Afbeelding
Paula Vaarkamp

Proef de Passie smaakt naar meer: een toer langs drie wijngaarden in de gemeente

25 augustus 2021 om 12:00 Activiteiten

NIJKERK Afgelopen zaterdag, op 21 augustus, vond het evenement ‘Proef de Passie’ plaats. Een bijzondere happening, waarbij je al fietsend kon kennismaken met drie prachtige wijngaarden in en rondom Nijkerk. Initiatiefnemers Marcelle Warringa en Mathilde Dusol zorgden dat alles tot in de puntjes geregeld was. Een sfeerverslag door Paula Vaarkamp.

Een zonnige dag, prachtige natuur en heerlijke wijnen. Dat was Proef de Passie 2021. Alle deelnemers ontvingen ruim van tevoren de fietsroute en hun startpunt per mail, dus we konden ons al enige tijd verheugen. Mijn route begon bij Wijngaard ‘Onder Orion’. Een kleine wijngaard, midden in het Hoevenlakense bos. 

ONDER ORION Het landgoed waarop de wijngaard ligt, wordt gehuurd door Bram van de Klundert. ,,Toen ik hier vijf jaar geleden kwam wonen, was er nog niks”, begint Bram zijn rondleiding. Met gepaste trots toont hij ons ook de rest van zijn domein. We maken kennis met Brams kippen, 80.000 bijen en een modderpoel vol padden, om uiteindelijk door de gerstvelden te banjeren, die Bram misschien later nog wil inzetten om bier van te brouwen.

We leren dat wijn maken een tijdrovend proces is, waar Bram met veel passie aan werkt. Hij doet alles met de hand en het resultaat mag er zijn. ,,Binnen vijf jaar heb ik mijn eigen drinkbare wijn geproduceerd”, zegt Bram, die dit al jaren wilde doen, maar er eerder nooit aan toe kwam. ,,Nu ik met pensioen ben heb ik er eindelijk tijd voor.” 


Foto: Paula Vaarkamp.

Bram, die van oorsprong bioloog is, werkt met veel liefde voor natuur en mens. ,,Ik sproei niet met gifstoffen. Mijn wijngaard is niet commercieel en ik zie wijn maken echt als hobby. Ik hoef niet per se een grote wijngaard. Zoals het nu is, is het goed. De opbrengst van de wijn die ik verkoop, gaat naar een goed doel in Portugal.”

WIJN MAKEN Het volledig zelf produceren van wijn in Nederland nog best een uitdaging. ,,Druiven zijn heel gevoelig voor insecten, vogels en wespen. Met een beetje pech wordt driekwart van je oogst opgegeten en heb je niks meer. Vandaar dat ik soms netten om de druiven doe.” Ook is het Nederlandse klimaat niet bepaald gunstig. Het is ieder jaar weer afwachten hoe goed de oogst écht is. ,,Twee jaar geleden maakte ik 250 flessen, maar vorig jaar waren dat er maar 20.”

Na de rondleiding is het om 12.30 uur tijd voor de eerste borrel. ‘Souvignier gris’ is de druivensoort die Bram gebruikt voor zijn wijn. We krijgen een proefglaasje en eten een zelfgemaakt hapje van Brams vrouw. De wijn smaakt goed: fris en fruitig. Voor een tientje contant kun je een fles meenemen. 


Foto: Paula Vaarkamp.

WIJNHOEVE MIDDDELDORP Dan is het tijd voor de volgende wijngaard op de route. Voor mij is dat ‘Wijnhoeve Middeldorp’, die zich bevindt in Appel. Na een fietstocht van een kwartier door de bossen en langs weilanden, kom ik aan op een groot terrein met een oude boerderij. Achter de boerderij pronkt een groot veld vol wijnranken. Ties van Dijk, eigenaar van het terrein, staat klaar om de volgende groep rond te leiden. We beginnen in de wijngaard, waar sinds 2017 verschillende soorten druiven groeien. Ties vertelt dat de wijngaard van Wijnhoeve Middeldorp ongeveer een hectare groot is en dat deze zo’n 3000 wijnranken heeft. Van één stok wordt gemiddeld gezien 1 tot 1,3 liter wijn gemaakt. Vorig jaar was de oogst goed, wat resulteerde in zo’n 4400 flessen wijn. 

PLUKDDAG In tegenstelling tot het handwerk van Bram, gebruikt Wijnhoeve Middeldorp verschillende machines om de wijnen te maken. ,,Wel doen we het plukken van de druiven met de hand. Aan het eind van de zomer organiseren we een plukdag voor zo’n dertig man, met een kopje koffie om te beginnen en aansluitend na het plukken een barbecue. We maken er een leuk dagje van, zodat het zo min mogelijk lijkt op werken.”

Als de uitleg over de wijnranken helder is en iedereen zijn vragen heeft gesteld, volgen we Ties naar de wijnkelder. Onderweg krijgen we een wijntje aangeboden. De keuze is reuze: twee soorten wit, twee soorten rood en een rosé. Ik kies de eerste witte wijn die op het bord staat: ‘Vucee vin blanc’. Die smaakt me meteen ontzettend goed. Vol van smaak, maar ook fris. Roelof, de zoon van Ties en mede-eigenaar van de wijngaard, vertelt me dat de vucee vin blanc een blend is van meerdere druiven. Heerlijk! Ik ben meteen nieuwsgierig naar de andere wijnen.


Foto: Paula Vaarkamp.


Foto: Paula Vaarkamp.

KELDER In de kelder aangekomen, wijst Ties ons op de apparaten die om ons heen staan. Het ene apparaat nog indrukwekkender dan het andere. Hij legt uit dat deze apparaten gebruikt worden voor het voorzichtig persen, gisten, bottelen, kurken en etiketteren van de wijn. ,,We doen alles zelf en besteden niks uit”, zegt Ties. ,,Voordat we de wijn bottelen, wordt deze gerijpt in een Frans eikenhouten vat. We doen dit bij zowel witte, als bij rode wijn. Dit zorgt voor een extra dimensie in de smaak.”

Na Ties’ laatste uitleg lopen we de kelder uit en worden we warm onthaald met fijne hapjes. Daarna krijgen we tijd om even te zitten en nog wat wijnen te proeven. Na de heerlijke cuvee vin blanc, probeer ik ook de andere soorten. Stuk voor stuk smaakvol, de één wat krachtiger dan de ander – en dan is het alweer tijd om de fiets te pakken naar de derde wijngaard. Het slotstuk van de dag: De Breede Beek. 


Foto: Paula Vaarkamp.

DE BREEDE BEEK Om 16.00 start de laatste rondleiding, die we aftrappen met een glaasje mousserende, witte wijn. De lekkerste tot nu toe! Met ons glas in de hand lopen we achter Sjaak de Korte aan. Hij is één van de twintig vrijwilligers die de Breede Beek rijk is. Enthousiast vertelt hij dat De Breede Beek vandaag de dag in de top 3 van de beste wijngaarden in Nederland staat. Om dat te bereiken is er de afgelopen twintig jaar hard gewerkt. ,,Iedere maandag en dinsdag helpen vrijwilligers met het onderhoud van de wijngaard. Om planten goed te laten groeien, moet er ook veel gesnoeid worden. Ons streven is om zo veel mogelijk met de hand te doen, maar sommige dingen gebeuren ook machinaal. Ook proberen we zo veel mogelijk biologisch te werken.”

Van één wijnrank, haalt de Breede Beek ongeveer 24 trossen druiven, wat goed is voor iets meer dan een liter wijn. Na het plukken worden de druiven geperst, gegist en gebotteld. De schillen die overblijven na het gisten van de druiven, worden niet weggegooid. In tegendeel zelfs: deze worden gebruikt om heerlijke dessertwijn, grappa en limoncello van te maken. 


Foto: Paula Vaarkamp.

Terwijl we over de wijngaard lopen, vertelt Sjaak over zijn ervaring met wijn maken in Nederland. ,,Het klimaat maakt het ons niet makkelijk. Druiven zijn hier in Nederland veel vatbaarder voor schimmels dan bijvoorbeeld in Frankrijk of Spanje. We hebben te weinig zon en te veel regen. Dit kan ervoor zorgen dat er niet genoeg suikers in de druiven zitten. Vorig jaar ging het goed, maar dit jaar is het rampzalig. We lopen bijna drie weken achter. Als we constateren dat de druiven te weinig suikers hebben, voegen we soms zelf nog wat suiker toe om te zorgen dat de wijn toch het gewenste alcoholpercentage van minstens 11 procent behaalt.”

ROZE DRANKJE Sjaak nodigt ons uit om zeker nog eens langs te komen, zodat we het gehele proces van dichterbij kunnen bekijken. Met deze uitnodiging rondt hij zijn verhaal af. Na de rondleiding is er ruimte om ook de andere wijnen te proeven. Naast een mousserende witte wijn, kunnen we nog kiezen uit een mousserende rosé en een toegankelijke rode wijn, die koud geserveerd wordt. Ik kies voor de rosé en strijk neer op het terras van De Breede Beek. Het tintelende roze drankje blijkt een groot succes en is voor mij de perfecte afsluiter van een heerlijke dag.

Enthousiast geworden? Er komt een volgende editie van Proef de Passie. Deze staat volledig in het teken van thee! Voor meer informatie en aanmelden kun je terecht op de website www.proefdepassie.com.

Door Paula Vaarkamp