Met het invoeren van het IJslandse model wil de gemeente Nijkerk het gebruik van verslavende middelen onder Nijkerkse jongeren verder terugdringen.
Met het invoeren van het IJslandse model wil de gemeente Nijkerk het gebruik van verslavende middelen onder Nijkerkse jongeren verder terugdringen. Pixabay

Bredere aanpak preventie middelengebruik

8 maart 2022 om 15:31

Nijkerk gaat werken met het IJslandse model

NIJKERK Met het invoeren van het IJslandse model wil de gemeente Nijkerk het gebruik van verslavende middelen onder Nijkerkse jongeren verder terugdringen. Hiervoor wordt dit najaar een overeenkomst gesloten met het Trimbos-instituut. De officiële start vindt plaats in 2023.


Wijnand Kooijmans

De nieuwe aanpak is een vervolg op het plan van aanpak ‘Samen sterk tegen drugs in Nijkerk.’ In de afgelopen jaren heeft de gemeente inwoners en jongeren regelmatig voorlichting gegeven. Het betrekken van de lokale leefomgeving is echter niet goed van de grond gekomen, is de conclusie van de gemeente. Dat maakte dat jongerenwerkers het college van burgemeester en wethouders al in 2017 attent hebben gemaakt op het IJslandse model. Gezien de resultaten van de pilot in een aantal gemeenten heeft Nijkerk besloten dit model nu ook in te voeren.


ENQUÊTE Dat sluit aan bij de wens van de gemeente om meer datagestuurd en daardoor effectiever te werken. Voor het opstellen van drugs- en alcoholbeleid onder jongeren maakt de gemeente gebruik van de data en analyses van de GGD. De hierbij behorende enquête onder de jongeren wordt echter slechts eenmaal in de vier jaar gedaan. Daarna duurt het nog een jaar voordat de resultaten met de gemeente worden gedeeld.

In de nieuwe opzet worden leerlingen tussen de 14 en 16 jaar elke twee jaar bevraagd via een uitgebreide vragenlijst. Hierin komen de belangrijkste risico-en beschermde factoren aan bod. De GGD koppelt de resultaten van deze monitor binnen twee tot drie maanden aan de gemeente terug.


De rapporten worden gebruikt door onderzoekers, beleidsmakers en mensen uit de praktijk om de benodigde prioriteiten te stellen en te bepalen wie daarbij een rol kunnen spelen. Uit de praktijk worden bijvoorbeeld ouders, scholen en organisatoren van jeugdactiviteiten hierbij betrokken.


PREVENTIE Het gekozen model is een preventieaanpak, gericht op het creëren van een positieve leefomgeving, waarin jongeren gezond, veilig en kansrijk opgroeien zonder het gebruik van middelen. Uit de laatste cijfers van de GGD blijkt dat het middelengebruik in de gemeente Nijkerk hoog is. Het gaat dan om alcohol, tabak en drugs. Uit verhalen van politie, ouders en betrokken partijen blijkt dat dit een blijvend aandachtspunt is.

Door het hoge gebruik ontstaat OOK overlast in de openbare ruimte. Ook de drugshandel en de hieraan verbonden criminaliteit is een probleem. Bij jongeren zorgt het middelengebruik voor het niet optimaal benutten van talenten en schaadt het de ontwikkeling. Dit kan onder meer leiden tot een slechtere gezondheid en een slechtere positie op de arbeidsmarkt. 


Het gekozen traject duurt vier jaar. Het project wordt begeleid door het Trimbos-instituut en het Nederlands Jeugdinstituut. De rest van dit jaar wordt gebruikt om de start in 2023 goed voor te bereiden.

De gemeente Nijkerk besteedt jaarlijks 70.000 euro aan het uitvoeren van het drugsbeleid. De nieuwe opzet past binnen dit bedrag. Wethouder Harke Dijksterhuis zegt dat door de nieuwe opzet er een beter inzicht komt in wat er speelt, maar vooral ook in de mogelijkheden om het gebruik terug te dringen.