Afbeelding
anp / sem van der wal

Provincie trekt stikstofbesluiten voor knooppunt Hoevelaken onder politieke druk in

19 januari 2023 om 10:29 Natuur en milieu Tips van de redactie

HOEVELAKEN/REGIO Gedeputeerde Staten (GS) van Gelderland zijn teruggekomen op hun besluit om natuurvergunningen voor veehouderijen in de regio Barneveld in te trekken, waarbij de vrijgekomen stikstof ten goede zou komen aan de verbreding van de Ring Utrecht (A27) en knooppunt Hoevelaken. In de voorbereiding voor die besluiten zijn fouten gemaakt, zo blijkt uit een GS-brief aan Provinciale Staten.

Tussen 6 en 12 januari zijn de besluiten openbaar gemaakt, om de natuurvergunningen (deels) in te trekken van vijf veehouders, onder meer uit Voorthuizen. Rijkswaterstaat had hun stikstofrechten gekocht en wil die inzetten voor de snelwegprojecten. Provinciale Staten zijn hier in meerderheid fel op tegen; in hun ogen heeft Rijkswaterstaat niet voldaan aan de beleidsregels en zijn er bestuurlijke afspraken geschonden.

NIET MOGEN GEBEUREN ,,Dit had zo niet mogen gebeuren”, stelt GS in de brief. ,,Bij de besluitvorming is weliswaar getoetst aan de wet en aan de beleidsregels, maar is onvoldoende getoetst aan actuele beleidsinzichten.” Tevens is er niet gekeken of de aanpak van rijkswegen wel prioriteit moet krijgen van de provincie, bij het beschikbaar stellen van stikstof. Daarnaast is ook onvoldoende rekening gehouden met een spoeddebat in november, waarin de politiek in grote meerderheid een motie aannam waarin GS werden opgeroepen hier niet aan mee te werken.

De besluiten tot intrekking zouden aanvankelijk zes weken ter inzage liggen. GS willen deze procedure nu stopzetten, maar daartoe moet nog een formeel besluit worden genomen. Vervolgens wil het provinciebestuur in overleg met de Statenfracties, om duidelijk te krijgen wat zij precies vinden van hoe de provincie zou moeten omgaan met de stikstofregels en de in te trekken natuurvergunningen. Als dat eenmaal helder is, wil gedeputeerde Peter Drenth van minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof horen hoe het Rijk denkt over het toedelen van vrijkomende stikstofruimte.

ONBETROUWBARE ACTIE Agrarisch adviseur Addy Ruitenbeek uit Harskamp reageert verbaasd dat de provincie de besluiten wil intrekken. Hij is namens de veehouders betrokken bij de transacties met Rijkswaterstaat. ,,Dit is puur onder politieke druk gebeurd”, zegt hij. ,,Dit noem ik een onbetrouwbare actie. Wij hebben van de provincie zwart op wit gekregen dat we aan alle stikstofregels voldoen. Maar dan nóg wordt het ingetrokken, omdat de stikstof toevallig naar een project gaat wat de politiek niet zo goed uitkomt.”

Het meest pijn doet het Ruitenbeek, dat het er nu - in zijn ogen - opnieuw op lijkt dat hij en de betrokken veehouders fout bezig zijn. ,,We hadden eindelijk het officiële bewijs in handen, dat alles wat we doen legaal is en volgens de regels gebeurt. Nu ontstaat toch weer de indruk dat we in een soort schimmig en grijs gebied opereren, terwijl deze boeren te goeder trouw handelen. Dit doet pijn.”