Afbeelding
Arjen Gerritsma

Voor het eerst sinds 1987 kwam brandweerpost Nijkerk niet in actie tijdens jaarwisseling

10 januari 2023 om 07:25 Achtergrond

NIJKERK De jaarwisseling verliep rustig in de gemeente Nijkerk. De brandweer is slechts enkele malen uitgerukt. De post Nijkerk zelfs geen enkele keer, wat sinds 1987 niet meer is voorgekomen. ,,Zo kan het dus ook”, zei burgemeester Gerard Renkema tijdens zijn nieuwjaarstoespraak maandagavond. Het schadebedrag moet nog worden vastgesteld.

Renkema ging ook in op wat in de afgelopen periode is bereikt in de lokale politiek. ,,Een nieuwe gemeenteraad, met veel jongere mensen die een nieuwe impuls hebben gegeven.” En een nieuw college dat onlangs de ontwikkelagenda met ambities voor de komende periode heeft geformuleerd. ,,Concreet zijn er stappen gezet voor de ontwikkeling van de  Stadshaven en het volgende grote deelplan in Nijkerkerveen. Woonpark Hoevelaken is tot een afronding gekomen en de tweede fase van Doornsteeg nadert de voltooiing. Het inwonertal van de gemeente is het afgelopen jaar met zo’n 675 inwoners gestegen en raakt op zeventien inwoners na de 45.000 aan.” 

OPVANG VLUCHTELINGEN Reconstructies van wegen, zoals de Stoutenburgerlaan in Hoevelaken, het Dorpsplein in Nijkerkerveen en het Plein in Nijkerk zijn tot een einde gekomen. Renkema wil niet verhullen dat er hard is gewerkt aan de opvang van Oekraïners, waarbij veel gezinnen ook hun woning hiervoor beschikbaar hebben gesteld. 

AMBITIEUS Volgens Renkema is er meer dan een stevig beroep gedaan op de ambtelijke organisatie om het schip drijvende te houden. ,,Dat kan niet zo doorgaan en daarom zullen we daarin ten behoeve van onze samenleving moeten gaan investeren. Anders kunnen we onze inwoners, onze samenleving niet goed blijven bedienen. We blijven daarin ambitieus, maar wel met realiteitszin.” 

Aan het slot wenste Renkema iedereen een open, respectvol, luisterend, niet direct oordelend, constructief, participerend, samenbindend Nijkerk toe.