Oplossing voor betere doorstroom knooppunt Hoevelaken

9 december 2020 om 09:09

Meer verkeer via Voorthuizen naar Apeldoorn

HOEVELAKEN De minister van I&W heeft in het bestuurlijk overleg MIRT (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) haar voorkeur uitgesproken voor een Sober+ scenario voor knooppunt Hoevelaken. Begin volgend jaar wordt dit scenario uitgewerkt.


Nu alle onderzoeken zijn afgerond komt één van deze ideeën naar voren die voor voldoende draagvlak zorgt bij alle partijen op ambtelijk en bestuurlijk niveau in het project: het voorlopig voorkeursalternatief (VKA). Dit betreft de oplossingsrichting ‘Sober’. Er wordt een extra ongelijkvloerse kruising voorgesteld zodat verkeer van Apeldoorn/Terschuur naar Ede veiliger van rechts kan invoegen in de drukkere stroom van Amersfoort naar Ede. Ook wordt de afrit vanuit Amersfoort naar de N301 verwijderd zodat er niet twee afritten vlakbij elkaar ontstaan, iets wat uit oogpunt van verkeersveiligheid ongewenst is. Vervolgens wordt er een ruimere verbindingsboog Ede- Apeldoorn gerealiseerd met een snelheid van 70 kilometer per uur, zodat de doorstroming in deze boog verbeterd. De vierde maatregel is om de zuidbaan van de A1 te verbreden naar drie rijstroken tot circa 1 km ten oosten van aansluiting 16 (Voorthuizen) zodat de file bij de afstreping minder snel deze aansluiting blokkeert.


Op deze manier blijven in dit voorlopig voorkeursalternatief de verbindingen van en naar de N301 behouden, met uitzondering van de verbinding vanaf de N301 naar A1 richting Apeldoorn. De verbinding van Ede naar Amersfoort krijgt grotendeels de bestaande ligging, maar wordt verbreed naar twee rijstroken. Het viaduct onder de A1 wordt verbreed, de verbinding Amersfoort Ede krijgt deels een nieuwe ligging en voegt zich zuidelijk van de spoorlijn samen met de verbindingsweg vanuit de richting Apeldoorn naar Ede. Hiervoor wordt het spoorviaduct uitgebreid. De verbinding vanuit Ede naar Apeldoorn krijgt een volledig nieuwe ligging.


MINST DURE De kosten voor dit Sober + scenario worden geraamd op 81,1 miljoen. De oplossingsrichting Sober is de minst dure van de zes uitgewerkte oplossingsrichtingen, maar voldoet wel aan de projectdoelstellingen en kan ook rekenen op draagvlak bij de rijkspartijen. Het scenario voorkomt, ten opzichte van de varianten met een knip in de N301, dat wegen als de Nijkerkerweg en rondweg Voorthuizen fors extra belast worden met verkeer dat andere routes moeten zoeken.

Niet alle bestaande rij-richtingen kunnen in stand worden houden. De relatief kleine verkeersstromen vanuit Amersfoort richting de N301 en die vanuit de N301 richting Apeldoorn zullen wel een andere route moeten zoeken. De gemeente Nijkerk heeft zich ingezet voor het behoud van de verbindingen vanaf de N301. Hierbij lag de eerste prioriteit bij het behoud met de verbinding naar de A30 (regio Foodvalley) en de tweede prioriteit bij het behoud van de aansluiting bij de A1. In de variant Sober+ is het niet mogelijk de verbinding tussen de N301 en de A1 zuid te behouden. De effecten van het verlies van deze verbindingen zullen voor de gemeente Nijkerk gering zijn. Het verkeer dat nu nog van de N301 de A1 volgt in de richting van Apeldoorn zal nu kort moeten omrijden via Voorthuizen.


PLANNING Ook het verkeer vanuit Amersfoort over de A1 kan niet langer gebruik maken van afslag naar de N301 bij Barneveld. Beide verkeersstromen zijn echter beperkt, waardoor de omliggende wegen dit goed kunnen opvangen. Naar verwachting zal in het eerste kwartaal van 2021 een definitief voorkeursalternatief worden vastgesteld. Hierna wordt de Planuitwerking van het project A1-A30 gestart. De planning van de realisatie, oplevering en openstelling van het project A1-A30 zal worden afgestemd op die van project Hoevelaken. Het streven daarbij is een gelijktijdige of vlak na elkaar volgende openstelling.