Na 20 jaar neemt Maranke Pater afscheid van het lokale nieuws.
Na 20 jaar neemt Maranke Pater afscheid van het lokale nieuws. Arjen Gerritsma

Maranke Pater neemt afscheid van het Nijkerkse nieuws

11 januari 2023 om 12:00 Achtergrond

NIJKERK Beste lezers van de Stad Nijkerk: het is een enorme eer dat ik, Maranke Pater, als correspondente vanaf deze plek u mag toespreken. En mag verhalen over tientallen jaren lokale en regionale journalistiek, die ik vanaf dit moment achter mij laat. 

De Koninklijke BDU was voor mij in 2002 de plek waar ik mijn eerste stage liep bij de Barneveldse Krant. Later werkte ik als freelancer in een bureauredacteurfunctie waarin ik samenwerkte met iconen van de Stad Nijkerk zoals Margreet Hendriks en Henk Brinkman. Lokale journalistiek is als een warme jas, alles wat je schrijft heeft impact op de lezer, omdat het over zijn of haar woonplaats of andere inwoners gaat. 

Lokale journalistiek is als een warme jas, alles wat je schrijft heeft impact op de lezer

BIJGEBLEVEN Natuurlijk hoor ik u als lezer nu denken: welke verhalen blijft een lokale journalist het meeste bij? Ik vond het mooiste om aan de voet te staan van nieuwe initiatieven, zoals het Glazen Huys dat later het Glazen Thuis werd. Enthousiast werd ik ook van gedreven Nijkerkers, zoals Marcelle Warringa, Monique van Rooijen en Mathilde Dusol, die meerdere evenementen hebben georganiseerd vanuit serviceclubs als de Lions en de Rotary. Interviews met ondernemers die meer doen dan ondernemen alleen, zoals Dennis en Corin van den Hoogen die Nijkerk op de kaart wisten te zetten. Gesprekken met kunstenaars als Harm Visser, Jan Carel Koster en Linda Verkaaik over hun creaties. Bijzonder vond ik de vorming van de Kunst- en Poëzieroute die dankzij oud-stadsdichter Bert Jurling ontstond. Ik mis Hoevelaker Jan Hofman, voormalig directeur van Accent Nijkerk nog steeds in het plaatselijke nieuws. Hij zette het onderwijs voor leerlingen in het praktijkonderwijs lokaal en regionaal op de kaart.


Maranke Pater tijdens een sportactiviteit met acteur Juvat Westendorp. Foto: Kees van den Heuvel.

Het zijn de mensen achter het nieuws die het nieuws máken

GENOTEN Het zijn de mensen achter het nieuws die het nieuws máken. Ik heb genoten van het contact met de altijd gedreven Gerard van den Tweel, die met al zijn rijkdom ook oog heeft voor de arme medemens, of initiatieven die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. In 2020 ging mijn fantastische echtgenoot voor zijn werk naar Suriname en ik mocht mee. Toevallig was Gerard daar ook en heeft hij mij op sleeptouw meegenomen langs diverse Surinaamse ondernemingen en goede doelen die hij ondersteunt. Ik mocht een prachtig verhaal maken voor de Stad Nijkerk over een ondernemer die een Nijkerkse kruidenier blijft in hart en nieren, ook al zat hij in Zuid-Amerika.


Maranke samen met Gerard van den Tweel in Suriname. Eigen foto.

NIEUWE UITDAGING Veel van de verhalen die ik heb geschreven - het zijn er enkele duizenden geweest - had ik niet kunnen maken zonder u als lezer. Zonder mensen die mij aanschoten, me belden of een bericht stuurden en zeiden: ‘Wellicht is dit nog iets voor in de krant?’ Dank daarvoor. Nu is er voor mij een nieuwe uitdaging: het landelijke en wereldnieuws dat ik als nieuwsredacteur voor NU.nl ga verslaan. Toch houdt het Nijkerkse nieuws zeker een plekje in mijn hart en hoofd, omdat ik gewoon in Nijkerk blijf wonen. 

U zult wellicht nog van mij horen in een andere schrijf- of vertelvorm. Ik besluit met een groet: ik hoop dat het de Stad Nijkerk en u als lezer goed mag blijven gaan.

Stad Nijkerk app
Stad Nijkerk heeft nu ook een app! Al het (lokale) nieuws altijd binnen handbereik. Download hier de gratis Stad Nijkerk app.