Voorbeeld van een blaashal.
Voorbeeld van een blaashal. Archief

Komst van blaashal in Nijkerk staat op de tocht; Hoevelaken voelt zich buitenspel gezet

17 maart 2023 om 11:29 Politiek

NIJKERK Het is voor het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders eigenlijk een harde eis dat de exploitatie van een blaashal voor rekening komt van de sportverenigingen. Daardoor is het nog maar de vraag of de raad op korte termijn een definitief besluit kan nemen over de mogelijke komst van een blaashal in Nijkerk. 

Wethouder Audrey Rohen vindt dat als er structurele kosten aan de komst van een blaashal verbonden zijn voor de gemeente, er pas een afweging kan worden gemaakt bij het vaststellen van het investeringsprogramma. Dan moet een afweging worden gemaakt wat de mogelijkheden zijn binnen het beschikbare budget en welke prioriteit hieraan moet worden gegeven. Het gaat dan naast investeringen in de binnensportaccomodaties ook om de buitensportaccommodaties, de onderwijshuisvesting en infrastructurele werken.

Dit standpunt nam ze in tijdens de oordeelsvormende commissie over de toekomst van de binnensportaccommodatie. Duidelijk werd dat ook bij veel fracties nog teveel vragen leven om tot een goede besluitvorming te komen. Dyana Bezemer (De Lokale Partij) was in dit opzicht het meest concreet: zij vindt dat het onmogelijk is om nu al besluiten te nemen die verantwoord zijn.

NIET ACCEPTABEL

De fractie van De Lokale Partij is tegen het plaatsen van een blaashal om het tekort aan accommodaties voor de binnensport op te lossen. De partij vindt deze oplossing niet acceptabel in een tijd waarin wordt gestreefd naar meer duurzaamheid. Bij een blaashal gaat volgens de partij teveel warmte doelloos de lucht in. 

Bij een blaashal gaat teveel warmte doelloos de lucht in

DUURDER

Tijdens de oordeelsvormende commissievergadering gaven de  korfbalverenigingen aan met de gemeente in gesprek te willen blijven om te komen tot een sluitende exploitatie van de blaashal. Zoals ze ook voorstander blijven van de komst van zowel een blaashal in Nijkerk als in Hoevelaken. Er wordt al jaren over de mogelijke komst van een blaashal gesproken, maar inmiddels zijn de hallen duurder en vallen de exploitatielasten ook flink hoger uit. Daardoor is het nog maar de vraag of de verenigingen de lasten kunnen betalen. Zij geven de voorkeur aan het huren van de blaashal via Optisport. 

DRINGEND BEROEP

Rohen deed tijdens de vergadering wel een dringend beroep op de raad om de gevraagde stelposten te honoreren. Een deel van de sporthallen in de gemeente Nijkerk is namelijk verouderd en dringend aan vervanging toe, omdat ze technisch zijn afgeschreven. In het verleden is hier echter geen cent voor gereserveerd, gaf de wethouder aan. Waarom er nooit geld voor aan de kant is gezet, is haar niet duidelijk.  

In het verleden is hier geen cent voor gereserveerd

De kans is groot dat Rohen in ieder geval niet de VVD aan haar zijde krijgt. Richard van Hussel is van mening dat hierover pas een besluit kan worden genomen op het moment dat de kadernota wordt besproken, omdat dan een integrale afweging van alle wensen mogelijk is. Rohen hamert erop dat over het daadwerkelijk investeren met het instellen van een stelpost op dit moment nog geen besluit wordt genomen, maar pas op het moment dat er een concreet plan op tafel komt.

VIJF VOOR TWAALF

Tijdens het inspreekrecht werd door Onno Sinneke van volleybalvereniging Surf uit Hoevelaken harde kritiek geuit op het feit dat Hoevelaken ,,volledig buitenspel staat” als het gaat extra accommodaties voor de binnensport. Dit terwijl er een duidelijke groei van het aantal inwoners valt te verwachten met de realisering van nieuwbouwwijk Klaarwater en er nu al een nijpend tekort is aan binnensportaccommodaties in Hoevelaken.

Het is vijf voor twaalf voor de binnensport in Hoevelaken

Volgens wethouder Rohen moet een aanvullend onderzoek hierover meer duidelijkheid geven. Ook verwacht ze dat de ontwikkeling van de woningbouw in Klaarwater vertraging zal oplopen. Vanuit fracties wordt de vraag gesteld of met de besluitvorming rond Hoevelaken moet worden gewacht tot daar meer duidelijkheid over komt. Sinneke, mede sprekend namens Telstar, geeft aan dat het voor de binnensport in Hoevelaken vijf voor twaalf is.

Er is bij veel fracties ook onduidelijk over of nu al een besluit moet worden genomen om bij vervanging van sporthal Strijland hier ook een wijkfunctie aan te verbinden. Meerdere partijen vinden dat een besluit hierover pas kan worden genomen als er een totale gebiedsvisie voor Paasbos ligt. Die gebiedsvisie komt later dit jaar.

Stad Nijkerk app
Stad Nijkerk heeft nu ook een app! Al het (lokale) nieuws altijd binnen handbereik. Download hier de gratis Stad Nijkerk app.