Afbeelding
Fortuna Sittard

Thomas Buitink wil carrière bij Fortuna Sittard nieuw leven inblazen: ‘Ik voel me geen talent meer’

11 januari 2023 om 08:00 Voetbal Tips van de redactie

NIJKERK Ondanks een nog 2,5 jaar doorlopend contract bij Vitesse was Thomas Buitink op zoek naar een andere omgeving. Die heeft hij gevonden in Zuid-Limburg, waar de 22-jarige Nijkerker zijn carrière als profvoetballer nieuw leven in wil blazen. Op 27 december tekende hij zijn contract en is Buitink officieel speler van Fortuna Sittard. De aanvaller wordt gehuurd voor een halfjaar, met een optie tot koop. Zaterdag maakte hij zijn debuut en speelde de tweede helft in de met 0-2 verloren Eredivisiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles.

„Het gesprek dat ze met mij hadden gaf mij een warm gevoel, net als alles wat met de club te maken heeft: de spelers, de staf, het stadion. Ik voelde mij goed bij deze club, de keuze was voor mij niet moeilijk. Mij in één keer overnemen kon niet, maar het is positief dat Fortuna Sittard een optie tot koop heeft afgedwongen met daarbij een driejarig contract. Daaruit blijkt dat ze mij wel graag willen. Als het hun bevalt en het mij bevalt, wil de club graag met mij door. Het plan dat ze met mij hebben ligt mij goed. Ze zien mij als een ‘9,5’, een spits of een aanvallende middenvelder achter de spits ‘op tien’. 

Het plan dat ze met mij hebben ligt mij goed

NIEUW TEAM Buitink traint nu twee weken mee en speelde een halfuur mee in een oefenwedstrijd tegen het Belgische Union Saint Gilloise (0-0). Hij heeft een goede indruk. „Ik ben goed opgevangen in het team en ervaar Fortuna als een warme club. Dat is fijn, want ik ben een verlegen persoon en het is dan lastig om in een nieuw team te komen. Maar het voelt vertrouwd en goed. Het spel dat Fortuna speelt past goed bij mij: samen aanvallen en samen verdedigen. Het is echt een team, merk ik aan alles. In het verdedigende spel kan ik veel toevoegen door van links naar rechts alle ballen af te jagen. Aanvallend kan ik ook mijn steentje bijdragen. Nu is het aan mij om mezelf te laten zien.”


Zaterdag maakte Buitink zijn debuut en speelde de tweede helft in de met 0-2 verloren Eredivisiewedstrijd tegen Go Ahead Eagles. Foto: Fortuna Sittard.

NIEUWE OMGEVING Momenteel woont Buitink in een hotel in Sittard. „Ik ben nog op zoek naar een huis, maar ik heb twee honden en veel verhuurders willen dat niet. Het is voor mij en mijn gezin wel een stap om naar een andere omgeving te gaan, want ik woonde nog steeds in Nijkerk en reed heen en weer naar Arnhem. Ons koophuis in Nijkerk houd ik wel aan, maar het is goed voor mijn ontwikkeling als mens om uit mijn vertrouwde omgeving weg te gaan. Ik hoop hier mijn plezier weer terug te vinden.”

Het is voor mij en mijn gezin wel een stap om naar een andere omgeving te gaan, want ik woonde nog steeds in Nijkerk

ZIJSPOOR Het was de aanvaller de laatste maanden van 2022 duidelijk geworden dat hij bij Vitesse op een zijspoor was beland. En dat terwijl de afgelopen jaren zijn spelaandeel een stijgende lijn vertoonde. De voormalig jeugdinternational zat sinds 2018 bij de A-selectie van de Arnhemmers en heeft 115 wedstrijden achter zijn naam staan, waarin hij 16 goals scoorde. Zeker vorig seizoen onder trainer Thomas Letsch kreeg hij veel kansen. Buitink kwam 28 keer binnen de lijnen in de Eredivisie (twee goals) en speelde zeven wedstrijden Europees voetbal in de Conference League (twee goals). 

Ook in de play-offs om Europees voetbal kwam hij vier keer in actie. Eind juni verlengde Buitink zijn contract tot de zomer van 2025. „Dat smaakte naar meer en daarom tekende ik bij. Bij mijn contractverlenging was er veel vertrouwen, maar dat was na een maand al half weg.” 


Ondanks een nog 2,5 jaar doorlopend contract bij Vitesse was Thomas Buitink op zoek naar een andere omgeving. Foto: Fortuna Sittard.

Het valt of staat met wat een trainer in je ziet en ik voelde aan deze trainer dat de kans niet ging komen

‘KANS NIET GEKREGEN’ Letsch vertrok dit seizoen na drie wedstrijden en onder nieuwe coach Phillip Cocu vertroebelde het perspectief voor Buitink, die dit seizoen slechts acht keer meedeed (één basisplaats). Van Cocu kreeg hij amper speelminuten en moest het doen met drie korte invalbeurten. „Onder de nieuwe trainer heb ik niet de kans gekregen om het te laten zien in het systeem dat hij speelt. Ik deed op trainingen ook echt wel mijn best. Ik heb wel veel gesprekken met hem gehad en hij weet dat ik het jammer vind dat ik niet speel. Het valt of staat met wat een trainer in je ziet en ik voelde aan deze trainer dat de kans niet ging komen. Hij zocht andere spelers. Ik ben wel met respect behandeld, maar toen de club aangaf dat het beter was om te gaan, was dat wel moeilijk te accepteren, omdat ik de kans niet heb gekregen. Vitesse is toch mijn clubje, ik zat al vanaf 2010 in de opleiding. Onder Fräser ben ik in 2018 gedebuteerd en onder Slutsky heb ik veel gespeeld. Maar blijven bij de club waar ik al zo lang zit, was tegen beter weten in geweest. De laatste maand was ik met mijn hoofd niet meer bij Vitesse en wilde ik graag weg. Voor mijn persoonlijke ontwikkeling is het goed dat ik ergens anders heen ging om het plezier weer terug te vinden.”


In Sittard begint een nieuw hoofdstuk in het voetballeven van Thomas Buitink. Foto: Fortuna Sittard.

Blijven bij de club waar ik al zo lang zit, was tegen beter weten in geweest

ERVAREN Buitink zegt de laatste periode in Arnhem in zijn hoofd te hebben afgesloten. In Sittard begint een nieuw hoofdstuk in zijn voetballeven. „Ik ben 22 jaar en voel mezelf geen talent meer, dat komt ook door afgelopen halfjaar. Als ik een talent was, had ik ook wel gespeeld. Ik wil niet zeggen dat ik ervaren ben, maar heb al wel wat meegemaakt. Bij Vitesse was ik niet één van de oudste maar zo voelde ik me wel. Bij Fortuna Sittard is de groepsdynamiek anders. Er zijn hier meer ervaren spelers waar ik naar kan luisteren. Burak Yilmaz heeft al heel wat potjes gespeeld. Hij is een legende, daar kijk ik wel tegenop.”  

VECHTVOETBAL Daarbij denkt Buitink ook dat het spel van Fortuna Sittard beter bij hem past. „Ik houd van veel rennen en van vechtvoetbal, wat bij Fortuna meer wordt gespeeld. Dat spel is meer voor mij weggelegd. De eerste wedstrijden zal ik de kat uit de boom kijken en daarna hoop ik wel te gaan spelen. Ik heb twee keer gesproken met de trainer, Julio Velázquez. Dat was positief, maar hij gaat mij geen basisplaats garanderen. Daar moet ik zelf voor knokken.”

Hij gaat mij geen basisplaats garanderen. Daar moet ik zelf voor knokken

Buitink hoopt zich te ontwikkelen als mens en als voetballer en succesvol te worden in teamverband. „Mijn familie in Nijkerk staat altijd achter mij. Ze wisten ook dat ik mijn carrière ergens anders nieuw leven in moest blazen. Ik krijg een nieuw leven in Limburg en ik hoop dat ik snel kan samenwonen met mijn vriendin Shania en dochtertje Loua-Mae van 11 maanden.”