Afbeelding
Harry Koelewijn

Zoektocht naar opvanglocaties voor Oekraïense vluchtelingen

9 maart 2022 om 10:30 Politiek

NIJKERK Achter de schermen wordt er door de gemeente Nijkerk gezocht naar locaties waar eventueel vluchtelingen uit Oekraïne opgevangen kunnen worden. Dat zegt burgemeester Gerard Renkema die vandaag of morgen hier definitief uitsluitsel over verwacht te kunnen geven. Mogelijk wordt dan ook bekend hoeveel vluchtelingen de gemeente Nijkerk op zou kunnen vangen.  

Door de gemeente Barneveld is een euro per inwoner beschikbaar gesteld via Giro 555. Renkema geeft aan dat dit jarenlang een ingeslopen traditie was, die inmiddels is gestopt. Hij vindt dat het initiatief meer bij de raad moet liggen en wacht eventuele voorstellen vanuit die richting af. Het feit dat pas eind maart de laatste vergadering van de huidige raad wordt gehouden, hoeft hiervoor geen beletsel te zijn, vindt hij. 

NOOD De gemeente kijkt ook of en op welke organisaties eventueel een beroep kan worden gedaan als het gaat om de ondersteuning van vluchtelingen. ,,De nood is hoog”, zo zegt Renkema. Er is weliswaar opvang geregeld in Harskamp, maar dat is volstrekt onvoldoende om aan alle vraag naar opvang te voldoen.

Door Wijnand Kooijmans