Afbeelding
pixabay

Volgens HON veel te weinig sociale woningen gebouwd; vragen aan college

7 maart 2022 om 11:47 Nieuwbouw

NIJKERK Volgens Huurdersorganisatie Nijkerk (HON) zijn er van de 349 opgeleverde woningen in 2021 slechts 82 sociale woningen gerealiseerd in de gemeente Nijkerk en zijn er 44 zijn gesloopt of verkocht. De door hen aangeleverd cijfers zijn voor Patricia van Loozen aanleiding om schriftelijke vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders.

Onlangs informeerde de gemeente haar inwoners dat er vorig jaar 349 nieuwe woningen zijn gerealiseerd. In het persbericht van de gemeente stond: ‘Het gemiddelde aantal woningen over de afgelopen vier jaar komt daarmee op 264 woningen per jaar. Hiermee voldoet de gemeente aan haar eigen doelstelling van 250 woningen per jaar. “ Huurdersorganisatie Nijkerk (HON) verbaast zich hierover. HON voorzitter Ron Weil zegt dat de in de Woonvisie 2020+ vastgelegde minimumnorm van 35 procent sociale woningen (30 procent huur en 5 procent koop) geenszins is gehaald.

CIJFERS Patricia van Loozen van De Lokale Partij vraagt of het klopt dat de gemeente niet beschikt over de sociale woningbouwcijfers en of deze pas in juni worden verwacht. Maar ze vraagt tegelijkertijd of het college de door de huurdersorganisatie aangedragen cijfers kan bevestigen. Indien de cijfers van de HON kloppen, wil Van Loozen van het college weten waarom er maar 82 woningen in de sociale sector zijn opgeleverd. Ze vraagt zich af of het niet vreemd is dat de gemeente niet en de huurdersorganisatie wel over de cijfers beschikt. 

Als de cijfers kloppen, dan betekent dat dat er te weinig sociale woningen zijn gebouwd en in dat geval wil Van Loozen weten hoe dit probleem op korte termijn door het college aangepakt gaat worden.

Door Wijnand Kooijmans