Afbeelding
Harrie van Beek

Visual Art Rally blijft strijden om vergunning

17 januari 2020 om 10:31 Overig

NIJKERK Organisator Wilbert van den Burg wil nog niet opgeven als het gaat om het verkrijgen van een vergunning voor de Visual Art Rally. Eind januari zit hij nogmaals met burgemeester Gerard Renkema van de gemeente Nijkerk om tafel voor een evaluatie.

Wijnand Kooijmans

Met de burgemeesters van Barneveld en Putten besloot Renkema eerder dat er geen nieuwe vergunning wordt afgegeven voor de rally die in 2019 voor het eerst Nijkerk aandeed. Hij vindt dat de veiligheid van de toeschouwers onvoldoende kan worden gegarandeerd.

Terwijl Van den Burg na de eerste evaluatie het idee had dat deze positief was verlopen en alleen wat kleine incidenten ter sprake waren gekomen. Hij vindt het jammer dat zijn organisatie nu wordt weggezet als een stelletje amateurs die met wat lintjes en zandzakken voor de veiligheid willen zorgen. ,,Terwijl wij een professionele organisatie zijn."

GEEN VEILIGHEIDSRISICO'S Burgemeester Renkema geeft aan dat er geen hetze wordt gevoerd tegen het houden van een rally. ,,Maar we willen niet de veiligheidsrisico's nemen die we vorig jaar wel hebben genomen. Voor hem bestaat er twijfel of de rally afgelopen jaar wel veilig was voor de toeschouwers. Die hebben daaraan overigens ook zelf schuld. Geconstateerd is dat toeschouwers voor de nodige verkeersovertredingen verantwoordelijk waren tijdens het rijden van de ene naar de andere proef.

De organisatie zelf treedt hard op tegen deelnemers die zich niet aan de regels houden. Maar dat kan niet als het gaat om toeschouwers. Naast het veiligheidsaspect speelt overigens ook de bescherming van het milieu een rol als het gaat om het besluit geen vergunning meer te verlenen voor een rally op het grondgebied van de drie gemeenten.

ONVOLDOENDE GARANTIE Tijdens de bespreking van het evenementenbeleid werd duidelijk dat De Lokale Partij en ChristenUnie/SGP willen dat burgemeester Renkema nog eens een afweging maakt als het gaat om het afgeven van een vergunning. Renkema wil zeker serieus in gesprek gaan met de organisatoren. Maar neemt wel het standpunt in dat hij nu van mening is dat de veiligheid onvoldoende kan worden gegarandeerd om het evenement doorgang te laten vinden. De organisatie moet wat hem betreft wel met heel overtuigende argumenten komen om hem van standpunt te doen veranderen.

Van den Burg wil die poging zeker gaan ondernemen. De rally staat gepland voor zaterdag 4 april.

advertentie
advertentie