Afbeelding
Pixabay

Grote zorgen over drugsgebruik in de gemeente Nijkerk

25 januari 2023 om 10:17 Politiek

NIJKERK Het Nijkerkse college van burgemeester en wethouders maakt zich grote zorgen over het drugsgebruik binnen de gemeente Nijkerk. 

René Windhouwer gaf in de raadscommissie aan dat de zorgen zich mede spitsen op het steeds op jongere leeftijd gebruiken van drugs. Daarom moet daar nog breder op worden ingezet dan op het gebruik van alcohol, al vormt ook dit een probleem in de gemeente. Het doel is om te voorkomen dat jeugd afglijdt naar het criminele circuit.

PREVENTIE De aanpak maakt onderdeel uit van de overstap naar het OKO-model. OKO staat voor Opgroeien in een Kansrijke Omgeving. Het gaat over het zogenoemde IJslandse model dat is ontwikkeld om het gebruik van verslavende middelen zo veel mogelijk te voorkomen. In dit model wordt de omgeving van jongeren sterker betrokken bij de preventie van middelengebruik. 

AANPAK Burgemeester Renkema geeft aan dat overlast door jongeren en criminaliteit steeds meer tegen elkaar aanschuren. Volgens hem zal de ene keer de balans wat meer doorslaan naar overlast en de andere keer naar criminaliteit. De ontwikkelingen maken het wel nodig te kiezen voor een integrale aanpak. Er moet volgens hem snel een beleid ontwikkeld worden om tot een aanpak te komen.