Een wijk met 'Skaeve Huse' voor de onaangepaste burger. Foto uit archief.
Een wijk met 'Skaeve Huse' voor de onaangepaste burger. Foto uit archief. Gemeente Amersfoort

Gemeente Nijkerk stelt vragen aan Amersfoort over Skaeve Huse

24 januari 2023 om 18:05 Maatschappelijk

NIJKERK De gemeente Nijkerk heeft aan het Amersfoortse college van burgemeesters en wethouders de vraag gesteld hoe omwonenden en belanghebbenden betrokken worden bij de komst van Skaeve Huse aan de Palestinaweg-Oost.

Gemeente Amersfoort heeft inmiddels deels aan de oproep gehoor gegeven. De gemeente houdt een bijeenkomst waarvoor de direct omwonenden zijn uitgenodigd. Op de vraag hoe andere belanghebbenden, die om een andere reden tegen de komst van Skaeve Huse op de aangewezen locatie zijn, is nog geen antwoord ontvangen. Amersfoort heeft aangegeven dit op korte termijn te doen.

BELEMMERINGEN Het Nijkerkse college wil ook weten of de realisatie van Skaeve Huse geen belemmeringen oplevert voor de pluimveehouder die aan de Palestinaweg-Oost 7-9 is gevestigd. Ook willen zij weten hoe het zit met de gasleiding die door dit gebied loopt. En wat de komst betekent voor de geurzone waar de locatie ligt.

HOOGTE HOUDEN Gemeente Nijkerk heeft dinsdag een overleg gehad met Amersfoort. Daarbij is door de laatste aangegeven dat de vragen in de komende weken worden beantwoord. Tijdens een eerder overleg was al overeen gekomen dat de beide colleges elkaar beter op de hoogte gaan houden over zaken die spelen aan de rand van beide gemeenten. Dit mede naar aanleiding dat de komst van Skaeve Huse niet was gedeeld met de gemeente Nijkerk.

MEEST GESCHIKT Skaeve Huse zijn bestemd voor mensen die zich niet aan een gewone woonomgeving kunnen aanpassen. Het gaat om begeleid wonen in een rustige omgeving, met weinig prikkels van buitenaf. Door de gemeente Amersfoort zijn drie locaties onderzocht, waarbij de Palestinaweg-Oost als meest geschikt uit de bus komt.

BEGRIP Het Nijkerkse college geeft aan begrip te hebben voor de zorgen en vragen die leven bij de omwonenden. Zij maken zich vooral zorgen over overlast. Mede gezien het feit dat Amersfoort al eerder een coffeeshop aan de rand van de gemeente Nijkerk heeft gevestigd, waarvan de nodige overlast wordt ervaren.

Amersfoort heeft aangegeven dat de procedure zorgvuldig gevoerd gaat worden rond de komst van Skaeve Huse en dat dit plan zeker niet voor 2024 wordt gerealiseerd.