Afbeelding
Marie Verheij

Oekraïners in de gemeente Nijkerk genieten van ontmoeting en maaltijd

20 maart 2023 om 13:18 Maatschappelijk

NIJKERK Een huis of gastgezin, leefgeld, school, zorg en de mogelijkheid om te werken zijn enkele ingrediënten om de Oekraïense diaspora in Nederland te ondersteunen. Maar ook onderlinge ontmoeting is belangrijk, zo bleek zaterdag in De Fontein. Oekraïense vluchtelingen die in de gemeente Nijkerk verblijven, kregen er een broodmaaltijd aangeboden.

Ze willen allemaal op de foto en de kleuren van hun vlag corresponderen met die van de voorgevel van De Fontein. Zo’n zestig Oekraïners zijn deze zaterdagmiddag naar De Fontein gekomen voor een gezellig samenzijn en een broodmaaltijd. Ze komen uit Hoevelaken, Bad Hulckesteijn en uit verschillende gastgezinnen. In totaal verblijven in de gemeente Nijkerk naar schatting 120 vluchtelingen, plus enkele tientallen Oekraïners die in achttien gastgezinnen zijn ondergebracht. 

Nederlanders zijn gastvrij en laten ons voelen dat we niet alleen zijn

WAARDEVOL

Tetiana Karnaukh ervaart de ontmoeting in De Fontein als bijzonder waardevol omdat de Oekraïners met elkaar kunnen praten. „Communicatie is ontzettend belangrijk, net als het gevoel dat we door onze verbinding met elkaar onze identiteit kunnen vasthouden”, zegt de 37-jarige juriste uit Kryvy Rih die vrij snel naar de Russische invasie (24 maart vorig jaar) met man en drie kinderen naar Nederland vertrok. „Het is wennen hier, maar met kleine stappen lukt het ons om te integreren. Nederlanders zijn gastvrij en laten ons voelen dat we niet alleen zijn.”


Foto: Marie Verheij.

Het is wennen hier, maar met kleine stappen lukt het ons om te integreren

TRADITIONELE GERECHTEN

Vader Oleksandr en dochter Oksana Lynnyk spreken een aardig mondje Nederlands, dankzij de vele contacten die ze intussen hebben opgebouwd in Nijkerk. Ze volgen lessen in het Taalcafé van de bibliotheek en in de Vredeskerk. Zij hebben zich, met vrouw en moeder Valentina, aangesloten bij De Ark en zijn bevriend geraakt met Nederlandse gezinnen. En Tanya was aangenaam verrast door de heerlijke Oekraïense gerechten die werden geserveerd. Over de Oekraïense touch aan de maaltijd geeft Peter Varenkamp van De Fontein en mede-organisator van de bijeenkomst, tekst en uitleg. „Behalve belegde broodjes serveerden we twee traditionele gerechten: borsjtsj en gevulde koolrolletjes. De deelnemers aan de broodmaaltijd stelden dat op prijs, want het schijnt nogal bewerkelijk te zijn om de gevulde koolrolletjes te maken. Maar onze Oekraïense gast draaide daar haar hand niet voor om.”

Marion Hulsbosch gaf namens de gemeente Nijkerk een presentatie over onderwerpen die voor Oekraïners belangrijk zijn. Eén opmerking gold de langere termijn. In de komende zomer zullen de vluchtelingen uit Oekraïne verhuizen naar de Bloemendaalseweg. Op het braakliggende terrein van voormalig zwembad Bad Bloemendal worden 56 chalets geplaatst voor de opvang van 252 vluchtelingen.