Janneke van Heugten is naast raadslid ook initiatiefnemer van het platform Vaker in de Media.
Janneke van Heugten is naast raadslid ook initiatiefnemer van het platform Vaker in de Media. Carola Doornbos

'Ik zeg altijd: laat jezelf zien'

16 februari 2021 om 17:36

Raadslid strijdt voor gelijkheid in de media

Maranke Pater

NIJKERK Voor Janneke van Heugten was 2020 een bijzonder jaar. Naast raadslid is ze namelijk ook initiatiefnemer van het platform Vaker in de Media, dat op een laagdrempelige manier mensen helpt om in de media te verschijnen. Ze richt zich vooral op groepen die minder snel door journalisten gevraagd worden om op te treden als expert, zoals mensen met een donkere huidskleur en vrouwen.

Het jaar 2020 stond in het teken van de Black Lives Matter-beweging, die vele landen overspoelde. Black Live Matters heeft Van Heugten weer extra op de feiten gedrukt waarom ze doet wat ze doet: ,, Je moet in de media kunnen zien dat je elk beroep kunt nastreven, ongeacht of je man of vrouw bent en ongeacht welke huidskleur je hebt. Het is zo belangrijk om positieve rolmodellen te laten zien en om ze een podium te geven in de media. Je ziet wel mensen van kleur in de media aan het woord komen als het gaat over vraagstukken die gerelateerd zijn aan hun huidskleur. Maar als je kijkt welke mensen er vanwege hun vakgebied aan het woord komen, zijn dat vooral veel witte mensen.”


ROLMODELLEN Van Heugten mist in de media nog steeds de diversiteit. ,,Er blijft een grote groep die zich niet kan identificeren met de mensen die ze op televisie en in de kranten zien. Als je altijd maar witte misdaadverslaggevers op televisie ziet, dan ga je als persoon van kleur onbewust veel minder snel dit beroep als mogelijkheid overwegen. Door de kaders van de werkelijkheid te kunnen bepalen en daarin te weinig diversiteit in rolmodellen te tonen, houden de media ongelijke kansen in stand.” Onlangs organiseerde ze vanuit haar platform voor de twaalfde keer de Vrouw in de Media Award. ,,Het was weer heel mooi om onze genomineerden een podium te geven en om hen tips te laten geven aan andere vrouwen die vaker in de media willen komen en het lastig vinden om een podium te pakken. We kunnen heel erg gaan mopperen dat er nog geen realistische afspiegeling van de maatschappij is, maar het is ook belangrijk om te laten zien wat er al wel goed gaat en die rolmodellen te eren.”

p        Lees het hele interview op www.stadnijkerk.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding