Afbeelding
Pixabay

College ziet geen reden voor aanpassing beleid kamerbewoning en splitsen van woningen

3 maart 2022 om 11:05 Politiek

NIJKERK De regels voor het splitsen van woningen en kamerbewoning voldoen in grote lijnen en bieden houvast om een goede invulling te geven aan het bestaande beleid. In een brief aan de raad geeft het college van burgemeester en wethouders aan dan ook geen reden te zien het beleid aan te passen.

In de nota is tot nu toe het beleid erop gericht vooral in de binnenstad van Nijkerk splitsen van panden toe te staan en daarvoor een toetsingskader te bieden. Vanwege de krapte op de woningmarkt worden meer woningen opgesplitst in meerdere en vaak kleinere wooneenheden. Het gaat dan om zowel het splitsen in zelfstandige woningen en kamerbewoning.

EFFECTEN Het splitsen van woningen creëert extra woonruimte maar heeft ook effecten op de omgeving. Om die reden bestaat er behoefte aan om dit planologisch te regelen met behulp van een goede bestemmingsregeling.

Het grondgebied van de gemeente Nijkerk is opgedeeld in drie categorieën. De eerste betreft vooral de binnenstad van Nijkerk, de tweede de overige bebouwde kom van de drie kernen in de gemeente, inclusief de bedrijventerreinen die daar zijn gelegen. De derde categorie betreft het gebied buiten de bebouwde kom.

25 VERZOEKEN In totaal zijn er sinds de invoering van de regel 25 verzoeken tot splitsing binnen gekomen bij de omgevingsdienst of is gevraagd naar de mogelijkheden hiertoe. Vijftien keer ging het om een verzoek van een initiatiefnemer, tien keer is handhavend opgetreden. Tot nu toe zijn er zeven vergunningen verleend, twee zijn geweigerd en negen zijn er nog in behandeling.

Onder de noemen overige zaken vallen zeven zaken. Vier keer is een aanvraag ingetrokken en in drie gevallen, waar sprake was van handhaving, zijn uiteindelijk geen overtredingen geconstateerd. Deze situaties bleken over het overgangsrecht te vallen.

COMPLEX In het bestemmingsplan buitengebied zijn geen regels opgenomen die het mogelijk maken een bedrijfswoning te splitsen, ook niet wanneer de personen verbonden zijn aan het bedrijf. Wanneer men een woning toch wil splitsen, kan die alleen via het herzien van het bestemmingsplan. Dat betekent in de praktijk een complexe procedure.

EVALUATIE Uit de evaluatie blijkt dat de vrij ruim gekozen oppervlaktematen niet de huurprijzen met zich meebrengen die in overeenstemming zijn met de ambitie van de woonvisie. Ook blijkt uit de evaluatie dat het onvoldoende duidelijk is dat bij ‘onzelfstandige woonruimte’ sprake moet zijn van wezenlijk gedeelde voorzieningen en niet alleen van gedeelde voorzieningen. Is dit niet het geval dan kan gedacht worden dat het hanteren van een gemeenschappelijk hal afdoende is.

Bij het college zijn twee aanvragen ingediend die in een herontwikkeling in het centrum van Hoevelaken beogen. Het is een wens om meerdere appartementen boven een winkel-horecapand toe te voegen aan de Westerdorpsstraat. Het college acht het daarom wenselijk om in het centrum van Hoevelaken iets meer verdichting toe te staan en toe te voegen aan categorie 1. Hierover wordt gesproken met de stellers van de centrumvisie voor deze plaats.

Door Wijnand Kooijmans