Sommige wethouders hadden grote moeite met, wat zij noemden, het 'elitaire, weinig milieuvriendelijke paardengedoe'.
Sommige wethouders hadden grote moeite met, wat zij noemden, het 'elitaire, weinig milieuvriendelijke paardengedoe'. Gerrit Steen

Galopperende paarden en spoorzoekende jachthonden: Slipjacht Hoevelaken komt eraan

23 januari 2023 om 12:00 Activiteiten

HOEVELAKEN Als de weersomstandigheden het toelaten zal op zaterdag 28 januari de jaarlijkse Slipjacht Hoevelaken plaatsvinden. Tijdens dit fraaie schouwspel rijden ruiters in rode jassen achter een meute Ierse Kerry Beagles die over de landerijen rond Hoevelaken het kunstmatige spoor van de vos volgen. Ook dit jaar lopen de ruiters en honden vanaf Manege de Hogenbrink naar het Van Aalstplein, waar ze omstreeks 13.00 uur officieel welkom geheten worden.

De slipjacht van Hoevelaken trekt elke keer weer veel bekijks. Al voor de feestelijke opening is het een drukte van belang. Oppeppende klanken uit de instrumenten van het Corps des Sonneurs, de muzikanten die de ruiters van de Jachtvereniging Soestdijk steevast vergezellen, brengen iedereen in de juiste stemming. Na het welkomstwoord en de stirrup-cup, het neutje dat het jagersbloed doet gloeien, maakt de karavaan zich voor de start gereed.


De honden die voor de jacht gebruikt worden zijn kerry beagles. Foto: Gerrit Steen

Nederland kent vier jachtverenigingen die zich bezighouden met jagen achter de meute

SHERRY STOP Ongeveer veertig boeren en landeigenaren in Hoevelaken, Stoutenburg, Achterveld, Terschuur en Nijkerkerveen stellen hun land beschikbaar als jachtgebied voor de ruiters en honden. De hele slipjacht bestaat uit drie runs met trajecten van circa zes á zeven kilometer. Tussentijds zijn er runstops en is de Sherry stop. Bij deze stop wordt een gevoel van saamhorigheid ervaren en zijn alle deelnemers van de partij, ruiters, sliptrekkers, routebewakers en toeschouwers. Daarbij doen zij zich tegoed aan erwtensoep en een borrel, want de temperatuur stijgt doorgaans nauwelijks boven nul uit. De jacht eindigt met de zogeheten ‘Kill’. De honden worden beloond met een grote koeienpens.

FICTIEVE VOS Bij de Slipjacht jagen honden en paarden achter een fictieve vos aan. Als vos wordt geen levend wild gebruikt maar een in vossenmest gedrenkte ‘slip’. Het spoor wordt van te voren door de sliptrekkers getrokken. Tussen de runs kunnen zowel ruiters, paarden als honden even op adem komen. Het is een zware klus, vooral als de grond drassig is en de honden en paarden tientallen sloten en andere hindernissen moeten overwinnen.

Het programma ziet er als volgt uit
12.00 uur Ontvangst jachtruiters en genodigden in Manege De Hogenbrink (Hogebrinkerweg 44)
12.55 uur Jachthoornblazers, ontvangst genodigden, sprekers en stirrup-cup op het Van Aalstplein Hoevelaken
13.15 uur Vertrek naar eersterun
13.30 uur Start eerste run Koedijkerweg
14.05 uur Start tweede run Emelaarseweg
14.35 uur Sherrystop ‘Groot Westenveld’ bij boer Van den Berg in Terschuur
15.15 uur Start derde run boerderij Overbeek Terschuur
15.55 uur Einde derde run met kill achter Manege De Hogenbrink
16.00 uur Afterhunt in de kantine van Manege De Hogenbrink

AD HAARTSEN Willem-Jan Laseur, bestuurslid en in het verleden 6 jaar voorzitter van de Stichting Comité Slipjacht Hoevelaken vertelt dat de De slipjacht in 1979 in Hoevelaken is opgezet door voormalig huisarts Ad Haartsen, die lid was van de Koninklijke Jachtvereniging Soestdijk. ,,De slipjachten worden meestal door één van de leden georganiseerd. Ad Haartsen woonde in Hoevelaken en kwam als dokter veel bij mensen over de vloer, zowel in het binnen- als buitengebied. Hij vond dat de afstand tussen de oude en de nieuwe Hoevelakers nogal groot was en zag het als zijn taak om de boeren en burgers wat dichter bij elkaar te brengen.”

GIJS LASEUR Hij vervolgt: ,,In het eerste jaar, in 1979 dus, heeft Ad Haartsen het helemaal alleen georganiseerd, samen met zijn dochters en zijn assistenten. Het is jammer dat de slipjacht toen die eerste keer afgeblazen werd vanwege de vorst. Mijn vader, Gijs, is er in 1980 bijgekomen. Samen met Haartsen hebben ze toen alle boeren benaderd. Later is de slipjacht ook nog wel eens een paar keer niet doorgegaan, eveneens vanwege de harde vorstgrond. De veiligheid van de jacht gaat natuurlijk boven alles. Haartsen is later benoemd als ereruiter van de stichting Comité Slipjacht Hoevelaken.”


De honden worden beloond met een grote koeienpens. Foto: Gerrit Steen

DIERBARE HERINNERINGEN Als het kan komt Ad Haartsen, mijn voormalige huisarts, nog steeds kijken bij de jaarlijkse slipjacht. Hij woont tegenwoordig in Ermelo en hij was er de laatste keer ook bij. Haartsen: ,,Ik ben inmiddels 87 jaar en gelukkig nog redelijk vitaal. Maar met mijn vrouw gaat het beduidend minder nadat ze een hersenbloeding heeft gehad en nu afhankelijk is van mijn mantelzorg. Om die reden denk ik er de komende keer niet bij te zijn. Als oprichter van deze jacht gaat me dat na aan het hart. Ik was lid van de jachtvereniging en heb dan ook aan vele jachten deelgenomen. De Slipjacht Hoevelaken is een van de dierbare herinneringen aan Hoevelaken. Maar mijn jaren praktijkvoering in het prachtige Hoevelaken met al die herinneringen aan mijn dierbare patiënten liggen mij ook nog altijd zeer na aan het hart. Ik wens de organisatie een geweldig mooie slipjacht toe.”

In het begin leek iedereen gefascineerd door ‘die wonderlijke vertoning’, maar dat was schijn

ELITAIR PAARDENGEDOE In het begin leek iedereen gefascineerd door ‘die wonderlijke vertoning’, maar dat was schijn. Om te beginnen keek het gemeentebestuur van Hoevelaken er met gemengde gevoelens tegenaan. Sommige wethouders hadden grote moeite met, wat zij noemden, het ‘ elitaire, weinig milieuvriendelijke paardengedoe’. Daarom wilden zij liever geen officiële ontvangst. Burgemeester Hoekstra zat er niet mee. Hij verzon een list, waardoor niemand in verlegenheid gebracht werd. In plaats van in het gemeentehuis hield hij een vriendelijke speech op een kar voor het gebouw. Wel zo leuk, omdat dankzij deze vondst veel meer burgers van zijn hartverwarmend enthousiasme konden genieten.

KERRY BEAGLES De honden die voor de jacht gebruikt worden zijn kerry beagles. Dat zijn honden die oorspronkelijk uit Frankrijk kwamen en later naar Engeland zijn getransporteerd omdat daar de slipjacht zeer populair werd. Ook in Ierland worden veel slipjachten gehouden. De dieren die in Hoevelaken worden ingezet zijn allemaal in het bezit van de Koninklijke Jachtvereniging Soestdijk. Ze worden sinds 1986 getraind en verzorgd door Frank Teunissen, die in loondienst van de jachtvereniging is. In totaal heeft de vereniging ongeveer zeventig kerry beagles onder haar beheer. Tijdens de slipjacht zijn doorgaans circa dertig jachthonden aanwezig.


‘Het is een zware klus, vooral als de grond drassig is’. Foto: Gerrit Steen

FIETS De slipjacht kan het beste per fiets gevolgd worden. Meefietsen kan met een gids die hen naar de beste kijkplaatsen brengt. Bij veel regen komen er aanpassingen in het parcours. Bij vorst (harde bodem) en sneeuwval gaat het evenement niet door. Het is verstandig om hiervoor de website en de Facebookpagina in de gaten te houden. Voor inlichtingen kan contact opgenomen worden met Gert Davelaar, tel. 06-23769164.

KLEDINGVOORSCHRIFTEN Nederland kent vier jachtverenigingen die zich bezighouden met jagen achter de meute. De Koninklijke Nederlandse Jachtvereniging (KNJV), de Jachtvereniging Soestdijk (JVS), De Veluwe Hunt en de Midland Hunt. Deze verenigingen jagen alle met een eigen meute waarbij de KNJV de grootste is. Voor de slipjacht in Hoevelaken gelden diverse kledingvoorschriften. Tijdens de ontvangst dragen de ruiters een geruit colbert dat met het oog op de jacht wordt omgewisseld voor een scharlaken rode jas met groene kraag. Daarbij wordt gedragen een geel vest, wit plastron, witte rijbroek, laarzen met bruine kappen en een hoge zwarte hoed, De amazones dragen een groen jasje met zwarte bolhoed.

De Slipjacht Hoevelaken wordt mogelijk gemaakt dankzij de inzet van een hechte groep van 50 vrijwilligers, het bestuur, mensen die de hekken van landerijen open en dichtmaken, sliptrekkers, wegafzetters en de dames van de sherrystop. Daarnaast is dank verschuldigd aan sponsoren en natuurlijk aan de boeren. Het Slipjachtbestuur bestaat uit  Johan Laseur (voorzitter), Joost van de Wall (penningmeester)Stephanie Laseur (secretaris), Gert Davelaar (algemeen bestuurslid)Willem Jan Laseur (algemeen bestuurslid), Wim van de Kletersteeg (terugtredend penningmeester).

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding