied uit ‘zodat de sportieve activiteiten traditiegetrouw zingend en dansend gestart kunnen worden.’ Het lied komt op 26 maart uit.

Scholen hebben tot en met 7 maart de tijd om zich in te schrijven voor het ‘sportieve Oranjefeest’. Gemiddeld doen er 1,2 miljoen kinderen mee, afkomstig van 6000 basisscholen, in Nederland, het Caribisch gebied en de Nederlandse scholen in het buitenland.

advertentie