Afbeelding
Arjen Gerritsma

Burgemeester in nieuwjaarsspeech: ‘Samenleving is gebaat bij het maken van keuzes’

10 januari 2023 om 10:09 Politiek

NIJKERK ,,Als het gaat om de toenemende polarisatie in Nederland vormt sociale media een rioolput waarbij je anderen de meest extreme verwensingen kunt toevoegen.” Een uitspraak van burgemeester Gerard Renkema in zijn toespraak tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeenten Nijkerk.

Renkema gaf aan dat tijdens de periode dat er geen nieuwjaarsrecepties konden worden gehouden er veel is gebeurd en veranderd. Vraagstukken waarvan je denkt dat die zich mondiaal of landelijk afspelen, blijken volgens hem ook een impact te hebben op de lokale samenleving. Het gaat dan om zaken als corona, vaccinatie, avondklok, inflatie, energieprijzen, de oorlog in Oekraïne, vluchtelingenstromen, stikstof en krapte op de arbeidsmarkt.

POLARISATIE Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking maakt zich, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau, zorgen over de polarisatie die hiermee gepaard gaat in het publieke en politieke debat. Renkema: ,,Er lijkt geen ruimte voor andere opvattingen. Intimidatie en geweld wordt met enige regelmaat niet geschuwd en ben je het niet met mij eens, dan ben je meteen de vijand.” Renkema noemde het tijdens zijn toespraak zorgelijk dat een deel van de bevolking is afgehaakt en geen vertrouwen meer heeft in de overheid.

De beschikbaarheid van voldoende en betaalbare woningen is een punt van grote zorg

SPANNINGEN In Nijkerk zelf merkt men ook spanningen, zo gaf Renkema aan. Spanningen als gevolg van landelijk beleid. Bijvoorbeeld het stikstofbeleid waarmee agrariërs worden geconfronteerd. Maar ook spanning als het gaat om de vormgeving van lokaal beleid. ,,De druk op de woningmarkt is immers enorm. De beschikbaarheid van voldoende en betaalbare woningen is een punt van grote zorg. De verantwoordelijkheid voor de opvang en huisvesting van Oekraïners, statushouders en vluchtelingen mag u daar nog bij optellen. En dan komt daar nog eens een forse opgave voor windmolens en zonnevelden bij, met de wetenschap dat ons elektriciteitsnetwerk aan z’n maximum capaciteit zit, zodat het uitermate lastig is om tot ontwikkeling van nieuwe woningbouw- en bedrijfslocaties te komen.”

INFLATIE Onder de inwoners ziet Renkema ook een toenemende problematiek. Namelijk de hoge inflatie, de toegenomen kosten voor levensonderhoud, de energieprijzen die de pan uitrijzen. ,,We zullen als gemeente blijvend moeten inzetten op het onderzoek bij dit soort vraagstukken. Het cement van onze samenleving, de vele verenigingen en instellingen hebben het ook zwaar om het hoofd boven water te houden.”

Onderaan de streep denk ik dat de samenleving gebaat is bij het maken van keuzes

Voor oplossingen moet de gemeente het gesprek met de samenleving nadrukkelijk blijven aangaan, vindt Renkema. Argumenten moeten blijven uitwisselen. ,,Als de keuzes niet eenvoudig zijn, weten we ook dat een deel van onze inwoners het er uiteindelijk niet mee eens zal zijn. Maar niet kiezen is eigenlijk nooit een optie. Onderaan de streep denk ik dat de samenleving gebaat is bij het maken van keuzes.”

BEHAALDE RESULTATEN Tijdens zijn nieuwjaarstoespraak blikte burgemeester Renkema ook terug op behaalde resultaten in het afgelopen jaar. Daarover is hier meer te lezen

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding