Afbeelding
Arjen Gerritsma

Leave me puzzled graffiti-mysterie in Nijkerk blijkt kunstproject

9 januari 2023 om 14:49 Kunst

NIJKERK Begin december verschenen er op acht plaatsen in het centrum van Nijkerk afbeeldingen van het hoofd van Jezus op het wegdek. Daarbij stond geschreven de tekst ‘LEAVE ME PUZZLED’. Wat de betekenis daarvan was, is lange tijd niet duidelijk geweest. Er is veel om te doen geweest op sociale media en naar de naam van de veroorzaker is lang gegist. Tot in het nieuwe jaar is onbekend gebleven wie achter de raadselachtige boodschappen zat, totdat kunstenaar Bob Venus naar buiten bracht dat hij een kunstwerk zou onthullen. 

Op vrijdag 6 januari werd alles duidelijk in Streams Brink42. Het project heeft heel wat voeten in aarde gehad en 120 nietsvermoedende voorbijgangers hebben er deel van uitgemaakt. De mal die dienstdeed voor de raadselachtige gespraypainte boodschappen in geelgroene verf is in 120 puzzelstukken gezaagd. Tijdens een bezoek aan de weekmarkt liet Venus 120 mensen een stukje van de Jezusfiguur beschilderen, zonder dat zij wisten waar het voor diende. Het resultaat is een grote afbeelding van het hoofd van Jezus in blauwe en gouden tinten. 


Foto: Arjen Gerritsma

GESPREK AANGAAN Kunstenaar Bob Venus: ,,Dit alles is een experiment geweest. Niet om zieltjes te winnen voor het geloof maar om het gesprek aan te gaan. Ik vroeg mij ook af wat er zou gebeuren als 120 mensen Jezus zouden maken, zonder dat zij dat van tevoren weten.” 

Venus had meer redenen voor het experiment. Hij wilde graag bekendheid genereren voor zijn kunst, het gesprek aangaan met anderen en zo meer mensen leren kennen. Door de vele reacties via sociale media is het gesprek absoluut op gang gekomen. Op de onthulling van het kunstwerk kwamen veel mensen af en goede contacten zijn gelegd. Het kunstwerk is te koop. 

Meer informatie over de kunstenaar en het experiment: bobvenus.nl.

Afbeelding