Nick Hazeleger en vader Walter hebben allebei MS en vestigen hun hoop op stamceltransplantatie in Mexico.
Nick Hazeleger en vader Walter hebben allebei MS en vestigen hun hoop op stamceltransplantatie in Mexico. Manon Meijer

Nick en vader Walter vechten tegen MS: ‘Therapie in Mexico biedt hoop op betere toekomst’

24 januari 2023 om 08:00 Mensen Tips van de redactie

NIJKERK Geïnspireerd door de documentaire ‘Remco vs Pharma’ op Netflix is Nick Hazeleger een crowdfunding begonnen. Zijn doel is om 112.668 euro op te halen voor stamceltransplantatie in Mexico. Voor zichzelf en voor zijn vader. Hij gaat er voor de volle honderd procent voor. ,,Dit zou ons helpen een beter leven te kunnen leiden, met hoop op een goede toekomst”, aldus Nick. ,,Het kan de ziekte niet genezen, wel stoppen.”

Vader Walter (55) en zoon Nick Hazeleger (25) kregen allebei de diagnose MS, ofwel Multiple Sclerosis. Hoewel vader en zoon kampen met andere symptomen en in een andere fase van de ziekte zitten, is al snel duidelijk dat de ziekte een grote impact heeft op hun leven. Beide willen positief zijn en blijven, en uit het leven halen wat er voor hen in zit. Dit gaat soms gepaard met heftige emoties, die gaan over acceptatie en verdriet.

GENIETEN Walter, gescheiden en vader van twee kinderen, kreeg MS toen hij achttien jaar was. Hij vertelt: ,,In die tijd was ik schilder. Op een gegeven moment ging ik dubbelzien. Ik heb daar toen medicijnen voor gekregen en het ging weg. Daarna ben ik gewoon weer gaan werken. In die tijd hebben ze mij niet verteld wat er aan de hand was, tenminste, ik kan het me niet meer herinneren. Het is helemaal langs me heengegaan. Achteraf was ik blij dat ik het niet wist. Ik leefde gewoon mijn leven en deed leuke dingen met vrienden. Ik genoot. Als ik het toen al had geweten, had ik niet meer kunnen genieten.”

Als ik het toen al had geweten, had ik niet meer kunnen genieten

,,Kijk, Nick heeft de pech dat hij een voorbeeld heeft”, gaat Walter verder. ,,Hij ziet mij. Dat had ik niet. Mijn vader had geen MS. Het hoeft bij hem niet zo te gaan als bij mij, maar hij ziet wel hoe het kan gaan.”

STRAMME VINGERS Met 22 jaar kwam dat dubbelzien terug en kreeg Walter stramme vingers. ,,Ik kan me nog herinneren dat ik in de pauze weleens in de zon zat. Op een gegeven moment wilde ik opstaan en zakte ik zo door mijn benen. Ik wist niet wat het was. Door middel van een MRI-scan is geconstateerd dat de ziekte MS actief was. Toen werd het mij wel verteld. Feitelijk weet je dan nog niet wat het is. Dat weten komt later, net als het besef. In de jaren die volgden moest ik steeds meer inleveren.”

ONGELUK Bij Nick begon het met andere klachten. Bij een ongeluk op zijn werk kreeg hij een haspel tegen zijn hoofd en ging zijn linkeroog scheef staan. Hij was toen achttien jaar. ,,Toen het gebeurde, ben ik eerst naar de oogarts geweest. Hij verwees mij door naar de neuroloog. Naar aanleiding hiervan kreeg ik een MRI-scan en werd er ook bij mij MS vastgesteld. Op dit moment heb ik eigenlijk alleen last van mijn oog, maar ik weet ook dat dit morgen anders kan zijn.”

Op de vraag of Nick bang is dat het net zo zal gaan als bij zijn vader, geeft hij aan: ,,Soms ben ik daar wel bang voor, maar ik probeer hier niet te veel mee bezig te zijn. Ik ben vooral bang voor mijn oog. Soms kan ik niet slapen, dan traant mijn oog verschrikkelijk en zie ik zwart en sterretjes. Dat kan me enorm benauwen.”

Als je te horen krijgt dat je MS hebt, is er vooral ongeloof

SCHULDIG ,,Als je te horen krijgt dat je MS hebt, is er vooral ongeloof”, gaat Nick verder. ,,Ongeloof en waarom moet ik dit meemaken?” ,,Daar sluit ik me helemaal bij aan”, gaat Walter verder. ,,Het was alsof de grond onder mijn voeten vandaan werd geslagen. Ik was in die tijd diep ongelukkig, ook omdat ik niet wist wat mij te wachten stond. Ik heb me in het begin enorm schuldig gevoeld dat Nick ook MS had. Daar heb ik lang mee geworsteld.”

Ik heb me in het begin enorm schuldig gevoeld dat Nick ook MS had

HULP Hoewel Nick na de scheiding van zijn ouders bij zijn moeder woonde, besloot hij drie jaar geleden om bij zijn vader te gaan wonen. ,,Ik zag dat het steeds slechter met hem ging en wilde voor hem zorgen. Ik doe zo’n beetje alles waar mijn vader hulp bij nodig heeft. Het helpen met opstaan, koken, de was en verdere huishoudelijke taken.”

Hoe ziet zijn leven er nu uit, naast de zorg voor zijn vader? ,,Weet je, ik houd veel van mijn vader, oprecht en ik verzorg hem met liefde. De ziekte MS is niet in een boek geschreven. Het is iedere dag kijken hoe het gaat. Soms gaat het beter en op andere dagen gaat het minder. Ik ben veel thuis, kijk series met mijn vader en we praten veel. Op goede dagen ga ik naar vrienden en naar de sportschool. Ik kom echt wel aan mijn trekken hoor”, lacht Nick. 

Ik kan enorm genieten van kleine dingen en ben blij met dat ik het leven heb

SNEL TEVREDEN Na de diagnose MS is er voor beiden veel veranderd. ,,Ik ben echt een ander mens geworden”, vertelt Walter. ,,Het heeft twee kanten. Ik doe minder leuke dingen, omdat ik veel dingen niet meer kan. Vroeger had ik een mooi beeld van ‘huisje, boompje, beestje’. Dat beeld klopt niet meer en dat doet pijn. Een bezoek aan de fysio is een uitje geworden. De andere kant is dat ik snel tevreden ben. Ik kan enorm genieten van kleine dingen en ben blij met dat ik het leven heb. En natuurlijk is het verdrietig dat ik vrienden en kennissen ben kwijtgeraakt.” 

Nick vult aan: ,,Dat heb ik gelukkig niet meegemaakt. Ik ben geen vrienden kwijtgeraakt. Daarnaast gaat het sporten veel beter dan voorheen. Dat komt doordat ik me nog meer inzet tijdens het sporten. Ik wil blijven vechten, doorzetten.”

,,Misschien heb ik het ook nog niet geaccepteerd dat ik MS heb”, geeft Nick eerlijk toe. ,,Hoe moet je dat ook accepteren? Op het moment dat je nieuwe klachten krijgt, moet je dat opnieuw gaan verwerken en accepteren.” ,,Ja”, vult Walter aan, ,,Ik denk dat het inderdaad zo werkt. Kijk, ik kan niet meer om de ziekte heen, aangezien het lopen steeds moeilijker wordt en ik steeds meer hulp nodig heb. Maar het is wat Nick zegt: er komen steeds andere klachten bij.”

Tijdens het kijken barstte mijn vader in tranen uit, omdat hij niet kon geloven dat dit echt bestond

CROWDFUNDING Om de ziekte te kunnen stoppen, is veel geld nodig. Daarom is Nick drie maanden geleden begonnen met het opstarten van crowdfunding. ,,Ik keek toen naar de documentaire Remco vs Pharma. Het gaat over Remco van Wijk die medicijnen gebruikt tegen MS. Deze medicijnen worden te duur gemaakt door de Pharma. Hij besluit om de medicijnen zelf te gaan maken. Succesvol. De medicijnen blijken een rem voor de ziekte. Uiteindelijk gaat hij naar Mexico voor stamceltherapie en de ziekte stopt. Tijdens het kijken barstte mijn vader in tranen uit, omdat hij niet kon geloven dat dit echt bestond. Dit was voor mij de reden om hier iets mee te doen. Vandaar de crowdfunding.”

,,Door middel van deze therapie stopt onze ziekte. Hierdoor zou ik een normale toekomst kunnen hebben met perspectief en voor mijn vader kunnen blijven zorgen”, legt Nick uit. ,,Voor mij geldt dat ik nog jaren kan meegaan en niet slechter zal worden. Hier kunnen we alleen maar van dromen”, besluit Walter. 

Een donatie doen kan via supportnickwalter.com.