De gemeente is onder andere in gesprek met vakantiepark Bad Hulckesteijn in Nijkerk.
De gemeente is onder andere in gesprek met vakantiepark Bad Hulckesteijn in Nijkerk. EuroParcs

Gemeente in gesprek met hotels en vakantiepark over vluchtelingenopvang

9 januari 2023 om 12:12 Politiek

NIJKERK De gemeente Nijkerk voert gesprekken met hotels en Bad Hulckesteijn over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in verband met de vertraging die is ontstaan rond de plaatsing van chalets voor de opvang op het terrein van voormalig Bad Bloemendal. 

In eerste instantie wilde Nijkerk een beroep doen op de noodwet om de chalets te plaatsen. Dat blijkt juridisch problemen op te leveren. De nu in gang gezette procedure neemt minimaal twee maanden langer in beslag. Nijkerk heeft echter wel te maken met een toename van de instroom van vluchtelingen, de bestuurlijke opdracht om meer vluchtelingen op te vangen en een overbezette noodopvang binnen de Veiligheidsregio Gelderland Midden.

HUISJES De opvang op Bad Hulckesteijn eindigt eind februari. Vanwege de enorme druk op de regionale opvang zijn al extra huisjes gehuurd. Dat betekent dat er inmiddels meer dan honderd mensen hier zijn gehuisvest. Als de opvang aan de Bloemendaalseweg aan het eind van het twee kwartaal van dit jaar wordt gerealiseerd, krijgt de gemeente te maken met een overbruggingsperiode van minimaal zestig dagen.

Gedacht wordt om de ruim honderd vluchtelingen dan tijdelijk op te vangen in hotels in combinatie met mogelijk extra huisjes op het vakantiepark. Opvang in andere gemeenten wordt als onmogelijk gezien. Inmiddels heeft het Rijk de vergoeding van honderd euro per gerealiseerde opvangplek verlaagd naar 83 euro. Deze wijziging heeft niet alleen gevolgen voor de eventuele huur van hotelkamers, maar ook voor overige kosten die moeten worden gemaakt in verband met het uitstel. Voor er onomkeerbare stappen worden gezet worden eerst de financiële consequenties van de verlaging van het normbedrag in kaart gebracht.

AFSPRAKEN Met de aanbieders van de te plaatsen chalets zijn er, zo hoopt het college van burgemeester en wethouders, mogelijk afspraken te maken over de geldigheid van de tot dusver ingediende offertes over de prijzen en de levertijden. Schuiven de leveringen in de tijd op, dan wordt rekening gehouden met een gerede kans op hogere prijzen.

OMWONENDEN Besloten is om de omwonenden van de nieuwe locatie te informeren zodra de werkzaamheden op het terrein aan de Bloemendaalseweg van start gaan. Ook de aangepaste planning voor het plaatsen van de chalets en het huisvesten van vluchtelingen wordt met hen gedeeld. Omwonenden worden tevens geïnformeerd over verkeersbewegingen die mogelijk overlast gaan opleveren.

OPEN DAG Voordat de vluchtelingen daadwerkelijk worden gehuisvest vindt er voor omwonenden een open dag plaats. Het moment is afhankelijk van de nieuwe planning. Met name sportclubs behoren tot de ‘omwonenden’ en op verzoek van de raad is de cirkel van omwonenden inmiddels breder getrokken.

Uiteindelijk moet de gehele procedure die wordt gevolgd ertoe leiden dat de chalets op rechtmatige wijze voor de opvang van vluchtelingen uit de Oekraïne rechtmatig worden aangeschaft.