Afbeelding
Maranke Pater

Acteur Juvat Westendorp opent vakantieactiviteit in sporthal Strijland

2 maart 2022 om 11:16 Activiteiten

NIJKERK Nijkerk Sportief en Gezond heeft woensdagochtend met een binnenspeelevenement gevierd dat de gemeente Nijkerk opnieuw een contract heeft afgesloten met Jongeren Op Gezond Gewicht. Acteur, danser en choreograaf Juvat Westendorp is ambassadeur van JOGG en kwam een warming-up verzorgen voor de jonge deelnemers. 

 In sporthal Strijland werden er verschillende activiteiten georganiseerd, van een stormbaan tot een potje voetballen. Al tien jaar is de gemeente Nijkerk een JOGG gemeente. Wethouder Harke Dijksterhuis ziet veel voordelen aan JOGG: ,,Het is geweldig dat we al tien jaar een JOGG-gemeente zijn en we hoefden niet te twijfelen om die overeenkomst te verlengen. In ons sport- en beweegakkoord komen er steeds meer partijen die gezonde dingen aanleveren. Het is heel goed dat in de voorjaarsvakantie zoveel kinderen kunnen sporten en bewegen.” 

LEEFSTIJL Nijkerk Sportief en Gezond voert JOGG op gemeenteniveau uit. Dijksterhuis: ,,We kunnen dankzij JOGG steeds meer monitoren op scholen hoe de leefstijl van kinderen is. Er wordt twee keer per jaar een test uitgevoerd waarin naar leefstijl en overgewicht wordt gekeken, zonder kinderen daarin te pushen. Nijkerk Sportief en Gezond heeft geïnvesteerd in de samenwerking met scholen.” Ook middelbare scholen worden hierin betrokken, deze ochtend zijn diverse leerlingen van het Corlaer College aanwezig om een maatschappelijke stage uit te voeren. 


Juvat Westendorp en wethouder Harke Dijksterhuis waren aanwezig bij de vakantieactiviteit in Strijland. Foto: Maranke Pater.

BEWEGEN JOGG krijgt volgens de wethouder steeds meer bekendheid. ,,Op deze manier kunnen we inwoners van Nijkerk laten zien wat overgewicht met je leven doet. We sluiten met JOGG ook aan op een model voor scholen om onderwerpen als alcohol en drugs te bespreken. We kunnen het als een middel gebruiken om bewegen te stimuleren. Je ziet dat JOGG een goede plek heeft verworven in de Nijkerkse samenleving. Het is een zichtbare partner voor scholen. Laatst was er een zwemactiviteit voor mensen met kanker en er zijn in coronatijd ook digitale activiteiten georganiseerd. Ook voor scholen is dat aanbod interessant.”


De activiteit voor de jeugd begon met een warming-up. Foto: Maranke Pater.

AMBASSADEUR Juvat Westendorp is al zeven jaar ambassadeur van JOGG: ,,Ik ben ook een trotse ambassadeur. Het is leuk om te zien hoeveel gemeenten zich aansluiten en hoeveel effect JOGG heeft. Er komt steeds meer aandacht voor een gezonde leefstijl.” Westendorp ziet steeds meer gezonde initiatieven binnen gemeenten ontstaan: ,,We hebben bijvoorbeeld steeds meer waterpunten en gezonde kantines op scholen. In iedere gemeente is er een JOGG regisseur die een gezonde leefstijl onder kinderen en jongeren aanzwengelt. Het is een goede zaak dat kinderen op jonge leeftijd al bewust mee krijgen wat een gezonde leefstijl is, je ziet ook het bewustzijn over leefstijl veranderen. Dit begint op school.” 

Vol enthousiasme begint hij aan de warming-up met de kinderen. Westendorp: ,,We gaan er een hele leuke dag van maken. Ik vind dit de leukste dingen om te doen als ambassadeur. Ik heb mijn acteer- en televisiewerk, maar ik vind dit nog steeds leuk om te doen.”

‘MOOI INSTRUMENT’ Lara Kreikamp van Nijkerk Sportief en Gezond vindt JOGG een mooi instrument, omdat het een integrale aanpak is, waarbij er dus met veel verschillende partijen (onderwijs, sport, kinderopvang, supermarkten, buurt etc) samengewerkt kan worden om de gezonde omgeving te stimuleren voor de jeugd. ,,Leefstijlverandering is enorm lastig en er spelen natuurlijk veel verschillende factoren mee die bepalen of je leefstijl daadwerkelijk veranderd is. JOGG heeft een aantal mooie projecten en campagnes die in de gemeente ingezet kunnen worden (bijvoorbeeld Daily Mile, Gezonde School, Gezonde Sportkantine) en die wij met het buurtsportcoachteam NSG handen en voeten kunnen geven.”

In samenwerking met de campagnes en kennis vanuit JOGG, kunnen we hier weer verder aan bouwen

Op de negentien basisscholen binnen de gemeente Nijkerk is Nijkerk Sportief en Gezond actief met het fit@school project waarbij aan het begin van het schooljaar cijfers verzameld worden omtrent de gezondheid. Op basis van die cijfers worden projecten (bijvoorbeeld de Daily Mile, gezonde leefstijllessen, gezonde school) opgetuigd om hier verbetering in te krijgen. ,,Ook proberen we hiernaast drempels weg te nemen middels bijvoorbeeld een Sportkanjerclub of het Jeugdfonds Sport & Cultuur om iedereen zoveel mogelijk in beweging te krijgen. Daarnaast is JOGG ook in de buurt en bij sportverenigingen in te zetten.”

De afgelopen jaren is er op de verschillende pijlers zowel uitvoerend als beleidsmatig een verdiepingsslag gemaakt, samenwerkingen gelegd en versterkt. ,,Het is super fijn dat het contract wederom verlengd is, zodat we hier de komende jaren weer mee door kunnen gaan om de gezonde omgeving te stimuleren. Zeker de afgelopen jaren is gebleken dat dit ook gewoon hard nodig is. En in samenwerking met de campagnes en kennis vanuit JOGG, kunnen we hier weer verder aan bouwen.”

Door Maranke Pater

Afbeelding