Ondernemer Gerard van den Tweel wil Oekraïense vluchtelingen gaan opvangen in Huize Hoogstraten
Ondernemer Gerard van den Tweel wil Oekraïense vluchtelingen gaan opvangen in Huize Hoogstraten Margreet Hendriks

‘Huize Hoogstraten een prima opvangplek voor Oekraïense vluchtelingen’

8 maart 2022 om 14:00 Maatschappelijk

NIJKERK Ondernemer Gerard van den Tweel wil Oekraïense vluchtelingen gaan opvangen in Huize Hoogstraaten. Het monumentale pand aan de Spoorstraat, in de volksmond ook wel bekend als het Polderhuys, staat al geruime tijd leeg in afwachting van een nieuwe bestemming. ,,Als je die ellende ziet op de televisie en hoort hoeveel mensen op de vlucht zijn geslagen voor die verschrikkelijke oorlog in hun land, dan wil je wat doen. Die mensen moeten ergens naar toe. Met het tijdelijk ter beschikking stellen van dit grote pand, kan ik in elk geval een beetje helpen.’’

De Nijkerkse ondernemer, die zaterdag zijn echtgenote Klasien nog ten grave moest dragen, is duidelijk geraakt door de schokkende situatie in de Oekraïne. ,,Het deed me nog meer beseffen dat we, in het korte poosje dat we op deze aarde mogen zijn, iets voor de ander moeten betekenen. We hebben zaterdag bij de uitvaartdienst van Klasien weliswaar gecollecteerd voor de nood in de Oekraïne en ik doe daar natuurlijk nog wel wat bij, maar met geld kun je niet alles oplossen. De mensen die hiernaartoe vluchten hebben een dak boven hun hoofd nodig. Dat wordt echt een groot probleem.” 

‘PRIMA OPVANGPLEK’ ,,Huize Hoogstraaten staat leeg en zou, gezien het aantal kamers en niet te vergeten het bijgebouw in de tuin, voorlopig een prima opvangplek kunnen zijn voor een heel aantal mensen uit de Oekraïne”, gaat Van den Tweel verder. ,,Ik heb al langere tijd geleden bij de gemeente een plan ingediend om hier een zorglocatie voor ouderen met geheugenproblemen te gaan vestigen. Dat soort procedures gaan bij de gemeente niet zo snel, dus het duurt denk ik nog wel even voor we hiermee aan de slag kunnen gaan. Als het voormalige woonhuis met bijgebouw dan toch voorlopig leeg blijft staan, kan ik het net zo goed tijdelijk ter beschikking stellen voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. In feite is het zo in gebruik te nemen.’’

Met zijn initiatief gaat Van den Tweel zich in eerste instantie wenden tot de gemeente. ,,Ik zal vast niet de enige in Nijkerk zijn die deze mensen wil opvangen. Het lijkt me dat dit ergens moet worden gemeld en geregeld, dus ik hoop dat zij mij verder kunnen helpen. 

VRAGEN Bij de gemeente zijn overigens inmiddels ook al vragen over hulp en opvang van Oekraïense vluchtelingen binnengekomen vanuit de politiek. VVD-raadslid Boudewijn van der Woerd laat weten dat zijn fractie ook al is benaderd door inwoners van Nijkerk die onderdak of andere hulp willen aanbieden. Zijn fractie is het van harte eens om vluchtelingen uit de Oekraïne een veilige en beschermde plek te bieden. Van der Woerd wil daarom van het college van burgemeester en wethouders weten of de gemeente van plan is om een actieve rol te gaan spelen in de coördinatie van hulpverlening die vanuit particulier initiatief tot stand komt. 

Verder wijst hij erop dat elke veiligheidsregio in Nederland met concrete plannen moet komen voor de opvang van 2000 Oekraïense vluchtelingen. De VVD’er wil weten of het college actief betrokken is bij de plannen daarvoor vanuit de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden (VGGM), wat de concrete inzet van Nijkerk hierbij is en wanneer er duidelijkheid komt of en zo ja en welke mate en op elke wijze de gemeente Nijkerk gaat bijdragen aan de regionale opgave. Ook is Van der Woerd benieuwd of het de bedoeling is om particuliere initiatieven voor het verlenen van onderdak te integreren met de huisvestingsopgave vanuit de veiligheidsregio, dan wel dat men dit ziet als een afzonderlijk traject.

COÖRDINATIEPUNT Volgens woordvoerder Alexandra Corver is de gemeente Nijkerk zeker van plan om zijn steentje bij te gaan dragen aan de opdracht van de VGGM om 2000 plaatsen te realiseren voor vluchtelingen uit de Oekraïne. ,,We zijn op dit moment aan het kijken en inventariseren wat de mogelijkheden hiervoor zijn.’’ Een coördinatiepunt voor particuliere initiatieven voor opvang heeft de gemeente nog niet, maar daar wordt volgens Corver momenteel wel druk aan gewerkt. ,,Op dit moment verwijzen wij mensen die logies willen aanbieden aan gevluchte Oekraïners nog naar Vluchtelingenwerk Nederland. Op hun website is informatie te vinden over hoe mensen zich hiervoor kunnen aanmelden.’’ 

Zowel bij Vluchtelingenwerk als binnenkort bij het coördinatiepunt dat de gemeente gaat inrichten, gaat het overigens met name om het beschikbaar stellen van bedden voor opvang van vluchtelingen bij mensen thuis en niet om grotere opvanglocaties van vastgoedeigenaren. ,,Maar als er ondernemers zijn die dit willen, dan denk ik dat die wel hun eigen lijntjes bij de gemeente hebben om dit te bespreken’’ zegt Corver. ,,Daar komt ook mogelijk wel wat meer bij kijken dan één of twee bedden bij iemand thuis.’’ 

Door Margreet Hendriks

Steunt ons werk en word ook abonnee!
Al ruim 50 jaar brengt de Stad Nijkerk het laatste nieuws in de gemeente Nijkerk. In de vorm van artikelen, interviews en achtergrondverhalen, wekelijks op papier, en natuurlijk dagelijks online op www.stadnijkerk.nl.

Lokaal nieuws is waardevol, maar niet gratis. Draag uw lokale redactie ook een warm hart toe en help ons alstublieft om die verhalen te blijven maken. Word premiumabonnee, tijdelijk al vanaf 0,85 euro per week! Klik hier voor meer informatie.