Markt op het Molenplein
Markt op het Molenplein Harry Koelewijn

Plein of Molenplein? De meningen over de markt in Nijkerk zijn flink verdeeld

20 maart 2023 om 16:49 Zakelijk Tips van de redactie

NIJKERK Over een aantal weken zal de wekelijkse vrijdagmarkt weer terug verhuizen naar het vernieuwde Plein in Nijkerk. Of dat ook zo blijft, is nog de vraag. Het Molenplein is bijna een half jaar de tijdelijke marktlocatie en het gesprek over wat nu de beste plek is, wordt vaak gevoerd. Een deel van de marktondernemers zou graag hun standplaats op het Molenplein willen behouden, maar er is ook een deel dat niet kan wachten om terug te verhuizen. De Stad Nijkerk deed een rondje markt op vrijdagmiddag en sprak marktkooplui en het winkelend publiek om de meningen te peilen. 

Op Facebook regende het eerder al reacties op de vraag wat men van de aanstaande verhuizing naar de oude en vertrouwde locatie vindt. Online laten veel Nijkerkers weten het Molenplein de beste locatie te vinden. Ze vinden de markt op het Molenplein gezelliger en knusser. Sommigen geven aan dat het Molenplein handiger is met een parkeergarage zo dichtbij en anderen vinden het een goed idee dat de terrassen op het Plein uitbreiden en dat om die reden de markt daar weg moet blijven. 

VERDEELD

Maar tijdens een rondvraag op de markt vrijdag blijken de meningen verdeeld en laat de helft van de ondervraagden weten toch het Plein de meest geschikte locatie voor de markt te vinden. De genoemde redenen zijn vooral dat het Molenplein „wat uit de loop is” en „op het Plein is het een gezelliger rondje.” Een aantal mensen vindt het niet zoveel uitmaken. Sommigen zeggen: „Ik koop toch altijd mijn fruit en kaas op de markt, dus ik ga gewoon waar de kramen staan” en „de markt is de markt en waar die staat kan me niet zoveel schelen.” Degenen die het Molenplein de beste plek vinden, zijn vooral de mensen die met de auto komen en parkeren in de parkeergarage onder het Molenplein. „Het is een gezelligere markt omdat de kraampjes een beetje door elkaar staan”, reageerde iemand. 

Het is een gezelligere markt omdat de kraampjes een beetje door elkaar staan

TERUG NAAR HET PLEIN 

Een rondje langs de marktkooplui levert ook een fifty fifty aan meningen op. Sommige marktondernemers reageren zelfs wat geïrriteerd op de vraag wat de beste plek is. Want „dat is al zó vaak gevraagd” en „waarom toch steeds deze vraag stellen, want afspraak is afspraak; we gaan terug naar het Plein.” Verschil van mening is er vooral bij de marktondernemers die een ‘goede’ en een ‘slechte’ plek hebben. Sommige kramen staan, naar eigen zeggen, achterin ‘de dode hoek’ van het Molenplein en deze kraamhouders kunnen niet wachten tot ze weer naar het nieuwe Plein mogen. „Wij hebben nu veel minder omzet, omdat het winkelend publiek niet langs mijn kraam loopt omdat ik helemaal achteraan sta”, reageerde één van de kraamhouders. Ook wordt aangegeven dat de markt ,,nu helemaal propvol zit” en dat ,,er geen plek is voor nieuwe kramen.” Eén van de kramen staat zelfs half op de Oosterstraat en sommigen maken zich zorgen over de verkeersveiligheid. En „het Plein leeft meer. Gezellig met de Hema en een drukke winkel als Boekhandel Roodbeen. Daar willen we graag weer naar terug.”

MINDER KLANTEN

De verkopers van de etenswaren hebben het minst last van daling van de omzet. En dat is ook wel logisch, want dat zijn de dingen die altijd nodig zijn en door een groot aantal Nijkerkers altijd op de markt worden gekocht. De verkopers van non-food hebben – naar eigen zeggen – veel minder klanten. „Wij missen de mensen die een rondje door het centrum lopen en spontaan onze kraam aandoen.” 

Wij missen de mensen die een rondje door het centrum lopen en spontaan onze kraam aandoen

‘GEZELLIGER’

De kaasboer uit ‘t Gooi is daarentegen erg enthousiast over de markt op het Molenplein en vertelt: „Het is altijd spannend als een markt moet verhuizen, maar voor ons heeft het heel goed uitgepakt. We hebben veel nieuwe klanten erbij gekregen en hebben nu meer vrijheid in en rond de kraam. We hoeven geen rekening te houden met een terras waar we op het Plein vlak tegenaan zitten. En we vinden het leuk dat we hier op het Molenplein niet met de ruggen tegen elkaar aanstaan, maar elkaar aan kunnen kijken. Dat is veel gezelliger. Wij hopen dat we het gesprek nog eens kunnen aangaan met elkaar en we zijn ook wel benieuwd wat de horeca op het Plein vindt.” 

Het is altijd spannend als een markt moet verhuizen, maar voor ons heeft het heel goed uitgepakt

Een aantal marktondernemers staat neutraal in de discussie. „Terug naar het Plein zou voor mij niet uitmaken qua omzet. Maar ik gun alle ondernemers een goede plek en dat lukt misschien beter op het Plein. Als we op het Molenplein blijven en alle winkelruimtes zijn straks verhuurd, dan moeten we weer gaan schuiven. En dat past gewoon niet”, reageerde een andere kraamhouder.

ENQUÊTE

Of de faciliteiten, zoals een grote overdekte parkeergarage vlakbij en de aansluiting met een supermarkt, het gaan ‘winnen’ van de winkels en de vele terrassen op het nieuwe Plein is nog niet zeker. Of er nog gediscussieerd wordt over de plaats van de markt is aan de gemeente. Als de markt weer op het Plein staat, wordt een enquête gehouden over tevredenheid over deze locatie. Dezelfde enquête is ook op het Molenplein gehouden. De resultaten worden uiteindelijk gebruikt om een definitieve beslissing te nemen over de toekomst van de markt. Over een paar weken is het Plein klaar voor de kramen en barst de discussie online en op de markt mogelijk opnieuw los.  

POLL

Wat is volgens jou de meest geschikte locatie voor de weekmarkt?

Molenplein

Answer 3