De verhuisdozen zijn nog niet helemaal uitgepakt, maar zodra dat zover is, zal De Graaf zich snel settelen in het dorp.
De verhuisdozen zijn nog niet helemaal uitgepakt, maar zodra dat zover is, zal De Graaf zich snel settelen in het dorp. Kees van den Heuvel

Nijkerkerveense Eben-Haëzerkerk krijgt nieuwe predikant

4 januari 2023 om 20:32 Religie

NIJKERK Na een interim-periode van ongeveer een jaar heeft de Eben-Haëzerkerk in Nijkerkerveen weer een eigen predikant. Het is de 50-jarige Iwan de Graaf die inmiddels zijn intrek heeft genomen in de pastoriewoning aan de Van Noortstraat in Nijkerkerveen. Hij en zijn partner Diana zien ernaar uit om zich hier na hun huwelijk samen te vestigen. Op zondag 8 januari is de intrededienst.

De verhuisdozen zijn nog niet helemaal uitgepakt, maar daarna zal De Graaf zich snel settelen in het dorp. Dominee De Graaf is geboren in Velsen/IJmuiden en verhuisde in zijn jonge jaren naar Friesland. Hij is sinds 1998 werkzaam in het kerkelijk werk. In België als leraar Protestantse godsdienst op scholen en als evangelisch voorganger in De Panne (België) tot 2002 en als predikant in Ronse (België) tot 2009. Terug in Nederland was hij daarna predikant in Zwaagwesteinde (Friesland) en in Rijnsburg vanaf 2014. Vanaf 2017 was hij predikant met een bijzondere opdracht in de ouderenzorg, in verschillende verzorgingshuizen in de regio Katwijk. 

DYNAMIEK TUSSEN GENERATIES

De Graaf wilde heel graag weer gemeentepredikant zijn, want hij miste de dynamiek van een gemeente. ,,Ik vond het werk in de ouderenzorg heel mooi. Ik heb er bewust voor gekozen. Ik werk graag met ouderen, maar het begon al heel snel te beperkt te worden. In de kerk werk ik met jonge gezinnen, jeugd, dopen, een keertje een trouwerij. Al die dynamiek tussen die generaties miste ik in de ouderenzorg. En mensen komen ook niet meer zo snel in een verzorgingshuis. Dan hebben mensen vaak al veel geestelijke en/of lichamelijke beperkingen. En natuurlijk is het heel belangrijk geestelijke verzorging te kunnen aanbieden, juist in die fase, maar ik zag het me niet nog zeventien jaar doen tot aan mijn pensioen. Mijn hart ligt toch echt in het gemeentewerk. Een zondagse eredienst prediken: dat ligt mij gewoon meer,” aldus De Graaf, die verder geniet van hardlopen, motorrijden en trompet spelen.

Mijn hart ligt toch echt in het gemeentewerk.

Hij laat zich leiden door het Woord van God en wil vandaaruit een discipel zijn. Zijn achtergrond ligt in de evangelische beweging, maar uit liefde voor de gevestigde kerk maakte hij in 2002 een overstap naar de Protestantse Kerk. Zijn ligging als predikant is evangelisch-confessioneel. De Bijbel als Gods Woord is zijn uitgangspunt, waarbij het heil in Christus altijd centraal staat. Hij is gefocust op het werk van de Heilige Geest en het stimuleren van een persoonlijke relatie met God. Hij vertaalt Bijbelse visie naar een praktijk die past bij de persoon of situatie. Hij heeft ervaring met alle facetten van een gemeente, van jong tot oud. Verder geeft hij, ook als schrijver voor het blad Israël en de Kerk van Christenen voor Israël (Nijkerk), graag positieve aandacht aan Israël en de Joodse achtergronden van het christelijke geloof.

GOEDE GESPREKKEN

Voordat er beroep is uitgebracht, waren er contacten met verschillende gemeenten. Hij is daarin redelijk kieskeurig. ,,Ik heb de PKN-vacaturesite in de gaten gehouden, maar de informatie die gemeenten over zichzelf geven is niet altijd duidelijk.”  Het gesprek met de Eben-Haëzerkerk verliep daarentegen wel heel erg goed. ,,Er waren goede gesprekken met de beroepingscommissie. Ik ging voor in verschillende kerkdiensten en uiteindelijk nam de kerkenraad een besluit tot voordracht aan de gemeente.”

Samenwerking met de andere kerken is voor hem samen discipelen voor Jezus Christus zijn. Hij staat flexibel tegenover kerkmuren en zoekt van harte naar het gemeenschappelijke. De Graaf heeft liever oog voor wat verbindt dan scheidt. ,,Ik heb nog geen kennis gemaakt met de andere dominees. Ik ben net aangespoeld. Ik hoop spoedig kennis te maken. En ik hoop ook snel de gemeenschap te leren kennen. Tussen 31 december en 8 januari ben ik officieel werkloos. Dat heb ik nog nooit meegemaakt. Gelukkig kon ik nog wat vakantiedagen opnemen.”