Carla van der Veldt: 'Ik hoop dat we iets heel moois kunnen laten ontstaan, dat het initiatief verder gaat en velen zal inspireren.'
Carla van der Veldt: 'Ik hoop dat we iets heel moois kunnen laten ontstaan, dat het initiatief verder gaat en velen zal inspireren.' Eigen foto

Duizend vrouwen zingen voor wereldvrede: ‘We zijn krachtige wezens als mens’

19 maart 2023 om 09:44 Evenementen

NIJKERK/LEUSDEN Meer dan negenhonderd vrouwen uit Nijkerk, Leusden en Amersfoort, maar ook uit alle delen van het land, zingen zaterdag 25 maart in het AFAS Theater in Leusden. Dat is het doel van Carla van der Veldt. Samen met een team vrijwilligers organiseert zij voor het eerst een evenement waarbij de nadruk ligt op het samen zingen en vanuit die energie een boodschap de wereld insturen. Alles is met alles verbonden en er kan dan ook niet genoeg hartenergie de wereld in worden gebracht, volgens de organisatie. 

Carla van der Veldt is zangeres en songwriter en woonachtig in Haarlem. Van der Veldt: ,,Zolang ik mij kan herinneren is muziek en het schrijven van liedjes en gedichten mijn absolute passie geweest. Zingen is mijn ziel en zaligheid. Mijn hart gaat uit naar het vertolken van mijn eigen zielenroerselen en die te bezingen in onze eigen mooie taal. Daarin ontmoette ik mijn levenspartner Paul die niet alleen goed kan zingen maar ook heel mooi kan componeren. Eén en één is twee en muziekformatie To Be ontstond. Beiden hebben we een holistische kijk op het leven en delen die dan ook graag via onze muziek.”Zij noemde het in haar lied: War is not a Woman’s game. Ik werd recht in mijn ziel geraakt

RECHT IN ZIEL GERAAKT

,,De afgelopen periode met de coronapandemie en de nijpende situatie in de wereld waarbij ‘verdeel en heers’ hoogtijd vieren, zette ons aan om het muzikale accent weer wat meer te verleggen naar het maatschappelijke en zo ontstond CODE HART. Als ‘To Be’ zijn wij gaan samenwerken met instrumentalisten met instrumenten gestemd in 432 Hz, oftewel de frequentie van het hart. De oproep die collega singer-songwriter Jael Deckelbaum deed, inspireerde mij. Zij vroeg aan alle vrouwen in de wereld om op te staan in hun kracht en van daaruit een heldere boodschap de wereld in te sturen dat we niet langer accepteren dat oorlog wordt ingezet om conflicten op te lossen. Zij noemde het in haar lied: War is not a Woman’s game. Ik werd recht in mijn ziel geraakt en heb spontaan het initiatief opgepakt om in ons land duizend vrouwen aan te spreken en hiervoor te gaan staan. Al snel kwamen er vrouwen op mijn pad die dit initiatief mee wilden helpen dragen en nu is het als een vuurtje rond gegaan. Er zijn natuurlijk ook genoeg mannen die geweld de rug willen toekeren. Hoe mooi zou het zijn als er de volgende keer duizend mannen staan en daarna wellicht duizenden mannen en vrouwen.”

KRACHTIGE WEZENS

Hoe kan je nu zingend de wereldvrede helpen? Van der Veldt: ,,Ja, het hoofd zou die vraag stellen, maar is het niet de hoogste tijd dat we naar de wijsheid van het hart gaan luisteren? Het hart kent geen dualiteit, strijd of onenigheid en zeker geen geweld. Waarom niet eindelijk daarvoor te kiezen en naar te handelen. We hebben allemaal dat vlammetje in ons hart dat zit te wachten om volledig haar licht te laten schijnen. ‘De meeste mensen deugen’ beschreef auteur Rutger Bregman terecht in zijn boek. We zijn krachtige wezens als mens en hebben allemaal een Martin Luther King, Gandhi, Mandela of John Lennon in ons.”

Hoe kan je nu zingend de wereldvrede helpen? Van der Veldt: ,,Ja, het hoofd zou die vraag stellen, maar is het niet de hoogste tijd dat we naar de wijsheid van het hart gaan luisteren?

PROGRAMMA

Naast initiatiefneemster en zangeres Carla van der Veldt, violiste Martine en haar zus pianiste Heleen Nijenhuis heeft ook de Russisch-Oekraïense zangeres Daria Zueva haar muzikale medewerking aangeboden. Ook zullen er vrouwen en kinderen van het opvangcentrum aan de overkant van AFAS van de partij zijn. ,,Het programma vormt zich momenteel tot een mooie symbiose van verbinding, muziek, zang, poëzie, speech, verstilling en inspirerende momenten. Met onder meer een bijdrage van Isabella Albers, auteur van onder andere Morgenster en Lichtbrenger en Hari Karam Kaum, afkomstig uit Iran. Zij weet uit eigen ervaring hoe het is om in een oorlogssituatie te leven en hoe ze nadien de vrede in zichzelf terugvond. Deelname aan het project is gratis. ,,Iedereen steekt ‘con amore’ in. Toen ik onderdak zocht voor dit initiatief bood mijn neef Bas van AFAS aan om het te faciliteren. Delen is vermenigvuldigen is hun credo.”

Aanmelden kan nog via contact@to-be.nl. ,,Je hoeft niet goed te kunnen zingen, als je maar zingt vanuit je hart”, aldus Van der Veldt. Meer informatie is te vinden op www.to-be.nl.

Butterfly Effect
Van der Veldt: ,,Ken je het ‘Butterfly Effect’ van de Amerikaanse wiskundige Edward Lorenz? Omdat alles met alles verbonden is zou ‘De vleugelslag van een vlinder aan de andere kant van de wereld een storm kunnen veroorzaken’. Als ‘de vleugelslagen’ die met een initiatief als dit massaal worden vermenigvuldigd, kan er een wezenlijke shift komen in het collectief bewustzijn, dat nu nog veelal door angst wordt gedomineerd.”

,,Muziek heeft zich door de eeuwen heen getoond als een heel krachtig medium om de boel in beweging te zetten. Denk nogmaals aan John Lennon met een lied als ‘Imagine’… Het raakt ons recht in het hart, iedere keer weer. Het wordt niet voor niets met name met Kerst grijsgedraaid… Als eenieder weer enigszins contact maakt met waar het eigenlijk om gaat in het leven. Liefde, Liefde en nog eens Liefde. Wij zijn in staat om in onszelf de vrede te laten opstaan door te kiezen voor harmonie, compassie, respect en liefde. Vrede creëer je van binnenuit en daarmee in de wereld om ons heen. Als morgen iedereen die een geweldloze wereld voorstaat de moed heeft daarvoor op te staan en dit krachtig vanuit een liefdevol oprecht hart in de ether zet, dan zal het niet blijven bij een druppel in de oceaan of een vleugelslag van een vlinder.”