Een deel van de grond waar de bebouwing komt, Volgens de buurtbewoners zou nieuwbouw in deze stijl worden gebouwd.
Een deel van de grond waar de bebouwing komt, Volgens de buurtbewoners zou nieuwbouw in deze stijl worden gebouwd. Maranke Pater

Buurt niet eens met Deelplan 3

17 februari 2021 om 09:45

'Gemeente muteert in plannenmakerij'

NIJKERKERVEEN Buurtbewoners van de Jacob Boerweg, Laakweg, Wouter van de Kampstraat en Meester Folkertstraat zijn verbaasd over de plannen van de gemeente voor Deelplan 3 Nijkerkerveen. De buurtbewoners kunnen zich niet vinden in het plan en willen met de gemeente in gesprek.


Maranke Pater

Op een informatieavond van de gemeente in 2019 werd nog gesproken over een lage dichtheid van het gebied, laagbouw en een landschappelijk karakter. Henri de Pater, wonend aan de Laakweg, en Jan de Roos, wonend aan de Jacob de Boerweg, hebben samen met achttien andere bewoners vragen gesteld aan de gemeente over de gang van zaken. De Pater: ,,Het kost ons veel moeite om in overleg te komen met de gemeente. Nadat we in 2019 de informatieavond hebben gehad, is het een hele tijd stil geweest. Het plan is in de tussentijd drie of vier keer veranderd en dat maakt het voor ons erg ingewikkeld. Je schiet op bewegende doelen, de gemeente muteert in plannenmakerij", vindt hij.

Reden voor de bewoners om de gemeente op te roepen om in gesprek te gaan. De Pater: ,,We willen samen met hen onderzoeken wat het best mogelijke plan is voor deze omgeving. Nu staat er een grote hoeveelheid huizen ingepland en een appartementencomplex. Daarnaast is het een mix aan woningen waarvan 35 procent sociale huur. We vermoeden dat dit laatste te maken heeft met de Woonvisie van de gemeente Nijkerk, waarin de gemeente meer ruimte moet maken voor sociale woningbouw.”


LAAGBOUW In de eerste plannen kregen de buurtbewoners laagbouw en een lage woningdichtheid te zien die paste in het landschappelijke karakter. De Pater: ,,De woningdichtheid zou geconcentreerd zijn rondom het centrum van Nijkerkerveen en in dichtheid uitlopen naar het buitengebied. Er zouden vrijstaande woningen komen en woningen in het duurdere segment. Nu is het hele gebied volgepland.”

De Roos: ,,Op de informatieavond in november 2019 heb ik iemand van de gemeente gevraagd over de bebouwing naast ons huis. Toen werd duidelijk dat er op de eerste drie weilanden op dat moment nog niet gebouwd zou worden. Dat was toen nog niet ingetekend. Wel was de verwachting dat als het eerste deel af was, er ook op die drie weilanden gebouwd zou gaan worden. Met de plannen die er toen lagen met veel aandacht op landelijk en lage dichtheid van huizen hebben wij dat geïnterpreteerd als dat er naast ons huis nog vijf of misschien zes vrijstaande huizen zouden komen. De huizen naast ons zijn allemaal vrijstaand en zijn op één lijn gebouwd. Hoe logisch is het om dat door te trekken?”


VRAGEN Momenteel ligt een twintigtal vragen van de buurtbewoners bij de gemeente met het verzoek op antwoorden en het aangaan van het gesprek. Een woordvoerder van de gemeente Nijkerk hierover: ,,Het uitgangspunt voor de planontwikkeling van Deelplan 3 in Nijkerkerveen is om van een dorpsgedeelte naar de Laakweg een verkleuring plaats te laten vinden naar een meer landelijk gedeelte met minder woningen dan in het dorpsgedeelte. Er ligt nu een schetsontwerp van een stedenbouwkundigplan. Hierin zijn een paar hogere elementen voor woningen opgenomen. Verschillende bewoners hebben hierop een reactie gegeven. Deze reacties worden meegewogen om te komen tot een kaderstelling. Daarna wordt het plan verder uitgewerkt in een concept bestemmingsplan. Vervolgens wordt dit ter besluitvorming voorgelegd aan de gemeenteraad."

p        Lees het hele verhaal als Premium abonnee op www.stadnijkerk.nl