Afbeelding
ARJEN GERRITSMA

Vrienden van Nijkerk mag weer los: ‘Het is echt een feest voor Nijkerk’

3 maart 2022 om 08:00 Activiteiten

NIJKERK De hele line-up is bekend, dus Vrienden van Nijkerk kan officieel weer ‘los’. Drie jaar na het eerste evenement in 2019 is er opnieuw een Nijkerks feestje in de maak met bekende artiesten, zoals Jan Smit en Ruth Jacott en Wolter Kroes. Op 28 mei vindt het evenement plaats in het Hart van Holland.

In 2019 was de eerste editie en toen waren bezoekers volgens organisator Marvin Smith ‘super enthousiast’. ,,Mensen hebben toen gelijk kaarten gekocht voor het jaar erop, maar toen kon Vrienden van Nijkerk vanwege corona niet doorgaan. We hebben het toen doorgeschoven naar een jaar later en toen kon het wéér niet doorgaan.” 

REÜNIE Ook dit jaar moest het evenement met een paar maanden verschoven worden, maart was nog net iets te vroeg om de kaartverkoop te starten en het feest te organiseren. Maar Smith heeft er zin in: ,,We hebben zoveel energie om het weer te organiseren. We zijn weer met de hele club bij elkaar gekomen om alle artiesten te regelen en het feest eromheen te organiseren. De afgelopen keer waren we binnen een maand uitverkocht. Mensen hadden echt zin in het feest”, blikt Smith terug. 

,,Het evenement was hartstikke nieuw, er waren weinig opstootjes. We merkten dat voor velen het een reünie voor Nijkerkers was, mensen zagen allemaal oude bekenden. Slechts enkelen kwamen van buitenaf, we denken dat het grootste gedeelte van het publiek uit Nijkerk zelf kwam. Het is echt een feest voor de stad Nijkerk. Maar natuurlijk zijn mensen van buitenaf ook welkom en alle fans van de artiesten.”


De vorige editie van Vrienden van Nijkerk was binnen een maand uitverkocht. Foto: ARJEN GERRITSMA

We merkten dat voor velen het een reünie voor Nijkerkers was, mensen zagen allemaal oude bekendenNog steeds ziet Smith het als een feestje van en voor Nijkerk. ,,Maar omdat je met steeds grotere artiesten gaat werken en het feest bekender wordt, zullen er meer mensen van buitenaf gaan komen.” De organisatie heeft geleerd van de eerste editie: kritische puntjes die ze zelf hebben gezien en verbeterpunten van bezoekers hebben ze opgepakt. ,,We hebben naar de feedback geluisterd, dus dat gaan bezoekers zeker terugzien in het evenement. Zo zullen de toiletten in het pand staan en niet erbuiten. Ook laten we het foodtruckfestival terugkomen en kleden we de food area nog huiselijker en gezelliger aan. Verder blijft het evenement zoals het is bedoeld. In Hart van Holland zijn de drie loodsen echt  top. Ze zijn mooi groot en daar heb je alle ruimte om zo’n evenement neer te zetten. De concertzaal zou hoger mogen zijn en qua akoestiek beter kunnen, maar die locaties liggen niet voor het oprapen.”  

LIVE BAND Dit jaar is er wel iets nieuws, want de hele avond worden artiesten begeleid door een live band. ,,In 2019 hadden we alleen de André Hazes band, maar we gaan nu als M&M band alle artiesten live begeleiden. Het wordt een hele show nu.” Smith is percussionist en zal zelf achter de percussie zitten tijdens Vrienden van Nijkerk. ,,Dat is echt super leuk. Aan alle voorbereidingen werk ik mee. Maar op de avond zelf kan ik het loslaten, omdat we een heel goed team hebben. Dan moet het evenement toch gaan draaien.”


Tijdens de eerste editie van Vrienden van Nijkerk trad André Hazes jr op. Foto: ARJEN GERRITSMA.

Het blijft bijzonder om dit in mijn eigen woonplaats te doen 

Veel van de muzikanten in de M&M band zijn onderdeel van de André Hazes band. ,,We konden nog niet veel met onze M&M band doen, omdat we veel met André op pad waren.” Het is altijd een droom van Smith geweest om op te treden op een evenement dat hij zelf georganiseerd heeft. ,,In 2019 was het de eerste keer, toen André kwam optreden. Nu staan we er al een stuk relaxter in. Je weet hoe het evenement er uit komt te zien. Maar het blijft bijzonder om dit in mijn eigen woonplaats te doen. In 2020 hebben we de Vrienden van Apeldoorn gedaan, daar stonden we ook met de André Hazes band, maar dat voelde toch anders. Ook dat was een succes, en binnen een maand uitverkocht.” 

De sfeer in de zaal wordt nog huiselijker. ,,We gaan de bar anders neerzetten, zodat het wat gezelliger is, we gaan meer spelen met verlichting zodat we de huiselijke sfeer en dat warme en gezellige kroeggevoel meer terugkomt.” 

LINE-UP De start van de avond is met de huis-DJ’s X-Ray & van Hees uit Nijkerk. ,,Het is leuk als mensen binnenkomen en ze staan te draaien, het zijn gezellig en bekende gezichten. Hierna is er een leuk voorprogramma met Thomas Berge en Ruth Jacott. Dan is er een tussenprogramma met Wesley Klein en dan treden Wolter Kroes, Danilo Kuiters en Ives Berendse op. Hoofdact van de avond is Jan Smit. Hierna gaan we met de DJ’s in het laatste uurtje het dak eraf blazen.” 

Het hebben van een live band is een grote meerwaarde voor de artiesten, vindt Smith: ,,De meeste artiesten worden met een tape op een evenement gezet. Ze vinden het te gek dat ze live worden begeleid tijdens de show. Dit zijn leuke dingen voor hen om naar uit te kijken en voor ons ook. Om als band zo’n klus te doen in de begeleiding van zoveel artiesten, dat is een leuke uitdaging.” 

Zie voor meer informatie en kaarten: vriendenvannijkerk.nl.

Door Maranke Pater