Bierwinkel Hop biedt honderden soorten bier.
Bierwinkel Hop biedt honderden soorten bier. Arnoud J Spaaij

Bier uit [bierstad] Amersfoort bij Hop

20 maart 2023 om 16:56

Bierwinkel Hop is gevestigd in het gezelligste zijstraatje van Amersfoort, vindt eigenaar Jauk Hellevoort. En het moet gezegd worden, zowel binnen als buiten is het een klein feestje bij Bierwinkel Hop. „Heel wat bierliefhebbers komen met enige regelmaat bij mij hun favoriete biertje halen. Ik heb hier keuze uit zo’n vijfhonderd tot zeshonderd soorten bier", zegt Hellevoort. De winkel in het kleine straatje tussen de Hof en de Krommestraat staat dan ook bomvol met tal van verschillende bieren die allemaal persoonlijk door Hellevoort zijn uitgezocht. „Er zijn met gemak duizenden soorten. Ik probeer een selectie van het beste en de meest interessante bieren te maken. Het wisselt en natuurlijk kennen we ook de seizoensbieren als lentebok en herfstbok." 

Als geboren Amersfoorter is Hellevoort ook blij met, en trots op, de vele lokale bieren die hij heeft. „Merken als Rock City, 3 Ringen en ’t Mirakel komen hier uit de buurt. Maar denk ook aan Blauw uit Achterveld. Sommige bieren worden nog steeds hier gebrouwen. Andere merken worden gebrouwen in brouwerijen elders in het land, maar zijn wel van Amersfoortse herkomst of worden bijvoorbeeld gebrouwen met graan dat hier in de omgeving wordt verbouwd. Amersfoort is een bierstad. In de middeleeuwen ontstonden er veel brouwerijen hier. Dat zie je nog terug in de oude binnenstad. Er zijn hier nog prachtige gebouwen van te vinden en namen als de Drieringensteeg en Scherbierstraat herinneren nog steeds daaraan." Toch gaat de geschiedenis van bier veel verder terug, weet Hellevoort en wie daarover het fijne wil weten, doet er goed aan hem eens te vragen om daarover te vertellen. „Ja, bier is veel ouder en veelzijdiger dan menigeen denkt. Bier kan met graan, maar ook met heel veel andere grondstoffen als basis gebrouwen worden. Zelfs met aardappel of oud brood", zegt Hellevoort vrolijk.

Op de planken in de winkel, die letterlijk een klein beetje doorbuigen van het gewicht, prijken ook buitenlandse bieren zoals verschillende Belgische soorten. „Vooral toch uit Europa. Er zijn vele goede bieren en cider is ook al een tijdje in opmars. Samen met alcoholvrije bieren." 

Vooraan in de winkel staan verschillende cadeaupakketten. Een bierpakket is een geliefd presentje. Zelfs aan de toerist die Amersfoort aandoet is gedacht. Daarvoor staat er een prachtig Mondriaanbiertje in de schappen.

p Bierwinkel Hop, Achter het Oude Stadhuis 2, 3811CH Amersfoort,
0337370175, www.bierwinkelhop.nl