Afbeelding
Eigen foto

Sparta Nijkerk Korfbal toe aan een niveautje hoger

Korfbal

NIJKERK Met een versterkte selectie gaat Sparta Nijkerk straks aan het nieuwe korfbalseizoen beginnen. Er zal een hoop gaan veranderen en daarbij is een belangrijke rol weggelegd voor Lysanne Hamstra. De 29-jarige speelster keert terug naar de club waar ze jarenlang speelde en moet één van de kartrekkers worden. Trainer Coen Hooijer kijkt uit naar de start van de competitie: ,,Als groep zijn we er klaar voor om in de eerste klasse actief te zijn. Wij worden geen grijze muis.”

Het is daadkrachtige taal van de coach die zijn contract met meerdere jaren verlengd zag worden. Daarmee hoopt de club rust en stabiliteit te creëren en Hooijer zelf ziet het als een mooie beloning. Hij promoveerde in de zaal met zijn ploeg van de tweede- naar de eersteklasse, mede omdat hij met Sparta Nijkerk op de eerste plaatst stond toen het coronavirus de competitie stil legde. ,,Sommige trainers, ik zal maar geen namen noemen, zeiden mij dat ik daarmee geluk had”, blikt Hooijer nog een keer terug op afgelopen seizoen. ,,Daar ben ik het niet mee eens. We zaten in een goede flow, moesten nog tegen de nummer 5, 7 en 8 uit de competitie en stonden niet voor niets bovenaan. Hierdoor spelen wij volgend seizoen in de eerste klasse en dat was de doelstelling toen ik in Nijkerk voor het eerst tekende. Die missie is voltooid, maar het smaakt naar meer.”

Zo gaan de mannen en vrouwen van Sparta Nijkerk uitkomen in een klasse hoger en daar wordt met een schotklok gespeeld. Binnen dertig seconde moet de aanvallende partij de korf hebben geraakt of hebben gescoord, wat ervoor zorgt dat het spel sneller gespeeld wordt. ,,Ik houd niet van statisch korfbal en de spelers ook niet. Ik denk dat het dus juist in ons voordeel gaat werken. Vorig jaar hebben we al een paar keer geoefend met schotklok en dat ging goed. Ik voorzie daarin dan ook geen problemen.”

Ik zou eigenlijk stoppen met korfbal.

STOPPEN Aankomend seizoen is ook Lysanne Hamstra weer te bewonderen in het oranje shirt. Na een uitstapje van enkele jaren is zij terug bij haar jeugdliefde. ,,Ik zou eigenlijk stoppen met korfbal”, zegt ze lachend. ,,Het reizen met ODIK uit Barneveld, en dan vooral de uitwedstrijden, braken mij op. Ik was, ook doordat ik in de ochtend werk, de gehele zaterdag weg en kwam pas rond 23.00 uur thuis. Dat was iets wat ik niet meer wilde en mijn partner ook niet. Sparta Nijkerk hoorde dat en probeerde mij over te halen. Daarin slaagde ze in eerste instantie niet, maar Coen merkte dat de deur wel op een kiertje bleef. Uiteindelijk heeft hij mij overtuigd en daardoor speel ik volgend seizoen in het eerste.”

Ondanks dat ze nog maar 29 jaar is, is Hamstra aankomend korfbaljaar wel één van de oudere spelers. Er zullen dus meerdere ogen op haar gericht zijn en daar loopt ze niet voor weg. Sterker nog; druk voelt ze niet eens. ,,Absoluut niet zelfs. De groep is gretig, heeft kwaliteit en we gaan er met z’n allen een mooi seizoen van maken. Daar ben ik van overtuigd.”

OP HET FIETSJE De speelster kijkt uit naar de wedstrijden bij Sparta Nijkerk en kan dan op de tribune ook haar partner en dochtertje zien glunderen. Zij kunnen, net als Hamstra, weer op het fietsje naar de club. ,,En mijn partner kan dan een biertje drinken, want mama let na de wedstrijd wel op die kleine”, zegt ze met een lach. ,,Het is gewoon lekker dat ik weer dichtbij huis speel en dat is zeker één van de redenen geweest waarom ik toch besloten heb niet te stoppen.” 

Als ik speel, wil ik winnen. Dat verwacht ik van mijzelf, maar ook van mijn teamgenoten.

BLOEDFANATIEK Wie denkt dat Hamstra naar Sparta Nijkerk komt om af te bouwen, heeft het mis. Ze is nog altijd bloedfanatiek. ,,Als ik speel, wil ik winnen. Dat verwacht ik van mijzelf, maar ook van mijn teamgenoten. In de eerste klassen zullen we niet meedoen om de prijzen, al mik ik persoonlijk wel op een plekje in de middenmoot. Ik verwacht niet dat wij in de problemen komen.” Die mening wordt gedeeld door haar coach. Ook hij heeft hoge verwachtingen. Hooijer: ,,We kunnen een leuke outsider zijn, maar ik vind de eindklassering niet eens zo heel belangrijk. Ontwikkeling van spelers staat centraal en daarnaast willen we de jeugd inpassen. Vanaf het nieuwe seizoen wordt Stephanie van Zandwijk toegevoegd aan de staf en zal bij Sparta 2 aan de slag gaan. Daarnaast hebben we een talentvolle A-lichting en hen willen we ook de kans in het eerste bieden. Het wordt dus in veel opzichte een interessant jaar en ik ga minimaal voor handhaving. Sparta Nijkerk moet een stabiele eersteklasser worden en mensen moeten met plezier naar onze hal komen om een wedstrijd te kijken.”

Door Jeroen van der Veer

advertentie