Afbeelding
Pixabay

Kosten voor boa’s, vergunningen en handhaving hoger dan verwacht

24 januari 2023 om 14:00 Politiek

NIJKERK De kosten voor de inzet van omgevingsdienst De Vallei vallen voor de gemeente Nijkerk 135.113 euro duurder uit dan geraamd en komen in totaal uit op 2.566.347 euro. De dienst is onder meer verantwoordelijk voor de controle van milieuvergunningen, de inzet van boa’s, de juridische ondersteuning bij vergunningaanvragen en handhaving bij overtredingen.

De hogere kosten komen onder meer omdat het toezicht te laag was ingeschat en daarmee de werkzaamheden en de kosten zijn toegenomen. Daarnaast moet de omgevingsdienst de controle gaan uitvoeren of kantoorgebouwen voldoen aan minimaal energielabel C. Bij overtreding wordt eerst een waarschuwing gegeven en krijgt een bedrijf zes maanden de tijd om alsnog aan de eisen te voldoen. Daarna vindt eventueel handhavend optreden plaats. 

HOGERE UURTARIEVEN Daarnaast gaat de omgevingsdienst hogere uurtarieven hanteren. Van 84,17 in 2022 naar 91,00 euro in 2023. Dit als gevolg van vooral de sterke loon- en prijscompensatie. Hier had de gemeente Nijkerk nog geen rekening mee gehouden in de eigen begroting voor 2023.

De kosten kunnen voor de gemeente nog hoger uitvallen als in 2023 de nieuwe omgevingswet in werking treedt. In dat geval gaat een aantal bedrijven waarvoor de provincie nu verantwoordelijk is voor het naleven van de vergunningen over naar de gemeente. Ook krijgt de gemeente er een aantal taken bij als het gaat om de bodem en bijvoorbeeld de mogelijke vervuiling daarvan.