Afbeelding
Mercy Ship

Marit deed vrijwilligerswerk op een ziekenhuisschip: ‘Ik was onderdeel van het groter geheel’

7 maart 2022 om 16:00 Mensen

NIJKERK Het grootste ziekenhuisschip ter wereld ligt op dit moment in Rotterdam. De Global Mercy, onderdeel van Mercy Ships, is vanaf 26 februari tot en met 14 maart open voor bezoekers. De Nijkerkse Marit Bruins heeft in 2017 vrijwilligerswerk gedaan op eenzelfde soort ziekenhuisschip, genaamd de Africa Mercy in Kameroen. ,,Het was een ervaring die ik mijn hele leven meeneem.”

De droom van Mercy Ships is om medische zorg te verlenen in de armste landen van de wereld. De christelijke organisatie is bemand met alleen maar vrijwilligers. Op dit moment heeft de stichting twee ziekenhuisschepen in de vaart: de Africa Mercy en de Global Mercy. Volgens Mercy Ships zijn schepen handig om te gebruiken omdat tachtig procent van de wereldbevolking niet verder dan 150 kilometer afstand van een havenstad woont. Daarom kunnen de meeste mensen het beste bereikt worden op deze manier. Ook kan een schip makkelijk wegvaren bij plotselinge onrust, bijvoorbeeld bij een burgeroorlog. 

Het was de eerste keer dat ik alleen op reis ging

GROTE STAP Drie maanden lang is Marit aan boord geweest als hostess. ,,Ik was twintig jaar en het was de eerste keer dat ik alleen op reis ging. Het was een hele grote stap, maar ik kende de organisatie al wel via mijn ouders. Het schip voelde daarom als een veilige omgeving.” In augustus vloog ze naar Las Palmas, waar ze op de boot stapte. Daarna heeft ze nog twee weken gevaren totdat ze bij de havenstad Douala in Kameroen aankwam.

Als hostess zorgde Marit voor de crew. ,,Mijn taken waren onder andere het verwelkomen van de bemanning, maar ook ervoor zorgen dat de hutten klaar waren om in te slapen.” Aan boord zijn meer dan 150 verschillende functies te bekleden. Niet alleen zijn er verpleegkundigen of chirurgen nodig, maar ook matrozen, schoonmakers en timmermannen. 


Marit aan boord van Africa Mercy in Kameroen. Foto: Mercy Ships.

GROTER DOEL Voor Marit was het een geweldige ervaring om mee te werken. ,,Ik had niet direct een link met het ziekenhuis, maar ik was alsnog onderdeel van het groter geheel. Overdag ging ik nog wel eens naar het dek en dan had ik contact met de patiënten. Dat was echt mooi, want het komt dan allemaal heel dichtbij. Je ziet de verandering gebeuren.” In Kameroen is weinig medische zorg. Daarom was het schip juist daar van belang. ,,Mensen lopen rond met een goedaardige tumor, maar omdat het niet weg wordt gehaald wordt het levensbedreigend. Op het schip kunnen zij langskomen en geopereerd worden. Ook worden er lokale inwoners opgeleid om medische hulp te verlenen.”

Mijn ouders waren er altijd zo enthousiast over

De ouders van Marit hebben vijf jaar aan boord gewerkt bij Mercy Ships. Zij stopten met het werk toen Marit geboren werd. ,,Ik was hun derde kindje en toen vonden ze het tijd om te settelen. Op foto’s en filmpjes zag ik altijd hoe het werk op de boot eraan toeging en ik wilde het zelf ook heel graag meemaken. Mijn ouders waren er altijd zo enthousiast over.” Marit kan het vrijwilligerswerk iedereen aanraden. ,,Het is zo een mooie ervaring en het maakt echt niet uit wat je achtergrond is. Er zijn ook kappers nodig of mensen die in een winkeltje werken. Er is altijd wel iets wat bij je past. Kom met wat je kan en wat je leuk vindt om te doen.”

Door Marit Bos

Steunt ons werk en word ook abonnee!
Al ruim 50 jaar brengt de Stad Nijkerk het laatste nieuws in de gemeente Nijkerk. In de vorm van artikelen, interviews en achtergrondverhalen, wekelijks op papier, en natuurlijk dagelijks online op www.stadnijkerk.nl.

Lokaal nieuws is waardevol, maar niet gratis. Draag uw lokale redactie ook een warm hart toe en help ons alstublieft om die verhalen te blijven maken. Word premiumabonnee, tijdelijk al vanaf 0,85 euro per week! Klik hier voor meer informatie.